info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blev förlamad efter fallolycka – överklagar nej till skadestånd

En ung arbetare skadades så illa att han blev förlamad vid en fallolycka. Vdn dömdes för grovt arbetsmiljöbrott men den skadade nekades skadestånd. Nu begär han en överprövning i hovrätten.

Här föll den unge polske arbetaren när taket brast. Foto: Ur polisutredningen

En ung polsk arbetare skadades så illa att han blev förlamad då han föll genom ett tak på Britsarvsskolan i Falun. I Falu tingsrätt dömdes vd´n för ett byggföretag för grovt arbetsmiljöbrott.
Arbetarens krav på skadestånd på 100 000 kronor sa dock tingsrätten nej till. Vd:ns oaktsamhet har inte varit sådan att den gränsat till uppsåt, menade rätten.

Överklagar

Men både den skadade och hans juridiska ombud anser att det är fel och har överklagat skadeståndsdelen till Svea hovrätt.

Han och hans målsägarbiträde hävdar att vd gjort sig skyldig till oaktsamhet gränsande till uppsåtligt brott och därför bör betala skadeståndet. Detta avser kränkning men de klagande skriver även att de förbehåller sig rätten att återkomma med ytterligare ekonomiska krav, bland annat rörande inkomstförluster och invaliditet.

Svåra skador

Olyckan inträffade på lördagsmorgonen den 19 oktober 2019. Den unge arbetaren hade kommit till arbetsplatsen så sent som dagen innan. De skulle riva isolering på skolans vind.

Klockan 08.20 klev han på innertaket som brast. Han föll sju meter ner i ett betonggolv och fick mycket svåra skador, däribland kotskador som orsakat förlamning.

Arbetaren var anställd i ett bemanningsbolag men inhyrd av byggföretaget.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blev förlamad efter fallolycka – överklagar nej till skadestånd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig