info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så flyttar Peab hel kåk i Göteborg: "Varje meter har sina utmaningar"

Efter flera månaders förberedelse är det nu dags. 180 år gamla Gibraltar herrgård i centrala Göteborg ska flyttas. "Alla 500 meter har sina utmaningar och risker och på vissa partier är det smalt", säger Robin Eliasson, platschef på Peab, som har ansvar för flytten.

Den 180 år gamla Gibraltar herrgård ska flyttas på fredag i centrala Göteborg. Platschefen Robin Eliasson på Peab har varit ansvarig för flytten. Foto: Rickard Fränberg/Peab

Gibraltar herrgård uppfördes i mitten av 1800-talet i området Johanneberg i Göteborg. Byggnaden, som ligger i utkanten av Chalmersområdet, anses vara kulturhistoriskt värdefull.

Men nu ska den 180 år gamla herrgården flyttas 500 meter, eftersom området Gibraltarvallen ska utvecklas, bland annat med nya bostäder.

Flytten av herrgården ska ske nu på fredag klockan 8.00 och det är Peab som fått uppdraget.

– En stor utmaning är att säkerhetsställa bärigheten på transportvägen. Vi har gjort geotekniska utredningar för att utreda i vilken omfattning vi behöver provisoriska förstärkningar längs med flyttvägen. Vi startade planeringen i november 2023, säger Robin Eliasson, platschef på Peab.

Ni har bland annat breddat transportvägen. Hur då?
– Vi har fällt träd, beskurit buskar och tagit bort berg. Vi har också filmat känsliga ledningar både före och efter flytten, för att säkerhetsställa att det inte blir några sättningar.

Och vad har ni gjort för förberedelser med själva huset?
– Vi har fällt in smidesbalkar under huset och sedan har vi pumpat upp huset med domkrafter för att få upp det på rätt höjd, så att trailerekipaget får plats att komma in under huset.

LÄS MER: 600 ton och k-märkt –så ska Kiruna kyrka flyttas

Ni har tagit hjälp av en holländsk entreprenör, Mammut, när det gäller flytten. Varför?
– De har spetskompetens när det gäller själva transporten. Mammut kör ner huset på fredag på sex specialanpassade trailers som har kopplats ihop. Transporten är 22 meter lång, 15 meter högt och 13 meter bred. Totalvikten är 320 ton. Det är en rejäl pjäs.

Hur lång tid kommer flytten av huset att ta?
– Vi kör 100 meter i timmen, så flytten kommer att ta ungefär fem timmar. Det är inte superlångt men varje meter har sina utmaningar. På två trailers sitter batteripaket som är själva motorn på transporten. Det är en person, med en stor låda på magen, som styr transporten.

Under fredagen flyttades Gibraltar herrgård i centrala Göteborg. Foto: HSB

Är ni oroliga för att något ska gå fel ?
–Vi känner oss lugna och väl förberedda. Men alla 500 meter har sina utmaningar och risker och på vissa partier är det smalt. Där får vi vara extra försiktiga.

Tror du att blir någon publik på fredag?
– Många är intresserade av flytten. Jag tror att det kommer ganska mycket folk, även om vädret ser lite sämre ut.

Gibraltar herrgård
  • Gibraltar herrgård uppfördes år 1847 i Johanneberg i Göteborg och var länge en populär plats för göteborgarnas söndagspromenader.
  • Herrgården har genom åren varit både privatbostad och verksamhetslokaler för Chalmers tekniska högskola. Herrgården anses vara kulturhistoriskt värdefull.
  • På fredag flyttas herrgården 500 meter. Orsaken är att campusområdet ska utvecklas och att det bland annat ska byggas nya bostäder på området.
  • Efter flytten är det HSB Göteborg som kommer att äga herrgården.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så flyttar Peab hel kåk i Göteborg: "Varje meter har sina utmaningar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig