info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons

Snickarlönen - en region nära 240 spänn

Här kommer de senaste lönenivåerna för snickare, betongarbetare och murare. Den så kallade TBM-gruppen.

Vi börjar med ackordet. Där ligger som vanligt region Stockholm-Gotland i topp. Under årets andra kvartal knegade bygglagen i huvudstaden i genomsnitt ihop 237 kronor i timmen. Näst högts lön hade TBM:arna i Västerbotten med 234 kronor.

Ackordsmedellönen för hela riket landade på 225:95 kronor och antal timmar som ingår i underlaget var denna gång 5,2 miljoner.

Läs också Svenskt näringsliv öppnar för nollbud – så här svarar Byggnads

Missa inte Facebookgruppen – Snickare på bygget

I topp när det gäller tidlönen hittar vi region Västerbotten med 204 kronor. Ingen region ligger nu kvar under 190 kronor i timmen. Snittet för hela landet för andra kvartalet var 199:76. En siffra som bygger på 18,3 miljoner timmar.

Att slira lite på traditionen kan ge det lilla extra

”Freeeeeeeze”. Så lät det kanske i panik när fack och arbetsgivare tidigare i våras drog i handbromsen. Avtalsrörelsen avbröts. Orsaken var naturligtvis coronaviruset.

Foto: Mostphotos

Viruset vände snabbt upp och ner på alla ekonomiska kalkyler. Med tanke på det var det rätt att flytta fram förhandlingarna. Byggnads ingång i avtalsförhandlingarna var att driva frågor som ordning och reda, högre pensioner och bättre arbetsmiljö. Den inriktningen kommer förbundet ha kvar i höst.

När det gäller lönen bollades som vanligt mycket över till den kollektiva tanken inom LO-sfären. Den som innebär att industrin traditionsmässigt förhandlar först för att sätta lönenivån. Sedan ska alla andra förbund följa efter. Så kommer det bli även i höst, räkna med ett avtalsvärde som är lika för alla förbund.

Men trots detta – det finns en förhandlingsväg för de fack som vågar ge medlemmarna det lilla extra när det gäller lönen. Detta genom att slira lite på traditionen, utan att sänka LO-samarbetet.

Avtalen som förhandlas fram i höst gäller för kommande kollektivavtalsperiod. Hur tiden från 1 maj i år till att nya avtal tecknas ska behandlas är förhandlingsbar. Där finns det en öppning.
Ett extra tryck blir det naturligtvis på fack som har medlemmar som är sysselsatta i branscher där arbetsmarknaden i princip rullat på normalt. Något som definitivt gäller Byggnads. Byggnadsarbetarna har i stor utsträckning knegat på som vanligt och byggbolagen har hittills klarat krisen relativt bra. Skillnaden är stor mot vissa andra sektorer där arbetslösheten skenar och företagen blöder. Vissa branscher kämpar för att överleva. För deras del går det inte att utesluta att den retroaktiva lönen brinner inne helt och hållet. Frågan är – hur kommer Byggnads agera?

Snart semester – låt hammaren vila några veckor!

Hur kommer det att gå med bostadsbyggandet i höst?

Ställningsbyggarlönen – flest timmar i storstan

Under det senaste året har tidlönen ökat med 2,22 procent.

I kronor räknat innebär det att ställningsbyggarna fått 4:17 kronor mer i timmen jämfört med våren 2019. Medellönen ligger nu på 193:16.

Totalt ingår det 709 000 timmar i underlaget denna gång. Flest arbetstimmar har region Stockholm-Gotland med 284 000. Därefter kommer Skåne med 106 000 och Väst med 81

Läs också Serneke och Veidekke bryter med byggbolag

Löneformen som ökat 8 spänn för plattsättarna

Under det senaste året har prestationslönen för plattsättarna stigit med 3,37 procent. I kronor räknat handlar det om ett lyft på 8:57 konor i timmen.

I ackordstoppen denna gång region Stockholm-Gotland. Antalet timmar som ingår i sifrforna för ackordet var 44 800 för hela landet under tremånadersperioden.

Tidlönen har ökat med 2,94 procent. Det motsvarar nästan 6 kronor. I topp region Mälardalen. 319 000 timmar ingår i underlaget.

Läs också Byggbranschens företrädare: Överväg höja rotavdraget till 75 procent

Kolla på kartan hur du ligger till.

Snickare – det våras för tidlönen

Allt fler regioner kryper över 200 kronor.

I fem av Byggnads elva regioner har nu den stora TBM-gruppen där snickare, betongarbetare och murare ingår ett tidlönesnitt över 200 kronor. I topp ligger Västerbotten med nästan 206 kronor. Medellönen för hela landet ligger på 199:67 kronor. Antal timmar som ingår i underlaget för perioden var 18,3 miljoner.

Genomsnittet för ackordet blev 224 kronor. I topp som vanligt Stockholm-Gotland. Den här gången med 238 spänn i timmen. Antalet arbetstimmar för hela landet stannade på 5,2 miljoner.

Läs också "Vi kommer säkert få pengar för hela perioden"

Missa inte – Snickare på bygget – en grupp på facebook

Takläggarlönen – två regioner över 200

Medellönen för landets takläggare som har tidlön är nu 192 kronor.

I region Örebro-Värmland och Småland-Blekinge ligger tidlönesnittet över 200 kronor i timmen. I botten hittar vi region Stockholm-Gotland. Antal timmar som ingår i underlaget denna gång är 179 000.

När det gäller prestationslönen redovisas bara timmar från fyra regioner. Och det handlar om få timmar. Topplönen denna gång på 260 kronor i timmen som gäller för Gävle-Dala omfattar 1 600 arbetstimmar. Totalt ingår 19 640 timmar i underlaget för ackordet där medellönen hamnade på 216 kronor.

Läs också Alla undrar – vad är detta? ”Jag skrattade gott”

Tidlön straffar ackord

Under det senaste året har tidlönen för golvläggare ökat med 4 procent. Ackordet har samtidigt stigit med 0,61 procent.

Lönerna denna gång gäller för årets första kvartal. Bäst gick ackordet i region Öst där förtjänsten blev 318 kronor fördelat på 3 950 timmar. Totalt för hela landet var det 42 000 ackordstimmar denna gång.

Högst tidlön hade golvläggarna i region Väst med ett snitt på 212 kronor. Medellönen för hela landet var 207 kronor. Och antalet arbetstimmar för tidlönare landade på 922 000 under kvartalet.

Läs också Facit efter GVK-kontroller: ”Ett otroligt resultat”

Jättegap mellan ackord och tidlön

Under årets första kvartal hade plattsättare på ackord en medellön på 255 kronor i timmen.

Skillnaden mot de som går på tidlön är stor. Där var snittlönen 200 kronor, vilket innebär att lönegapet nu är 55 kronor i timmen.

Högst lön när det gäller ackordet under det första kvartel hade region Örebro-Värmland. I topp för tidlönen ligger Mälardalen.

Läs också Så påverkar coronanotan ditt lönekuvert

Antal arbetstimmar som ingår i underlaget denna gång: Prestationslön 40 000. Tidlön 232 000.

Stabilt över 190 för ställningsbyggarna

Tidlönen för landets ställningsbyggare ligger nu på 192 kronor i timmen.

Ställningsbyggarna tillhör en yrkesgrupp där lönerna ligger förhållandevis tätt över hela landet. Visserligen skiljer det 15 kronor i timmen mellan toppen och botten, men de flesta regioner ligger väl samlande kring snittet.

Högst lön just nu har ställningsbyggarna i region Småland-Blekinge. Antal timmar som ingår i underlaget detta kvartal var 553 760.

Läs också Så tacklar snickaren Tomas krisen: "Jobba kommer jag alltid få göra"

TBM: Senaste lönerna - ackord och tidlön

Ackordet för TBM-gruppen har ökat med 1,15 procent det senaste året. Siffran för tidlönen är 2,01 procent.

Medellönen för TBM:are som går på prestationslön var 226 kronor i timmen under årets första kvartal. Bäst betalt hade snickare, betongarbetare och murare i region Stockholm-Gotland med nästan 240 kronor i timmen. Antalet ackordstimmar för hela landet under de tre månaderna var 5,1 miljoner.

Genomsnittet för tidlönen blev 200:13 kronor. Högst var den i region Västerbotten med nästan 206 kronor. Antalet arbetstimmar som ingår landade på 15,4 miljoner.

Läs också Hemkarantän? Så här tyglar du din byggabstinens!

Klicka på kartan för att se hur du ligger till.

Missa inte nya FB-gruppen – Snickare på bygget

Så påverkar coronanotan ditt lönekuvert

Avtalsrörelsen är framflyttad till oktober. Det blir alltså inget lönelyft nu i vår. I stället kommer lönenivån ligga kvar i ytterligare ett halvår.

Hammarslagen dunkar ännu på landets byggen. Foto: Mostphotos

Orsaken är den ekonomiska tvärniten i spåren av coronakrisen. Och rimligen var det ett riktigt beslut. Att i nuvarande läget bedöma hur arbetsmarknaden kommer utveckla sig och försöka uppskatta hur mycket det går att plocka ut i ett nytt avtal är svårt för att inte säga omöjligt.

Frågan är – vad händer nu? Enligt många experter kommer virusepidemin lugna ner sig till sommaren. Möjligen kan det komma en ny våg i höst. Om det vet vi inget i dag. Det vi däremot vet är att världsekonomin redan påverkats kraftigt. Och ja – risken är överhängande att ditt lönekuvert kommer att påverkas även det.

Byggbranschen har hittills klarat sig relativt bra. Hammarslagen dunkar ännu på landets byggen. Sämre går det för andra branscher som hotell, restaurang och flyg. Samtidigt varslas eller permitteras många även i andra sektorer. För att lindra konsekvenserna satsar land efter land historiskt höga summor i ekonomiska paket för att rädda företag, arbetare, familjer och framtidstron.

I höst när nya kollektivavtal ska tecknas kommer den ekonomiska baksmällan efter coronakrisen fortfarande vara fundamental. I svensk avtalsrörelse förhandlar industrin först och sätter det så kallade märket. Sedan följer alla andra LO-förbund efter. Sannolikheten för att industrin ska få till något större lönelyft från oktober och framåt när de ska anpassa sig till en krisande omvärld och företag är utesluten. Troligen blir det mycket lågt. Och tro mig – hur lågt det än blir kommer inget annat fack begära ett enda öre mer.

Men det räcker inte där. Löntagarna förväntar sig, helt enligt spelets regler, en lönehöjning retroaktivt för sommarhalvåret fram till oktober. Möjligen blir det samma nivå som avtalet i höst ger, en liten symbolisk peng. Så räkna med låga löneökningar framöver.

Alla satsningar för att hålla igång ekonomin.

Låga lönelyft kommer inte få hjulen att snurra snabbare.

Takläggarlönen – två regioner över 200 kronor

Lönen för takläggare som går på tidlön har ökat med nästan två procent det senaste året.

Medellönen ligger nu p 194,65 kronor i timmen. Högst lön har takläggarna i region Örebro-Värmland med 205 kronor.

Antal timmar som ingår i underlaget för de tre månaderna är 134 000.

Läs också Coronaviruset: Smittspridningen ökar – nu slopas karensdagen

Annons
Henkel 250×600 v42