info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Magnus Persson (SD): Det är ni som slagit sönder välfärden

Det vore på sin plats att rannsaka dig själv, Jonas Attenius (S). Vad har du själv gjort för de svenska löntagarna? Så skriver riksdagsledamoten Magnus Persson (SD) i en replik om a-kassan.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Replik på debattartikeln ”Minns du inte kollegorna i byggboden, Magnus Persson (SD)”, av Jonas Attenius (S), Byggnadsarbetaren 14/3, 2024.

Man behöver inte vara expert för att inse att Attenius – som hävdar sig värna löntagarnas intressen – har större lojalitet till Socialdemokratiska partiet än till sina forna kollegor i byggbranschen. Jag ser det nämligen som helt uteslutet att Attenius är så pass oinsatt i reformen av a-kassan som han uppvisar.

Ska löna sig för fler

Syftet med förslaget är att det skall löna sig för fler att gå med i en a-kassa i Sverige. Därför kommer även de föreslagna ändringarna bland annat innebära kortare väntetider på att få ersättning för den enskilde, samt inte minst att fler svenskar kommer få rätt till ersättning från a-kassan.

Därtill höjs även ersättningstaket från 33 000 till 34 000. Här ska man klart för sig att den genomsnittliga inkomsten för personer som påbörjade arbetslöshetsersättning 2023 var 33 200 kronor, enligt siffror från IAF. En person med den lönen får alltså nu högre ersättning från a-kassan.

Betraktar det som bidrag

Sedan kommer vi då till den springande punkten, nämligen avtrappningen. Dagar med ersättning som en person får i genomsnitt innan man hittar ny sysselsättning har stadigt sjunkit från 95 dagar 2020, till 84 dagar 2021 och till 77 dagar 2022.

Att den nya avtrappningen sker efter 100 respektive 200 dagar är således fullt rimligt. Att Socialdemokraterna ser det som problematiskt bottnar i att Attenius och hans partikollegor betraktar a-kassan som ett bidrag, och inte som den omställningsförsäkring det faktiskt är.

Högst personligt

Jag kan även berätta för Attenius att detta i allra högsta grad är personligt för mig med. I 26 år har jag jobbat på en rad olika byggarbetsplatser över hela Sverige, och under den tiden har jag stött på många kollegor som förlorat sina jobb och som behövt leva på a-kassa. Det gäller även mig själv vid ett tillfälle, som nybliven far med nyinköpt villa.

En av mina största drivkrafter inom politiken är att se till svenska löntagares intressen. Det är detta som driver mig att lyssna av byggbodarna varje vecka och på alla nivåer – från familjemedlemmar till gamla kollegor.

Drabbar svenska löntagare

Hade Jonas Attenius följt detta exempel hade han inte missat den hopplöshet, ilska och förtvivlan hans gamla arbetskamrater utanför den socialdemokratiska maktsfären känner för det samhälle hans parti bidragit till att skapa. En samhällsutveckling vars konsekvenser drabbar svenska löntagare och deras familjer, där ni genom er ansvarslösa politik fullkomligt slagit sönder den svenska välfärden, ökat arbetslivskriminaliteten och bidragit till undanträngningseffekter på arbetsmarknaden för svenska arbetare.

Rannsakan på sin plats

När Jonas Attenius talar om att kunna ”gå rakryggad” vore det således på sin plats att han rannsakar sig själv och istället funderar kring vad hans eget parti gjort för svenska löntagare det senaste decenniet.

Magnus Persson (SD)
Byggnadsarbetare, riksdagsledamot och ordförande i arbetsmarknadsutskottet
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig