Skarpa knivar visar tänderna
Två veckor, fyra snickare, fem vassa eggar. Vi lät en testpanel vaska fram en vinnare ur en kasse full med isoleringsknivar.

På Allhelgonavägen i Upplands Väsby bygger Skanska 20 radhus som ska stå klara våren 2020. Byggnadsarbetaren åkte dit med en kasse isoleringsknivar och lät en kvartett snickare testa dem under två veckor.
Isoleringen de använder för väggar och tak är Rockwool stenull, som de själva jämför med ”en brödlimpa” – det vill säga den är lätt att skära i. Man tänker då att den skulle vara en enkel match för alla knivarna. Men under testets gång upptäckte panelen saker de inte gillade med flera av bladen.
– Man tänker kniv som kniv, men det är ändå skillnad. Vissa river av isoleringen medan andra skär mer rent, säger Mats Nordahl.
Man tänker kniv som kniv, men det är ändå skillnad.
Att en kniv skär rent behöver inte bero på att den har en fin tandning.
– Den jag tyckte bäst om var ganska grovtandad, men den skar ändå jäkligt bra, säger han.
Äldre typer av isoleringsknivar gick att vässa lite genom att slipa dem mot betonggolvet. Men det funkar inte med de moderna knivarna, menar panelen. Därför blir det extra viktigt att tillverkaren tänkt rätt och har fått till tandning och skärpa.

– De har sin struktur och när den är borta är det en ny kniv som gäller tror jag, säger Stefan Westlander.
Men en kniv handlar förstås inte bara om bladet, utan även greppet är viktigt för att kniven ska vara behaglig att arbeta med.
Hur ska ett bra skaft vara då? Stefan Westlander framhåller Moraknivens handtag.
– Det är ganska smalt och lite rundat både undertill och övertill, så den ligger bra i handen.
Han menar att vissa handtag är mer fyrkantiga så att man får lägga tummen uppe på kanten. Man får helt enkelt inte runt alla fingrarna och kan inte hålla om skaftet på ett bekvämt sätt.
En kniv som inte riktigt höll måttet när det gällde skaftet var Ahlsells a-collection, testets lilla dark horse som mätte in på endast 335 mm. Men kniven har andra kvaliteter som gruppen gillar.
– Den är liten och smidig, och väldigt vass också. Den passar till mindre jobb, säger Johan Carlsson.
Panelen instämmer och flera menar att det kan vara en användbar kniv när man arbetar i trånga utrymmen. Den egenskapen räcker dock inte för att ta hem guldpokalen som testets toppkniv. Snickarna är eniga om vilken de gillar bäst.
– Det är Morakniven, men jag gillade Hultafors också. Båda skär bra och ligger bra i handen. Men Hultafors blir slö ganska fort, säger Mattias Karlsson.
Där skiljer sig knivarna åt. Morakniven blir inte slö i första taget.
Morakniven håller måttet.
– Jag har jobbat mycket med Mora och den håller måttet. Det är bara att jobba på, säger Stefan Westlander.
Att Morakniven är testpanelens favorit är tydligt. De menar att den skär rent, att den ligger bra i handen och har ett styvt blad.

Så gjorde vi
Vi lät fyra snickare testa fem olika isoleringsknivar under två veckors tid. De fick betygsätta knivarna i fyra kategorier på en skala ett till fem och ge kommentarer både skriftligt och muntligt. Det slutgiltiga betyget sätts av Byggnadsarbetarens redaktion.
FOTNOT: I den tidigare versionen av artikeln var även modellen Paroc XTK 005 med i testet. Den har nu tagits bort eftersom kniven är avsedd att användas för material med högre densitet än det stenull som snickarna i testpanelen använt, exempelvis markskivor och ljudisoleringsskivor. Testet är därmed inte rättvisande för produkten.




