info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC
Källskydd

Hör gärna av dig – men tänk på det här

Som tidningsredaktion vill vi självklart få in så mycket tips och uppslag som möjligt till artiklar. I de flesta fall är tipsen förmodligen av harmlös karaktär och då går det utmärkt att använda sig av de kontaktuppgifter som finns på vår sajt. Men så finns det ibland lägen där du som uppgiftslämnare bör tänka dig för kring hur du lämnar ett tips. Här följer lite rådgivning.

Det här är källskydd

Om du lämnar uppgifter till oss omfattas du av det så kallade källskyddet. Du kan lita på att vi inte kommer att avslöja din identitet om du vill vara anonym.

Straffbart för journalister att avslöja en källa

Källskydd innebär att det är straffbart för en journalist att tala om identiteten på en person som lämnat uppgifter, om uppgiftslämnaren själv vill vara anonym. Det finns reglerat i grundlagen.

Ring inte från jobbmobilen

Använd inte arbetsgivarens telefon eller dator. Samtalslistor och datorloggar kan läsas i efterhand. Allra säkrast är att ringa från en mobiltelefon med ett oregistrerat kontantkort.

Mejla från en adress som inte kan spåras

Använd en privat mejladress. Om det är extra känsligt information, skapa då ett anonymt konto, men inte från din privata dator. Gå till exempel till ett internetkafé. Mejla inte känsliga uppgifter till journalistens mejladress på Byggnadsarbetaren. Kontakta journalisten via din privata telefon, så får du en annan mejladress att skicka till.

Meddelarfrihet gäller inte privata företag

Om du jobbar på en myndighet får inte arbetsgivaren försöka spåra en källas identitet. Detta gäller inte om du jobbar på ett privat företag. Då kan arbetsgivaren försöka ta reda på vem som lämnat ut uppgifter till journalister.

Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50