info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vad tjänar en snickare 2024? Så hög lön ska du ha

Tidlön? Prestationslön? Grundlön? Här är fem 5 frågor och svar som ger dig full koll på snickarlöner.

Så mycket tjänar en snickare i lön år 2024.

1. Hur mycket tjänar en snickare?

Enligt SCB:s senaste lönestatistik tjänar en snickare i genomsnitt 36 200 kronor i månaden. Det är ett medelvärde som inte tar hänsyn till exempelvis år i yrket eller könsskillnader.

Fackförbundet Byggnads har egen lönestatistik på timnivå. Där räknas snickare in i den så kallade TBM-gruppen – en förkortning som står för träarbetare, betongarbetare och murare. Under första kvartalet 2024 låg snittlönen för denna grupp på 226 kronor i timmen före skatt.

2. Månadslön eller ackordslön?

I byggbranschen finns två löneformer: Tidlön och prestationslön. Tidlön kallas i dagligt tal för månadslön, alltså en fast ersättning. Prestationslönen kallas oftast för ackord. För ackord kopplas lönen till hur bra ditt arbetslag presterar.

Tidlönen ligger alltid en bit under ackordslönen. Under första kvartalet 2024 låg tidlönen på 221 kronor i timmen medan ackordslönen snittade 244 kronor i timmen, enligt Byggnads siffror.

3. Vilken grundlön har en snickare?

Grundlönen för en snickare regleras av byggavtalet, alltså kollektivavtalet mellan Byggnads och Byggföretagen. Sedan den 1 maj 2023 ligger grundlönen på 181,50 kronor i timmen eller 31 581 kronor i månaden. I maj 2024 höjs detta till 188,50 kronor i timmen eller 32 799 kronor i månaden.

Vilken yrkesgrupp har högst lön på bygget?
TBM:are placerar sig ungefär i mitten av byggets löneliga.

4. Är det skillnad i olika delar av Sverige?

Japp. Just nu toppar Norrbotten den nationella löneligan, både vad gäller tidlön och ackordslön. Där låg tidlönen på 220 kronor i timmen och ackordslönen på 257 kronor under första kvartalet 2024. Även i Västerbotten tjänar snickare för tillfället mer än genomsnittet. Flera storskaliga industriprojekt i norr skapar efterfrågan på arbetskraft och pressar upp lönerna.

De lägsta tidlönerna för snickare finns just nu i Dalarna och Gävleborg, där ersättningen ligger på 217 kronor i timmen. De lägsta ackordslönerna återfinns för tillfället i Örebro och Värmland – 235 kronor i timmen.

5. Jämfört med andra hantverksyrken då?

Snickare placerar sig på den lägre halvan av byggets löneliga, strax under mitten av byggets stora yrkesgrupper. Snickare får se sig slagna av golvläggare, plattsättare och VVS-montörer.

Det svider förstås, men snickarna kan samtidigt glädjas åt att de klår bland andra maskinförare och ställningsbyggare.


Läs allt om bygglöner – följ Cenneth Niklassons löneblogg!

Vad gör jag om lönen ligger för lågt?

Har du fel lön? Om du är med i ett fackförbund så kontaktar du din närmaste fackliga företrädare så hjälper hen dig vidare.

Även om du inte är med i facket så har du rätt till de löner som byggavtalet anger, under förutsättning att företaget där du jobbar är bundet av kollektivavtal. Vet du inte om företaget har avtal? Fråga en fackliga företrädare på arbetsplatsen. Om det inte finns någon facklig? Fråga chefen!

Om du jobbar på ett byggföretag som inte är bundet av kollektivavtal så finns det ingen lagstadgad undre gräns för hur låg lön arbetsgivaren får sätta. Ett alternativ för att få upp lönen är att löneförhandla eller byta jobb.

Ett annat alternativ är att – om du inte redan är medlem – gå med i facket och arbeta för att firman ska teckna avtal.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vad tjänar en snickare 2024? Så hög lön ska du ha

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig