info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så säger du nej till svärfars veranda

Semestern närmar sig och du vill bada och ligga i hängmattan. Då börjar svärfar tjata om hjälp med nya verandan, samtidigt som sambon kräver att du lägger nytt tak i stugan. Så här säger du nej med relationerna i behåll.

Maria Farm vet hur du säger nej till de obetalda sommarjobben. Foto: Mostphotos/Jörgen Hildebrandt

Även du som hantverkare vill vara ledig på sommaren. Men redan i april börjar påstötningarna från svärfar om att hjälpa till med ett altanprojekt som du vet kommer att fortsätta långt in i augusti. En kompis som du inte har hört av på länge behöver hjälp med fönsterrenovering – samtidigt som sambon hoppas på ett nytt tak i stugan.

Det här skulle kunna bli en tuff sommar. Men Maria Farm, psykolog och kbt-terapeut, hjälper dig att säga nej.

Säg nej till bekanta

Det är lättare att fråga en vän som är hantverkare om hjälp än vänner från andra yrkesgrupper. Ekonomgrannen får sällan frågor om de bästa fonderna. Och psykologer tvingas nästan aldrig prata om ångest på en finmiddag. Att bygga är konkret och påtagligt och många ägnar sig åt det – mer eller mindre framgångsrikt – på sin fritid. Många verkar därför tro att alla hantverkare även har jobbet som sin hobby.

.– Utifrån det kan du börja. Dra en parallell till andra yrken. Var också tydlig med att om du tar på dig ett jobb så vill du göra det bra – och då blir det ju ingen semester, säger Maria Farm.

Ett annat tips på att säga nej är att ge namn på bra kollegor som jobbar för tillfället. Du kan också hänvisa till olika byggbutiker eller tipsa om en bra bok om renovering.

– När man hänvisar på det sättet, så förklarar man på ett fint sätt att det här faktiskt är ett jobb, säger Maria Farm.

Ska man säga nej direkt, utan att ”ta en titt” på grannens trall?

– Det är nog bra att säga stopp direkt. När man är yrkesperson så vet man hur lång tid saker tar. Och det är ofta mycket längre än vad lekmannen tror.

Säg nej till släkt

När svärfar frågar om hjälp med altanen kan det bli ett dilemma. Du vill så klart gärna göra bra intryck.

– Men du kan göra något annat som gör svärföräldrarna glada, till exempel köpa snygga buskar till deras tomt. Man måste inte vara den där händiga personen som orkar mycket hela tiden, säger Maria Farm.

Hon är tydlig med att det måste finnas tid för vila och återhämtning för människor som arbetar med kroppen.

– Om du har ett mer fysiskt jobb, där du står, går och lyfter och bär, behöver du annan stimulans på fritiden, till exempel se en bra film. Du kan säga: ”Det här är min semester, då måste jag vila kroppen”.

Säg nej till sambon

Din livskamrat vill att du ska fixa taket i stugan som är på väg att falla samman. Du vet att det innebär ett par svettiga månader i stekande sol för att byta ut papp och takstolar.

– Förklara för sambon att om du är upptagen med taket hela tiden, så får du mindre med henne eller honom. Då får partnern lite insyn, säger Maria Farm.

Forskning visar att vi förstår varandra bättre om vi kan byta arbetsuppgifter inom en relation. Och om båda är kompetenta på flera områden är chansen större till att relationen håller.

Så kanske kan det vara en idé att göra vissa delar av taket själv, låta sambon göra en del jobb och sedan betala för resten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så säger du nej till svärfars veranda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig