info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

När allt blir dyrare skapas inget utrymme för lönehöjningar

Såväl byggmaterial som bränsle har rusat i pris den senaste tiden. Kommer de här omständigheterna på något sätt att trigga i gång en löneglidning för er på bygget?

Prisuppgångar verkar vara det nya svarta för byggbranschen. I princip allt byggmaterial har blivit dyrare. Och det handlar om kraftiga uppgångar. Något som ingen som varit på en bygghandel det senaste året kan ha missat. Och för dem som inte varit där har nog snacket gått i byggboden. Sedan har vi priset på bränsle till alla entreprenadmaskiner. De har tickat uppåt sedan flera månader och har nu fullkomligt rusat sedan invasionen i Ukraina. Allt det här slår igenom på inflationen som är på väg upp. Hur hög blir toppen i Sverige i år? 4, 5 eller 6 procent. Ingen vet.

Frågan är – kommer de här omständigheterna på något sätt att trigga i gång en löneglidning för er på bygget? Petter Hällberg, nationalekonom på Medlingsinstitutet, säger att det krävs en mer ihållande allmän höjning av priserna under lång tid, där en hundring inte räcker lika långt som tidigare, för att det ska bli en inflation på riktigt. Det räcker inte med att kostnadsläget ökar för en del produkter som rör bland annat byggindustrin.

Vidare menar han att det är viktigt att titta på varför priserna ökar. Ibland kan de gå upp för att det är drag i ekonomin som då ökar möjligheten för företagen att ta ut större vinster. ”I ett sådant läge brukar det gå att få upp lönerna”. Men så är inte fallet nu då prisuppgångarna beror på att det är brist på vissa varor som bränsle och trävaror. Priserna rusar men det är egentligen ingen som tjänar extra på det och då skapas inget utrymmet för lönehöjningar.

Petter Hällberg säger också att mycket styrs av kollektivavtalen. Där sitter många arbetare fast i långa avtal. För de flesta är det dags för nya förhandlingar först våren 2023. Hur stora löneökningarna blir i år är redan bestämt. Samtidigt ser han fram emot förhandlingarna nästa år. ”Det blir spännande att se hur det kommer att gå.”

Äntligen är ljuset tillbaka. Nu blir det 6 månader utan 1 000-wattare.

Lönerna stiger mer än avtalet just nu. Löneglidning på gång trots allt?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig