info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampanj för AC i alla kranhytter: "Blir det över 30 grader kokar vi"

Byggnads kräver air condition i alla kranhytter. Med en ny kampanj vill man fästa uppmärksamheten på kranförarnas arbetsmiljö där vissa kan tvingas jobba i 50 graders värme.

Vissa sommardagar kan värmen i kranhytterna stiga till över 50 grader. Nu startar Byggnads en kampanj för att fästa uppmärksamheten på kranförarnas arbetsmiljö och kravet på klimatanläggningar hytterna.

”Kokar” i hytten

Byggnadsarbetaren har i flera år skildrat hur kranförare beskriver läget från hytterna.

– Blir det över 30 grader kokar vi. Man blir dåsig, tappar fokus och det blir inte bra. Samtidigt har vi höga produktionskrav. På marken finns folk som jobbar med väggar på fem, sex ton som jag lyfter. Vi har ett enormt tempo men inget får hända, berättade kranföraren Torbjörn Kjellberg. Han är en av många förare som vittnat om problemen.

Saknas i Byggavtalet

Byggnads har i många år krävt air condition i alla kranar. Sedan senaste avtalsrörelsen finns det reglerat i Entreprenadmaskinavtalet att alla kranhytter ska ha klimatanläggning från den 1 juni 2024. Men många kranförare går på Byggavtalet och där har Byggföretagen sagt nej till att införa en liknande skrivelse.

Innebär en säkerhetsrisk

– För hög temperatur innebär en säkerhetsrisk och en oacceptabel arbetsmiljö. Utan AC är det som att sitta i ett växthus, utan möjlighet till skugga någonstans, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Regler och avtal om värme i hytten

Riskbedömning

Är det över 26 grader i hytten ska arbetsgivaren tillsammans med skyddsombud och arbetstagare göra en riskbedömning och ta fram en åtgärdsplan. Vill inte arbetsgivaren vidta åtgärder kan arbetstagaren begära att åtgärder vidtas av Arbetsmiljöverket.

Kollektivavtal

Enligt Entreprenadmaskinavtalets §11 punkt 6 har man sedan 1 juni 2024 rätt till ”anordning som möjliggör kylning av luften” om mobil- eller tornkranshyttens innertemperatur överstiger Arbetsmiljöverkets rekommendationer” (+26 grader). En portabel luftkonditionering uppfyller detta krav.
I Byggavtalet finns inga sådana krav.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampanj för AC i alla kranhytter: "Blir det över 30 grader kokar vi"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig