info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Här slår snickarna lönerekord: "Har en bra relation"

Region Mellan-Norrland brukar ligga nära botten när det gäller ackordet för TBM. Plötsligt ligger de i topp. Förklaring? Snickarna på Treeab Bygg i Östersund drog in storkovan. 

Håkan Löfqvist, ombudsman på Byggnads i Östersund. Foto: Privat

TBM-gruppen i Mellan-Norrland hade en medellön på 276 kronor under det fjärde kvartalet förra året. Med det snittet hamnade de högst i hela landet. Jämfört med sista kvartalet 2021 så ökade lönen med 24 procent. Och nej – det är inga räknefel bakom uppgången. I stället är det en avstämning på ett skolbygge i Duved som gått väldigt bra. Håkan Löfqvist är ombudsman på Byggnads i Östersund.

– Den höga lönen beror främst på att de är väldigt duktiga på att producera. Både byggnadsarbetarna och arbetsledning gör ett bra jobb. Det handlar om 5 000 timmar som gav 319 kronor i timmen och det får väldigt stort genomslag för hela regionen.

Läs mer: Ackordsstatistiken för hela landet

Det är inte första gången snickarna på Treeab tjänar bra med pengar. De har legat över 300 kronor tidigare, men 319 är ett nytt rekord.

Vad har de då för lönesystem? Jo en kombination av inarbetning och resultatlön.
– Det är två lönemodeller i samma överenskommelse. Det är både ekonomi och inarbetning mot företagets kalkyl. Det som bidrar mest till lönen är ekonomin på projekten, berättar Håkan Löfqvist som en gång i tiden var med och tog fram lönesystemet. Orsaken var att bolaget vill komma bort från premieackordet på grund av ständiga bråk och konflikter.

Företaget får en del skit av Byggföretagen för att de betalar ut för höga löner

När det gäller själva resultatet så är även arbetsledningen med och delar på överskottet tillsammans med laget.
– Arbetsledningen på Treeab i Östersund är själva ute mycket och härjar på arbetsplatserna. Många av dem är tidigare byggnadsarbetare och lagbasar så det är jäkligt noga med produktionen. Företaget får en del skit av Byggföretagen för att de betalar ut för höga löner, säger Håkan Löfqvist.

Vill du veta mer om löner på bygget och andra ersättningar. Gå med i Facebookgruppen Din lön på Bygget.

Laget tar ut delbetalningar ungefär vart 12:e vecka. Då går man igenom hur jobbet går, både när det gäller inarbetningen och ekonomin.

– De brukar ligga på en ganska låg nivå för man vill vara försiktig och inte ta ut för mycket. Sedan gör man en slutavstämning när bygget och all ekonomi är klar. När alla kostnader till underentreprenörer med mera är tagna.

Grunden är en bra relation med företaget

Många menar att insynen för byggnadsarbetarna blir för dålig när det gäller resultatlön. Att byggföretaget kan mörka siffror för att styra lönenivån. Hur ser du på det?

– Vi har full insyn i Treeabs resultat. Vi ser alla utgifter och inkomster. Det har vi haft ända sedan vi började med det här avtalet. Grunden är en bra relation med företaget. Vi måste kunna lita på varandra och veta att de visar upp precis alla siffror.

Är det fler byggbolag i området som använder samma lönemodell?

– Jag har förhandlat med andra lokala företag som vill ha samma upplägg, men där har vi inte fått samma insyn så då har jag sagt nej.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Här slår snickarna lönerekord: "Har en bra relation"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig