info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nästa ”ska bara” kan vara din sista

Tänk en extra gång innan du gör nästa ”ska bara” – du vet inte vilken som är din sista. Tänk på dina barn, din fru eller man, dina föräldrar eller vem som står dig nära, och som vill se dig njuta av din semester, skriver Magnus Calén. Foto: Mostphotos

Hallå igen, kamrater. Sist jag skrev så skrev jag att jag är en ständigt trött snickare som överlever på kaffe och tupplurar. Det är jag fortfarande men det har hänt något med mig. Jag är inte lika trött.

Vad beror det på? Troligtvis att jag slipper frysa. Att solen har tittat fram och jag slipper gå omkring i alla kläder som finns för att klara dagen. Tänk att det förväntas av oss i vår bransch: ”Att nu är september slut så nu fryser vi i åtta månader”.

Eller är det för att jag är förbannad?

Det kan vara det med. 18 byggnadsarbetare dog förra året. Det gjorde mig först ledsen, sen uppgiven och nu förbannad.

Betala inte med  liv

Tänk på det, det är 18 kollegor. Räkna omkring dig. När du kommer till 18 så tänker du att ”ni får inte komma hem till era barn och era partner får begrava er.”

Jävlar vad arg det gör mig.

I vår bransch dör det fler än det gör i någon annan bransch. Det dör fler byggnadsarbetare än det dör militärer.

Jag är stolt över att kunna se mig omkring i min stad och säga ”det har jag byggt”. Det ska vi alla vara. Men vi ska ha betalt. Inte betala med våra liv. Våra partner ska veta att vi kommer hem efter jobbet.

Många säger att vi jobbar i en riskfylld bransch. Tänk efter. I vår bransch dör det fler än det gör i någon annan bransch. Det dör fler byggnadsarbetare än det dör militärer. Fler byggnadsarbetare än poliser, brandmän, eller optiker. Det är helt enkelt inte okej.

Tid att njuta

Så gör mig en tjänst du som läser detta, tänk en extra gång innan du gör din nästa ”ska bara” för du vet inte vilken som är din sista. Tänk på dina barn, din fru eller man, dina föräldrar eller vem som står dig nära som vill se dig njuta av din semester.

För semester har vi förtjänat nu, sol och lite välförtjänt vila. De är nära nu. De bästa veckorna på året.


En byggnadsarbetare leder LO.

Folkmord är fortfarande dåligt.


Magnus Calén är en hängiven blåvitt-supporter, bor i hus i Kungsbacka och gillar sin bastu och Tommy Körberg.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig