info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönesnittet för snickarna – nu över 230 kronor

För de som tillhör TBM-gruppen och kör på ackord så har lönen hoppat upp ett snäpp under våren.

Den här gången gäller siffrorna för perioden mars till och med maj. Genomsnittslönen för de som har prestationslön hamnade på 230:43 kronor. Ett par kronor högre jämfört med årets första kvartal. I topp som vanligt region Stockholm-Gotland. Denna gång med ett snitt på över 240 kronor. Notera att ytterligare 4 regioner nu har en medellön på över 230 kronor. Antal timmar som ingår i ackordsunderlaget denna gång var 4,1 miljoner.

Medellönen för tidlönen blev nästan 206 kronor. I 10 av de 11 regionerna ligger tidlönesnittet för TBM-gruppen nu över 200 kronor. Löneuppgifterna bygger på 14,9 miljoner arbetstimmar.

Läs också Jätteilska mot "galna" dörren – stadsarkitekten lugnar bygden

Vill du läsa mer om löner och andra ersättningar på bygget? Missa inte Din lön på bygget

Ackordsmatchen – vent krossar byggplåt

Under det andra kvartalet i år tjänade landets plåtslagare på ackord i genomsnitt 235 kronor i timmen.

För det andra kvartalet har det kommit in ackordssiffror från 5 av Byggnads 11 regioner. Totalt handlar det om 23 400 ackordstimmar för plåtslagarna. Medellönen denna gång på 235:34 är en knapp krona högre jämfört med kvartal 1.

I topp denna gång region Gävla-Dala med 294 kronor. Antal timmar där var 951.

Läs också Jätteilska mot "galna" dörren – stadsarkitekten lugnar bygden

Det finns även siffror uppdelat på plåtslageri och ventilation. Plåtslagarna fick under perioden ihop 17 000 timmar fördelat på 52 arbetsplatser. Snittlönen där var 222 kronor i timmen Ventilationsmontörerna tjänade betydligt bättre. I genomsnitt 268 kronor fördelat på 6 400 timmar på 8 arbetsplatser.

Vill du läsa mer om löner och ersättningar på bygget? Missa inte Din lön på bygget

Vilket pris sätter du på semesterjobb åt bekanta?

Vissa yrkesgrupper har lättare än andra att få till det lättjefulla semesterlivet. Kan du svinga en hammare hör du nog inte till en av dem.

Det kostar på om hängmattan får vämta för länge. Foto: Mostphotos

Efter ett års slit på bygget är det snart dags för semester. En tid för återhämtning där en del ligger och sippar på en öl i hängmattan medan andra samlar kraft genom att aktivera sig på den egna båten, genom vandringar eller hårdträning på gymmet.

Det alla de här personerna har gemensamt är att de gör något som avviker från vardagsrutinerna – att gå upp och gå till jobbet fem dagar i veckan.

För vissa yrkesgrupper är det lättare att få till det här lättjefulla livet. Vem har nytta av en semesterledig arkivarie, en samhällsvetare, en bank-vd eller för den delen kungen? Men annat är det för er byggnadsarbetare. Er kompetens är högvilt under sommarledigheten.

Det viskas i stug- och villaområden och runt grillen om vem som kan svinga en hammare. Säkert har ni redan fått små trevare från nära och kära inom familjen, vänner, vänners vänner och andra som ni inte ens känner igen, än mindre vet namnet på. ”Du, jag har problem med en dörr som hänger”, ”Ska bygga den där altanen i sommar, kan du hjälpa mig att komma i gång”, ”Tänkte byta hängrännor under semestern, alltså om du har vägarna förbi”.

Ni får rollen som allt från rådgivare till diverse byggprojekt, ska lagbasa över mindre sommarbyggen där ni ändå väljer att göra precis allt själva då det går snabbast. Frågan är – vad är priset på detta? Vad är det värt att jobba under en tid när ni rimligen vill tänka på annat och helst låsa in verktygslådan i en container på en byggarbetsplats långt, långt bort? Ja, det bestämmer ni ju förstås själva men jag hoppas ni tar bra betalt!

Sommarvädret lyfter ackordet.

25 spänn för en ­simpel glasspinne till kaffet.

Tidlönen för takläggarna klättrar 5 spänn

Landets takläggare hade under årets första kvartal ett tidlönesnitt på 197:40 kronor i timmen.

Det innebär att tidlönen ökat med 4,92 kronor (2,56 %) jämfört med första kvartalet förra året.

Högst tidlön hade man in region Norrbotten och region Örebro-Värmland med 203 kronor. Det totala antalet timmar som ingår i underlaget var denna gång 150 000.

Läs också Kranföraren om olyckan: ”Det känns hårt att göra en sådan grej”

För några regioner redovisas det även timmar för ackordsarbete. Totalt handlar det om knappt 11 000 timmar. Bäst gick det i region Gävle-Dala där ackordet gav 260 kronor i timmen. Timmarna var dock få, endast 860. Flest ackordstimmar fick takläggarna i region Väst ihop. De tjänade i snitt 236 kronor i timmen och antalet timmar där var 5 170.

Golvläggarlönen upp 4 spänn

Medellönen för en golvläggare med tidlön var 211 kronor under årets första kvartal.

Det innebär att tidlönen ökat med 1,9 procent jämfört med motsvarande tid 2020. Uppgången i kronor är 3:94.

 

Läs också Skönhetsmiss vid kakeljobb? Nya regler om vilken nivå som krävs

Högst var timlönen i region Stockholm-Gotland med nära 220 kronor i timmen. Lägst i region Örebro-Värmland med 204 kronor.

 

Antal timmar på tidlön under kvartalet var 865 000.

 

När det gäller ackordsarbete så är antalet redovisade timmar betydligt lägre. Endast 24 000. Få timmar kan naturligtvis snabbt slå på förtjänsten åt båda hållen. Högst lön hade man denna gång i region Öst med 318 kronor och det på 1 500 arbetstimmar.

Läs också Storrivare i konkurs – trots fina siffror i norr: "Blev bestörta"

 

Ackordssnittet för hela landet blev 255 kronor. En uppgång med 1,8 procent jämfört med kvartal 1 förra året.

Tidlönen upp 2 procent för plattsättarna

Snittlönen för plattsättare på tidlön var 204 kronor under årets första kvartal.

En klar majoritet av alla plattsättare går på tidlön. Under det senaste året har den löneformen ökat med 2,04 procent, 4:09 kronor.

Högst tidlön har man nu i region Småland-Blekinge med 210 kronor. Antal timmar som ingår i underlaget för det första kvartalet var 228 000.

Läs också Storrivare i konkurs – trots fina siffror i norr: "Blev bestörta"

Det är betydligt färre timmar som redovisas när det gäller ackordsarbete. Totalt denna gång 20 250 under hela kvartalet. Flest timmar var det i region Stockholm-Gotland med 6 430. Där gick även ackordet bäst. Snittlönen blev 310 kronor. Genomsnittet för hela landet stannade vid 276 kronor.

Är det läge för löneglid för ställningsbyggarna?

Medellönen för ställningsbyggare på tidlön är nu 198 kronor i timmen.

Tidlön för ställningsbyggare. En guldpeng till i timmen.

Siffran gäller för det första kvartalet 2021. Jämfört med motsvarande period 2020 så har tidlönen ökat med 3,13 procent. I faktiska tal handlar det om 6:01 kronor i timmen.

I tre regioner ligger tidlönen nu över 200 kronor. Det handlar om regionerna Småland-Blekinge, Skåne och Stockholm. Flera andra yrkesgrupper på bygget har när de närmat sig ett snitt på 200 kronor snabbt hoppat upp ytterligare några kronor. Utan tvekan utgör nivån ett psykologiskt motstånd hos arbetsgivarna, de vill inte betala över 200 kronor, men i takt med att nivån blir alltmer accepterad kommer medellönen glida upp ett snäpp. Inte minst beroende på att ställningsbyggarna själva kommer ställa krav på 200 kronor då ”alla andra har det”. Möjligen ser vi redan nu början på den effekten.

Läs också Oklarheter bakom dödsolycka med hjullastare – "ska ha skymt sikten"

Antal timmar som ingår i underlaget denna gång är 589 000.

Missa inte Facebookgruppen Din lön på bygget

TBM: Ackordet i huvudstaden når nya nivåer

Region Stockholm-Gotland hade under årets första kvartal ett snitt på ackordet på nära 242 kronor i timmen.

Medellönen för hela landet för TBM:are som går på ackord blev 228 kronor. En ökning med en dryg procent jämfört med första kvartalet 2020. I samtliga 11 regioner ligger nu ackordslönen över 220 kronor i timmen. Antalet timmar som ingår i underlaget för första kvartalet var 3,1 miljoner.

När det gäller tidlönen toppar region Västerbotten med 212 kronor i timmen. Medellönen för samtliga blev 204 kronor. En ökning med 2.34 procent jämfört med förra året. Statistiken bygger på 14,9 miljoner arbetstimmar.

Missa inte Facebookgruppen Snickare på bygget

Hur går ackordet på plåtavtalet? Här är svaret

Plåtslagare och ventilationsmontörer hade under det första kvartalet i år ett ackordssnitt på 234:46 kronor i timmen.

De lönesiffror som nu kommer från Byggnads gäller för både plåtslagare och ventilationsmontörer. Alltså de som går på plåtavtalet. Och det handlar enbart om ackordslönen.

 

Läs också Tullen stoppade smuggelliga – mängder av stulna verktyg

Statistiken är tillbaka efter ett långt uppehåll. Detta sedan facket tog över ansvaret för ett par år sedan. Läs mer om det här.

 

Men nu är alltså prestationslönerna tillbaka. När det gäller tidlönerna krävs det ytterligare tid innan det blir någon redovisning av tidlönen.

 

Tillbaka till prestationslönen som alltså snittade på 234 kronor under årets tre första månader. Totalt ingår 34 000 ackordstimmar i underlaget fördelat på 57 arbetsplatser.

 

Under perioden har det gjorts ackordsavstämningar i 7 av Byggnads 11 regioner. Högst lön hade plåtslagarna i region Mälardalen med 268 kronor.

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget.

Kan man snacka upp lönen eller räcker inte en stor käft längre?

Det har funnit ett slags bilsäljartänk inom bygg när det gäller lönen. Byggnadsarbetarna har ständigt varit redo att kohandla för att få ut så mycket som möjligt. Men den reflexen kan vara på väg att försvinna.

Byggnadsarbetarna har ständigt varit redo att kohandla om det mesta för att få ut så mycket som möjligt. Foto: Mostphotos

Har den skickligaste och mest ihärdiga byggnadsarbetaren den högsta lönen? Sannolikt inte. Hur mycket man tjänar på bygget beror på så mycket annat. Visst spelar yrkesskicklighet och flit roll, men det gör även löneläget geografiskt, år i yrket och liknande. Förutom allt detta finns det även en annan möjlighet: en stor käft. Eller i alla fall fanns, det verkar bli allt svårare att snacka upp lönen.

Det går historier från miljonprogrammets dagar att byggnadsarbetare kunde köpa en splitterny bil varje gång de fick ut överskottet.

Byggnadsarbetare har sedan lång tid arbetat på olika former av prestationslön. Det går historier från miljonprogrammets dagar att byggnadsarbetare kunde köpa en splitterny bil varje gång de fick ut överskottet. Sant eller ej, men den här typen av berättelser har naturligtvis genom åren triggat en hel yrkeskår att försöka tjäna ännu mer. Förr var det ett rakt ackord där varje detalj räknades. Då var också ackordet den dominerade löneformen. Det var ständiga uppgörelser och avstämningar. Vad gav det den här gången? Om för många var missnöjda kunde lagbasen ta hela laget och i stället välja en annan byggmästare. Det var möjligt då alla var objektanställda. På den tiden, med de förutsättningarna, gick det helt säkert att snacka sig till en högre lön.

Den mentaliteten har levt kvar i branschen. Det har funnit ett slags bilsäljartänk när det gäller lönen. Byggnadsarbetarna har ständigt varit redo att kohandla om det mesta för att få ut så mycket som möjligt.

Men möjligen är den ryggmärgsreflexen på väg att försvinna. Äldre på bygget går i pension och traditionen förs inte vidare. Dessutom arbetar allt fler på tidlön. Då blir det lönehöjning en gång om året där det möjligen går att snacka till sig en avrundning uppåt till jämna kronor. Snacket om lönen är helt dött under stora delar av året.

En annan förklaring är att prestationslönesystemet förändrats. Förr var överskottet en stor del av lönen. Nu handlar det mest om lite extrapengar till kommande helg. Något som ligger långtifrån en helt ny bil.

Sommar och sol ger mer flyt på jobbet.

Bygg klarade covid bra – vad händer nu?

Golvläggarlönen 2020 – hur gick det för dig?

Medellönen för ackordet blev 256 kronor. De på tidlön tjänade 208 kronor.

Under 2020 ökade prestationslönen för golvläggarna med 0,24 procent jämfört med 2019. Det motsvarar en uppgång med 0,61 kronor. Bäst gick det för golvläggarna i region Öst som under året hade ett snitt på 328 kronor i timmen fördelat på 15 000 arbetstimmar. Totala antalet ackordstimmar för samtliga golvläggare var under året 170 000.

Tidlönen ökade med 2,60 procent jämfört med 2019, vilket motsvarar en uppgång med 5:28 kronor i timmen. Endast en region, Gävle-Dala hade under 2020 ett snitt under 200 kronor. I topp region Väst med 214:72.

Läs också Mattias bygge – fullträff eller ritningsmiss?

Antalet timmar på tidlönen var 3,4 miljoner.

Plattsättarlönen 2020 – hur gick det för dig?

Under förra året tjänade en plattsättare på ackord i genomsnitt 261:68 kronor i timmen. De med tidlön hade 201:61.

Plattsättarnas löner. Både ackord och tidlön.

Jämfört med 2019 så ökade ackordslönen under 2020 med 2,98 procent för plattsättarna. I kronor räknat handlar det om 7:56 i timmen. Allra bäst gick det för region Stockholm-Gotland där plattsättarna i medeltal drog in 275 spänn varje timme. Antalet ackordstimmar för hela året var 185 000.

 

Läs också Byggbolag i knipa får ny ägare – stora förluster

Antalet tidlönetimmar var 1,04 miljoner Högst tidlön hade man i region Öst.

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig