info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Din kvalitetsstämpel håller på att rinna ut i ingenting

Bygglönen är sedan ett antal år tillbaka utsatt för en hård press. Det kommer krävas ett kamratskap som sträcker sig lite längre än vanligt av er ute på byggarbetsplatserna för att er lön i framtiden ska vara konkurrenskraftig jämfört med andra arbetaryrken.

Det är dags att börja snacka med kollegan. Foto: Mostphotos

Ett hantverkarjobb har under lång tid varit ett högstatusjobb bland arbetare. Att vara lärling, få ett yrkesbevis och, förr i tiden, ofta ett gesällbrev med en stämpel som signalerade kvalitet. Byggnadsarbetarnas bästa förhandlingsvapen var yrkesskicklighet.

Förstå mig rätt, det finns även i dag väldigt många skickliga hantverkare i landet, det är inte där problemet ligger. Men i dag utmanas kunnandet hårt av mindre nogräknade arbetsgivare som tjänar grova pengar på att utnyttja personer som är i akut behov av ett jobb.

Vet du inte hur man lägger papp? Lös det! Aldrig hållit i en pensel? Äh, alla kan måla. Sanera asbest utan skydd? Oroa dig inte så mycket.

Om de här arbetarna har kunskap eller inte spelar egentligen ingen roll, målet är att betala en så låg lön som möjligt. De mindre nogräknade företagens lönedumpningsstrategi har spridit sig ut över hela Byggsverige. Och de har fått bra draghjälp av många etablerade svenska storbolag varefter de växlat över från fast anställda till billigare arbetskraft via skrupelfria underentreprenörer. Det här påverkar byggjobbet på flera sätt, på längre sikt kan det bli riktigt illa. Statusen faller och löneutvecklingen försämras. Hantverkarnas kvalitetsstämpel håller på att upplösas och rinna ut i ingenting.

Byggfacken, myndigheter och andra har arbetat med att rensa upp bland fifflarna i flera år. En del förslag har blivit verklighet, men det verkar inte bita ute bland bodar och betong. För att vända på utvecklingen krävs det ännu mer.

Det krävs att ni på bygget rycker in, alla på en gång, tillsammans. Fråga er kollega som jobbar två våningar ner. Vad tjänar du? Vad har du för anställning? Jag vet att ni vet vilka de är. Hjälp dem om det behövs. Sätt hårt mot hårt. Ni måste göra det – om inte annat för er egen skull.


Räntorna är på väg ner.

Vänder bostadsbyggandet upp nu?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig