info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tre saker jag önskar mig inför byggåret 2015

Vi har ett nytt byggår framför oss. Jag knåpade ihop en liten lista över tre saker som jag önskar mig av branschen 2015.

Nyårslöften har jag svårt för. De innebär oftast bara ångest för den som avlägger dem. Så jag nöjer mig med tre enkla önskningar inför byggåret 2015. Här är de:

1. Inga fler döda byggjobbare
När jag skriver den här artikeln är det någon timme kvar till det jag alltid gör den här tiden på året. Jag ska tillsammans med reportern Margite Fransson planera en av årets sorgligaste artiklar: Den som berättar om hur många som miste livet på byggena förra året.

Det går alltid att diskutera om en tidning ska hålla på att grotta i människors död och elände. Vårt svar är att vi gör det för att hedra minnet av de döda och därigenom, möjligen, möjligen, bidra till någon slags förändring. Icke desto mindre: Nästa år hoppas jag verkligen få slippa den arbetsuppgiften. Nästa år hoppas jag att siffran över byggjobbare dödade på arbetsplatsen är 0.

2. Att byggjobbare, oavsett härkomst, får lönen de har rätt till
”70 kronor i timmen här.” ”40 kronor där.” ”Och hos oss inte en spänn på ett halvår. ” I över ett årtionde har vi rapporterat om byggarbetsplatser där arbetarna, oftast från östra Europa, får stå ut med löner långt under kollektivavtal. För mig är detta en devalvering, inte bara av yrket, utan av människan. 2015 önskar jag att arbetsgivarna ser till att folk får den lön de har rätt till, oavsett härkomst.

3. Att galenskaperna i Qatar får ett slut
1 200 döda rapporterade fram tills i mars i fjol. Och under året har den siffran fortsatt stiga, enligt källor med insyn. Den bisarra situationen kring förberedelserna av fotbolls-VM i Qatar måste få ett slut.

Det var mina tre enkla önskningar inför 2015. Hoppas att du som läser detta får ett riktigt, jäkla bra år. Och fortsätt läsa Byggnadsarbetaren, på papper, platta, dator och mobil.

Vi hörs
JOHAN SJÖHOLM, redaktör

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig