info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

SD:s attack mot trygghetssystemet är ett hot mot byggarbetare  

Jag är av den enkla uppfattningen att man ska hålla vad man lovat. Under valrörelsen lovade Magnus Persson och Sverigedemokraterna dyrt och heligt att inte försämra a-kassan. När man sedan kom till makten svek man inte bara sina väljare – utan alla Sveriges arbetare.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Tidigare inlägg i samma debatt: 

Jonas Attenius (S): Minns du inte kollegorna i byggboden, 14 mars 2024 

Magnus Persson (SD): Det är ni som slagit sönder välfärden, 22 mars 2024


Persson (SD) försvarar valet att sänka a-kassan efter 100 dagar (och därefter ytterligare efter 200 dagar) genom att de flesta inte är arbetslösa så länge. Vad han glömmer säga är att statistiken han hänvisar till kommer ifrån en högkonjunktur, medan svensk ekonomi idag befinner sig i en lågkonjunktur som spås fördjupas under kommande år. Den globala lågkonjunkturen har slagit extra hårt mot byggbranschen och även om ekonomin i stort vänder snart kommer effekterna att märkas under år framöver. Att i det läget återinföra stupstocken kommer vara förödande för många byggnadsarbetare och deras familjer.

”Vänder branschen ryggen”

Magnus Persson (SD) anklagar mig för att vara lojal mot Socialdemokraterna snarare än mot mina tidigare kollegor i byggbodarna. Men det är inte jag, och inte partiet jag företräder, som i ett läge där byggbranschen bromsat in vänder branschen ryggen. Dyrare hyresrätter och subventionerad poolrenovering kommer varken lösa bostadsbristen, segregationen eller byggbranschens inbromsning. När arbetslösheten i byggbranschen ökat med drygt 67% procent sedan i somras är Persson (SD) svaret skyldig: var vilar din lojalitet?

Genom att separera skyddsombuden från fackföreningarna slaktar dessutom Persson och hans SD det svenska arbetsmiljöarbete som en gång var världsunikt. För att våga stå emot arbetsgivarnas press och slåss för säkrare arbetsplatser behöver skyddsombuden fackens stöd.

”Fortsätter kämpa”

Schyssta villkor och trygga arbetsplatser är hjärtefrågor som jag slagits för som facklig byggnadsarbetare och som jag fortsätter kämpa för som politiker. Därför är jag stolt över att Göteborg som första kommun sedan EU-inträdet kräver kollektivavtal vid offentlig upphandling av ett byggprojekt. Sverigedemokraterna röstade emot.

Avslutningsvis hotar den SD-ledda regeringen även att kraftigt försämra sjukförsäkringen genom att återinföra hårdare krav för sjukpenning. En åtstramning som knappast gör svårt sjuka arbetare friskare – bara fattigare.

Vi befinner oss i en mörk period i svensk historia. Arbetsplatsolyckor tar idag ett liv i veckan. Arbetslösheten ökar. Sjuka riskerar kastas ut i fattigdom. Detta är konsekvenser av SD och regeringens politik. Sverige blir fattigare och farligare under deras styre.

Jonas Attenius (S)
Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och byggnadssnickare
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig