info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kaffet var på gång när det smällde till: ”Väggen var krossad”

Lennart Holm satt i vardagsrummet och bläddrade i tidningen och väntade på att kaffebryggaren skulle puttra klart. Sedan hade han tänkt att göra sig en smörgås. Men den har morgonen i Karlstad blev allt annorlunda.

Oväntat besök. Mobilkranen föll rakt mot familjen Holms balkong. Foto: Privat

Den vanliga rutinen med morgonkaffe och en smörgås fick ett abrupt slut vid halv nio på måndagsmorgonen. En mobilkran hade rasat in i fasaden, något flera lokala medier skrivit om.

– Plötsligt smällde det till, berättar Lennart Holm och fortsätter:

– Jag reste mig upp ur soffan och gick fram till balkongdörren och tittade ut på balkongen. Där var det riktigt rörigt då det låg saker överallt på golvet och så såg jag toppen på en mobilkran.

Väggen krossad

Stora skador på balkongen alltså, men det var ännu värre i familjen Holms lilla sovrum.

– Där var väggen krossad och ett skåp som stod där blev demolerat. Och så var det glas i hela rummet då fönsterrutan gått sönder. Som tur är låg min fru i ett annat rum och sov så ingen blev skadad, säger Lennart Holm.

Blev du rädd?

– Jag vill inte påstå att jag blev rädd. Jag konstaterade bara att det hände.

Så här såg det ut efter kraschen. Foto: Privat

Grejer genom fönstret

Familjen Holm har haft en byggarbetsplats utanför sitt fönster under ett helt år. Där pågår bygget av ett nytt resecentrum vid Karlstads centralstation.

– Vi har haft en fast, monterad kran utanför som lyft grejer och ibland har jag trott att de ska komma in grejer genom vardagsrumsfönstret.

Lennart och hans hustru har blivit evakuerade från lägenhet på femte våningen. De ska senare i dag få besked om var de ska bo.

– De sa att vi inte kunde vara kvar i lägenheten när de skulle börja bärga mobilkranen. Sedan ska lägenheten fixas till, det gick hål i väggen och ett element under fönstret har flyttat på sig.

Ska lyfta bort kranen

Infrakraft är ansvarig entreprenör på projektet. Mobilkranen som rasade tillhör en underentreprenör. Beställare är Trafikverket.

– Jag kan inte säga något om vad som orsakat händelsen. Utredningen pågår, säger Niklas Gunnarsson projektledare på Trafikverket för Karlstads nya resecentrum.

Hur ser skadorna ut på huset?

– Det har vi inte klart för oss ännu eftersom kranen fortfarande lutar mot fastigheten. Vi får mer klarhet om det under kvällen för då ska kranen lyftas bort. Det jag kan bekräfta är att det är skador men vi vet inte i vilken omfattning.

När kan de som är evakuerade flytta hem igen?

– Det är inte fastställt ännu. Dels behöver vi lyfta bort kranen först, dels måste vi göra en besiktning på fastigheten och lägenheterna innan vi kan bestämma om de kan flytta tillbaka eller om det behövs någon form av ersättningsboenden, säger Niklas Gunnarsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kaffet var på gång när det smällde till: ”Väggen var krossad”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig