info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takstol på fem ton föll – stropparna gick ”rakt av”

Från hög höjd rasade en takstol på nästan fem ton ner över byggarbetsplatsen. Detta sedan båda stropparna gått. Wästbygg har nu gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.

Båda stropparna brast och en takstol på nästan fem ton föll ner på bjälklaget. OBS! Detta är en arkivbild och har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Mostphotos

Det var på bygget av en ny idrottshall och matsal på Slättenskolan i Jönköping som det i förra veckan inträffade ett allvarligt tillbud. En takstol på nästan fem ton, 4 850 kilo, rasade ner på bygget sedan stropparna gått av. Ingen person skadades.

Wästbygg Entreprenad, som är huvudentreprenör på arbetsplatsen, har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket. I anmälan skriver Wästbyggs arbetschef på bygget: ”…sen lyftes takstolen uppåt, cirka 8–10 meter, stroppen längst ut mot gipsväggen gick av först, ena änden av takstolen åkte ner i bjälklaget först och efter det så gick den andra stroppen av.”

Tio meter från arbetarna

De som arbetade med att montera takstolarna var ungefär tio meter ifrån där takstolen rasade ner. Kranföraren stod på samma plats. Inga andra byggnadsarbetare rörde sig i det aktuella området.

I anmälan står det även att stropparna var relativt nya. Den ena var helt ny och den andra cirka 1,5 år gammal. Båda stropparna, som är klassade för att klara 5 ton, hade enligt anmälan fått en översyn en månad innan olyckan, utan någon anmärkning. När stropparna synades efter händelsen så var brottet på dem båda ”rakt av”.

Fint lyftväder

Vädret under lyftet var stilla och lugnt. Alltså inte några hårda vindar som kan sätta lasten i rörelse.

Efter olyckan avbröts allt arbete på bygget och personalen samlades i byggbodarna. Arbetsplatsen spärrades även av.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takstol på fem ton föll – stropparna gick ”rakt av”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig