info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Reallönerna i bygg rasar: ”Största sänkningen historiskt”

De senaste siffrorna från Medlingsinstitutet visar på att reallönerna inom bygg har sjunkit med 5,6 procent på ett år.

Foto: Mostphotos
Reallönerna, alltså de löneökningar som blir kvar i plånboken efter att man räknat bort inflationen, har sjunkit med 5,6 procent från juni förra året till juni i år. Det visar den senaste statistiken från Medlingsinstitutet, den myndighet som följer löneutvecklingen i Sverige.

På ett år steg bygglönerna för arbetare med 3,1 procent samtidigt som inflationen stack iväg 8,7 procent vilket gjorde att reallönerna i praktiken sjönk.

Enligt Petter Hällberg, nationalekonom på Medlingsinstitutet, finns det inga historiska siffror som pekar på en så stor reallönesänkning som löntagarna upplever just nu.

– Om vi utgår från årsgenomsnittet, får vi gå tillbaka till 1980 för att hitta ett år med riktigt stora reallönesänkningar. Inflationen var då 13,7 procent, och lönerna ökade med 9,5 procent. Reallönerna sjönk då med 3,7 procent detta år, säger han.

Bygglönerna sjunker däremot inte mer än de genomsnittliga lönerna i Sverige. Den genomsnittliga reallönesänkningen ligger på 5,7 procent.

Snart stundar löneförhandlingar mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads. Frågan är hur Byggnads laddar inför avtalsrörelsen med tanke på löneläget.

Men Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads, är förtegen. Han vill inte avslöja hur förbundet förbereder sig.

– Inflationen är så klart problematisk för våra medlemmar, men jag kan inte föregå förhandlingarna. Vi kommer att ha ett möte med representanter från alla 14 LO-förbund i oktober och fatta beslut, efter det kan vi återkomma med besked, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Reallönerna i bygg rasar: ”Största sänkningen historiskt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig