info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anställda vittnar: "Cheferna bestraffade oss"

Kränkningar, rasism och hot. Så beskrivs arbetsmiljön på bolagen 08 Betonghåltagning och Rivkompaniet i Stockholm av flera tidigare anställda.

Tidigare anställda om 08 Betonghåltagning
Chefen satt och skrek, var väldigt rasistisk och ingen fick den arbetstid de uppgav, säger en tidigare anställd. Foto: Axel Green/Arbetaren, Byggnadsarbetaren (montage)

Tidigare har Byggnadsarbetaren rapporterat om hur företagen 08 Betonghåltagning och Rivkompaniet i Stockholm systematiskt har utnyttjat utländska byggjobbare. Bland annat genom att ge dem provanställningar i ett företag och sedan slussa dem vidare till andra bolag för en ny provanställning.

Anställda har även tvingats betala tillbaka delar av sin lön kontant till företaget, något som flera av varandra oberoende källor berättat.

LÄS ÄVEN: Så utnyttjas ”b-laget” av byggfirman: ”Det är människohandel”

Men det är inte allt.

Byggnadsarbetaren har pratat med flera tidigare anställda som målar upp en bild av en arbetsplats där kränkningar och rasism var vardag.

En tidigare anställd menar att de utländska anställda ofta fick höra att de kunde skickas ut ur Sverige direkt om de inte jobbade hårdare. Och ingen av de anställda benämndes vid sina riktiga namn.

– Det var bara ”han som liknar en apa”, ”han som är mörkast av alla”, ”den tröga”, ”den blinda”, ”bögen” och ”kinesen”. Listan är väldigt lång och det var ofta de sa N-ordet till de som kom från Nigeria, säger personen som vill vara anonym och blev anställd som arbetsledare.

Mannen jobbade kvar i ett halvår. I efterhand förstår han inte hur han stod ut.

– Från början var vi närmare tolv personer på kontoret, men en efter en slutade. Ingen pallade jobba där. Jag tänkte att jag måste vara kvar för att få ett bättre CV och kunna söka andra jobb. Jag försökte vara stark, men det var den värsta tiden i mitt liv. I efterhand inser jag vad man varit med om. Jag har aldrig varit med om en person som förminskar människor på det sättet.

”Fick fullkomligt fnatt”

Värst blev det vid en arbetsplats norr om Stockholm. En person som jobbade med att riva en vägg hade missat att koppla ihop sin såg med en dammsugare, och det blev dammigt i rummet.

– Chefen fick fullkomligt fnatt när han såg det här. Han tog en sprayburk, kastade den rakt i ryggen på mannen och skrek sedan ”det här är din sista dag, kom inte tillbaka”.

Arbetsledaren jobbar inte längre kvar i byggbranschen.

–Jag fick avsmak. Jag får bara upp bilder från 08 Betonghåltagning när jag tänker på bygg.

”Bestraffade hela tiden”

Ghadah Almodares blev anställd på Rivkompaniet i Stockholm som kalkylator.

– På intervjun var de väldigt trevliga, men sen fick jag en chock. På min första arbetsdag skrek chefen på alla, säger hon och fortsätter:

Ghadah Almodares. Foto: Privat

– Tillsammans ser cheferna till att trycka ner alla sina anställda. Man får inte vara sjuk, man vår inte vabba och de avslutar tjänster på grund av arbetsbrist hela tiden när de inte är nöjda med någon. Folk blev bestraffade hela tiden. Vissa fick inte gå på toaletten eller äta lunch innan de gjort klart det som krävdes av dem.

Ytterligare en tidigare anställd målar upp en liknande bild.

– En dag var min son sjuk och jag var tvungen att vabba. När jag ringde jobbet fick jag svaret att det var allergi och att det bara var att komma in på jobbet. När jag sa att jag skulle till sjukhuset med mitt barn sa chefen bara ”du kan stanna med din son hela tiden, du behöver inte komma tillbaka”.

Enligt Ghadah Almodares pratades det ofta om att svenskar inte kan anställas eftersom de bara klagar. Utländsk arbetskraft var det som gällde eftersom ”blattar är mycket bättre, kan inte svenska och kör bara på eftersom de är utsatta”.

– Det hemskaste var när arbetarna kom till kontoret för att lämna sina tidrapporter. Chefen satt och skrek på dem. Han var väldigt rasistisk och ingen fick den arbetstid de uppgav.

En annan person från Nigeria klagade över att de hade bristfälliga verktyg och dåliga arbetskläder.

– Vi fick bila golv i flera timmar och när jag sa att vi inte kunde jobba utan ordentliga grejer sa en av cheferna ute på bygget bara ”din svarta apa, gå och jobba”. När jag sedan började bråka rev de mitt kontrakt. Nu har jag inget jobb, ingen lön och inga pengar att betala hyra.

Vill inte svara på frågor

Byggnadsarbetaren har sökt både Sanna Claesson, vd för Rivkompaniet i Stockholm, och Joakim Lundström, vd på 08 Betonghåltagning. De väljer att inte svara på några frågor om hot, kräkningar och rasism. Sanna Claesson menar att hon inte ”har någonting med det här att göra” och Joakim Lundström skriver i ett mejl att ”nu får ni fan ta och ger er”.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anställda vittnar: "Cheferna bestraffade oss"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig