info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Hur mycket är din yrkesskicklighet värd?

De flesta av er på bygget har nog snackat lön de senaste veckorna. Som ni säkert känner till har det varit en lönerevision – det sista steget för avtalet som skrevs i november 2020.

Foto: Mostphotos

Sannolikt har ni fått ett påslag som ligger i linje med avtalet, lite över två procent. Har du fått mer, lyckats avrunda uppåt med någon krona eller två – så grattis! Du har säkert gjort dig förtjänt av det.

Men perioden av lönesnack i byggbodar och verkstäder har lätt att långsamt försvinna in i midsommardimman och semesterplaner. För att sedan i höst, när slitet börjar igen, vara helt borta. Det kommer visserligen en ny stor avtalsrörelse nästa vår, men för den som vill upp i lön gäller det att hålla lågan brinnande och inte vänta.

Ni som jobbar i byggsvängen har större chanser än många andra att påverka er lön även utanför ordinarie lönehöjningar. Ni kan till exempel välja ackord. Då får ni chansen att omförhandla er lön var tredje månad.

Även ni på tidlön har möjligheter. Ni jobbar i en bransch där bristen på kunniga drivna hantverkare är stor och det finns just nu ingenting som tyder på att det kommer förändras. Ert värde på marknaden är säkert högre än vad ni själva tror. Visst, det kan innebära några hårda ord med chefen och i förlängningen hot om att ni tänker byta firma. I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det är ju ingen annan än du själv som äger din yrkeskunskap. En yrkesskicklighet som är väl värd att få värderad på marknaden.

Självklart finns det många andra värden i en anställning än lönen. Trygghet, närhet till jobbet och inte minst arbetskamrater. Det ska såklart räknas in i hela ekvationen innan chefen får höra ”jag byter firma”.

Och även om du inte lyckas få till någon höjning mellan de ordinarie avtalshöjningarna så misströsta inte. Det är som sagt dags igen för förhandlingar nästa vår. Och då kommer lönefrågan att bli helt dominerande.

Ni på bygget, precis som alla andra löntagare, kommer då begära att få kompensation för de kraftiga prishöjningarna. Så på med hjälmen och kör hårt.

Trots allt som händer – byggandet går starkt.

Fäller prisuppgången ditt semesterbygge?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig