info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Upprört när tusenlappar går upp i rök: "Vi som betalar notan"

Ventilationsmontören Lars Håkansson är ilsken över att arbetarna får ta smällen nu när inflationen ökar.
– Problemet nu är att priset stiger på allt. Det är galet.

Ventilationsmontören Lars Håkansson tycker att arbetarna får ta smällen nu när inflationen ökar. Ett av problemen är de låga lönehöjningarna. Foto: Privat

Konjunkturinstitutet prognos, att prisökningarna kommer hamna på 5,3 procent under 2022, drabbar arbetare som Lars Håkansson, ventmontör på Instalco-ägda BI-Vent.

– Det är vi som betalar notan efter pandemin och kriget i Ukraina. Samtidigt får vi ingen kompensation utan sitter fast i ett gammalt löneavtal. Det är för jävligt, säger han.

Läs också Tufft att öka tidlönen: ”Det blir ett surt år – försök med ackord”

Lars värmer det egna huset i skånska Kattarp med naturgasolja. Något som börjat svida ordentligt. I vintras var räkningen dubbelt så hög som vanligt.

– Det kostade rejält, men problemet nu är att priset stiger på allt. Det är galet. Inte minst matpriserna rusar.

Själv räknar han, som bil- och villaägare, med att tappa minst 4 000 kronor i köpkraft varje månad.

Vi hade lönerevision för en vecka sedan och fick påslag med 2,03 procent

Som ventilationsmontör går Lars Håkansson på Plåt- och ventilationsavtalet. Och precis som alla andra byggavtal tecknades det i december 2020. Då trodde få trodde på några större prisuppgångar de närmaste åren. Därför tecknades avtal med mycket låga lönepåslag.

– Det känns väldigt ruttet. Vi hade lönerevision för en vecka sedan och fick påslag med 2,03 procent vilket var enligt avtalet. Det är 750 kronor för mig. Samtidigt tappar jag tusenlappar, säger Lars.

Han tycker att företagen gynnats för mycket ända sedan pandemin slog till. Och han är besviken på att det inte blev någon retroaktiv löneökning 2020 när avtalen flyttades fram åtta månader.

– Byggbolagen har under hela den här avtalsperioden sluppit betala lönehöjningar och fyllt sina fickor med vinstpengar. Vi tyckte under vår revison förra veckan att företaget skulle dela med sig av det till oss, men det var de inte intresserade av.

Själv skulle han velat se en tillfällig pandemiskatt för företagen under 2020 och 2021 som betalar för alla covidkostnader.

– Den krassa verkligheten är tvärtom, att vi löntagare nu får betala allt. Det känns inte rättvist.

Han säger att han trots allt klarar sig och att han inte kommer behöva dra in på något trots de högre kostnaderna.

– Jag är ju byggnadsarbetare och tjänar ganska bra, men det finns många andra i landet som har lägre löner och för dem kommer nog prisuppgången slå hårt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Upprört när tusenlappar går upp i rök: "Vi som betalar notan"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig