info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Situationen i Qatar kan liknas vid en massaker

Den här veckan reser Byggnads ordförande åter till Qatar. Än en gång påminns vi om hur det som en gång var världens största idrottsfest, nu förvandlas till en bisarr och blodig dödsdans.

Vi som minns katastrofen på Heyselstadion i maj 1985 då 39 människor dog och 400 skadades när en mur rasade under våldsamma slagsmål. Eller branden i Bradford samma år då 59 människor dog. Eller läktarkatastrofen i Hillsborugh 1989, där ytterligare 96 personer fick sätta livet till och hundratals skadades.

Någonstans trodde vi kanske att dårskapen runt fotbollen till slut skulle ta stopp. Att vi som älskade sporten skulle stanna upp och säga ifrån.

Det visade sig att vi inte ens hade sett slutet på början än, för att snacka med Winston Churchill. 2010 gav Fifa VM i fotboll till Qatar. Det skulle visa sig att de lika gärna kunnat beordra en massaker.

Tidningen The Guardian var en av de första medierna som började rapportera om vad som skedde under byggandet. Det så kallade Kafalasystemet tvingade 1 000-tals gästarbetande människor från framför allt Nepal att arbeta under vidriga förhållanden. I september i fjol rapporterade The Guardian att över 40 nepalesiska arbetare dött på två månader mellan juni och augusti. Det var den Nepalesiska ambassaden i Qatars huvudstad Dohan som hade slagit larm. I början av det här året kom sedan rapporter från The Guardian om att 185 migrantarbetare dött i Qatar under byggandet inför fotbolls-VM.

Efter Heyselstadion förbjöd den engelska premiärministern Margret Thatcher engelska klubbar att tävla utomlands under flera år. Fotbollen hade skämt ut nationen. En klen tröst för alla som mist sina nära i de meningslösa kravallerna, men i alla fall en markering.

Vem, i beslutsfattande ställning, gör något för alla som dött för fotbollen i Qatar?

Ordförande Johan Lindholm och de övriga i Byggnads delegation kommer sannolikt att komma hem med nya, upprörande uppgifter om förhållande för gästarbetarna i Qatar. Vi kommer att rapportera om dem, några av er kommer att läsa om dem. Men kommer det att hindra världens fotbollspublik från att sitta där och vifta med sina flaggor när det är dags för avspark om åtta år?

Det finns ett talesätt om den franska flaggan trikoloren. Den hade från början bara två färger, den blå, och den vita. Den röda färgen kom till 1794, efter revolutionen. Då ”hade den doppats i blod”. Det där är en myt, det stämmer inte. Talesättet kan däremot, i symbolisk mening, med fördel användas om alla flaggor som det viftas med under VM i Qatar.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig