info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En "guldpeng" till för ställningsbyggarna

Det högre lönelyftet i våras skickar upp tidlönen för ställningsbyggarna till nya nivåer. Genomsnittet för en ställningsbyggare ligger nu på 211 kronor i timmen.

Löner för ställningsbyggare

Pippi Långstrump hade en hel kappsäck full med guldpengar. Nu får även ni ställningsbyggare ta del av pengaguldet men i form av en löneökning det senaste året med en ”guldpeng” i timmen. Så mycket har nämligen tidlönen ökat det senaste året. Närmare bestämt med 10:78 kronor i timmen, vilket motsvarar en uppgång med 5,36 procent.

En region under 200

Högst tidlön under det 3:e kvartalet hade ställningsbyggarna i region Småland-Blekinge med 223 kronor i timmen. En region, Örebro-Värmland, ligger under 200 kronor.

Ställningsbyggare protesterar: ”Får ta oförtjänt mycket kritik”

Statistiken denna gång bygger på 797 000 timmar.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

14 kronor till på ackordet för plattsättare

Landets plattsättare som arbetar på ackord hade under det tredje kvartalet i år en medellön på 284 kronor i timmen.

Plattsättarnas löner. Både ackord och tidlön.

Det innebär att prestationslönen ökat med 14 kronor i timmen jämfört med motsvarande period förra året. Ökningen i kronor motsvarar en uppgång med 5,31 procent. Statistiken bygger på drygt 38 000 ackordstimmar.

”Jag tror att vi tjänar bäst i Stockholm”

Tidlönen ligger på 218 kr

Betydligt fler plattsättare arbetar på en fast tidlön. De fick ihop 197 000 timmar under kvartal 3. Snittet där hamnade på 218 kronor i timmen.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Nu går lönetåget – 1 region snittar 255 spänn

Den lite högre lönehöjningen i våras har nu fått fullt genomslag på statistiken. För TBM-gruppen ligger tidlönesnittet nu över 220 kronor i timmen och ackordet på nära 240 kronor.

Löner för snickare, betongarbetare och murare.

Siffrorna denna gång gäller för årets tredje kvartal. Vi börjar med tidlönen. Där är uppgången 4,84 procent jämfört med samma period förra året. I kronor handlar det om en löneökning på mer än 10 kronor i timmen. Högst tidlön har snickarna i region Väst med 227 kronor.

Antalet tidlönetimmar för hela landet var denna gång 17,3 miljoner.

DÅ: Nära en miljard i omsättning – NU: Konkurs

Ackordet då? Jo uppåt där också men inte lika mycket. Medellönen för hela landet har ökat med nästan 3 procent, vilket lyft snittet till 239:28. I fem av Byggnads elva regioner ligger medellönen nu över 240 kronor. Bäst har det gått i Stockholm där snittet hamnade på drygt 255 kronor, vilket är rekord för en region under ett kvartal.

Underlaget denna gång bygger på 4,4 miljoner timmar.

Takläggare – alla utom en region över 200 kronor

Medellönen för takläggare med tidlön var nära 208 kronor i timmen under årets andra kvartal. En region ligger och släpar under 200 bagis.

Plus 7 kr för takläggarnas tidlön

Högst tidlön under andra kvartalet hade takläggarna i Öst med 222 kronor. Lägst var den i region Stockholm-Gotland med 198 kronor. Medellönen för hela landet var som sagt 208 kronor vilket innebär att tidlönen ökat med 2,26 procent mellan kvartal två i år och motsvarande period förra året. Antalet arbetade tidlönetimmar var denna gång 136 000.

I några regioner redovisas det även ackordsarbeten för takläggarna. Det handlar om totalt 7 830 timmar för hela landet. Snittet hamnade på 265 kronor. Kolla in på kartan hur det gick i din region.

Vill du veta mer om löner och ersättningar på bygget så gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget.

Golvackordet – två regioner över 300 spänn

Under årets andra kvartal räknade golvläggarna i region Öst och Mälardalen hem ett snittackord på över 300 kronor i timmen.

Bäst gick det i Öst där medelförtjänsten blev 343 kronor fördelat på 3 500 timmar. Genomsnittet för samtliga med prestationslön stannade vid 277 kronor. Totalt bygger statistiken på 37 000 ackordstimmar under perioden.

Tidlönesnittet blev 219 kronor. I topp  region Västerbotten med 226 kronor. Antalet arbetstimmar för hela landet var nära 1,1 miljoner.
Kolla in på kartan hur det gick i din region. Vill du veta mer om löner och ersättningar på bygget så gå med i Facebookgruppen – Din lön på bygget.

Bärgat en Bergman – men ändå är vi fattigare

Den första oktober 2016 släppte Riksbanken nya sedlar. Uppfräschade med nya motiv och en del nya valörer. Skrev då en analys om ”Vem vill inte ha en Bergman?” Alltså en timlön på 200 kronor. Nu är det aktuellt igen!

200 kronor – en Bergman. Foto: Mostphotos

Den handlade om att TBM-gruppen i två av Byggnads regioner inte lyckats få upp ackordsförtjänsten till en ”Bergman i timmen”. De var inte ensamma om att ha svårt att passera den då historiska nivån. Även de andra regionerna hade mött ett slags psykologiskt motstånd just vid den ribban.

Sedan dess har flera avtalsrörelser passerat, ofta med svaga lönepåslag. Men sedan plötsligt, kom en tvåsiffrig inflation. Och nu är Bergman aktuell igen. Fast i turbovariant. Nu handlar det om alla snickare, betongare och murare med tidlön. Till skillnad mot ackordslagen som fick stånga sig blodiga för sin Bergman har det här gänget bara glidit förbi långt över 200 spänn i timmen. Tidlönesnittet för TBM-gruppen ligger nu på 213 kronor. Där satt den!

Att kika på lönespecen nu kan vid ett första ögonkast framkalla ett välbefinnande. Ett leende på läpparna och väcka drömmar om nödvändiga eller mindre nödvändiga prylar. Men de där funderingarna är tillfälliga. Det heta lönekontot kommer snabbt att kylas av då räkningarna ska betalas. För i verkligheten har vi blivit fattigare, inte rikare. Det gäller att komma ihåg det i en tid när lönen ökar snabbt.

Och det är inte mycket till tröst att alla som jobbar tog en för laget genom att avstå lönekompensation fullt ut för inflationen. Jag var en av dem. Säkert du också. Vi rättade in oss i ledet. Så måste det i alla fall uppfattas då det var väldigt tyst runt om i stugorna under vårens avtalsförhandlingar. Inga spontana demonstrationer med arga röster och plakat utanför vare sig LO-borgen eller riksdagshuset. Knappt ett ljud. En förklaring till tystnaden kan ju vara att de flesta i landet ännu har marginaler att plocka av. Det är inte The End än. Låt oss hoppas det då vi står inför ett ekonomiskt tufft halvår. Trots en bärgad Bergman.

Långsiktigt behövs det 60 000 nya bostäder varje år.

Bostadsbyggandet rasar – hur ska det gå med jobben?

Stort lönegap mellan ställningsbyggare

Högst tidlön nu har ställningsbyggare i Skåne med ett snitt på 217 kronor. Lägst i region Örebro-Värmland med 191 kronor. Lönegapet är alltså 26 kronor i timmen.

Löner för ställningsbyggare

Bland ställningsbyggarna är löneskillnaden mellan Byggnad regioner förhållandevis stor jämfört med andra yrkesgrupper. Lönegapet på 26 kronor är betydligt större jämfört med TBM-gruppens 10 kronor och golvläggarnas 16 kronor. Varför det ser ut som det gör bland ställningsbyggarna är svårt att sia om men traditionens kraft är stark. I Skåne har tidlönen legat högt under många år. Något som även smittat av sig till grannregionen Småland-Blekinge där ställningsbyggarna har näst högst lön i landet.

Tidlönerna den här gången gäller för kvartal 2 i år. Snittet för hela landet blev 203:49 kronor vilket innebär att lönen ökat med 5:58 kronor det senaste året. Statistiken denna gång bygger på 654 000 timmar.
Tidlönesnittet blev 219 kronor. I topp  region Västerbotten med 226 kronor. Antalet arbetstimmar för hela landet var nära 1,1 miljoner.
Kolla in på kartan hur det gick i din region. Vill du veta mer om löner och ersättningar på bygget så gå med i Facebookgruppen – Din lön på bygget.

Tidlönen plattar till ackordet

Under det senaste året har tidlönen för plattsättarna ökat snabbare än ackordet. Det handlar om en skillnad på drygt 4 kronor i timmen.

Medellönen för plattsättare med tidlön var 215:17 kronor i timmen under årets andra kvartal. Det innebär att tidlönen ökat med 5:67 kronor i timmen, 2,71 procent, det senaste året. Samtidigt har ackordet ökat med 1:13 kronor, 0,42 procent, vilket innebär att snittlönen för ackordsarbetarna hamnar på 271 kronor. Men trots att de med tidlön knaprar in några kronor är löneskillnaden fortsatt stor mellan ackord och tidlön. Ackordsjägarna drar in 56 kronor mer i timmen, vilket motsvarar cirka 9 500 kronor i månaden.
Om man ser på antalet arbetade timmar under kvartalet så summeras de till 340 000 timmar för de som hade tidlön och 80 000 timmar för de med ackord. Kolla in på kartan hur det gick i din region. Vill du veta mer om löner och ersättningar på bygget så gå med i Facebookgruppen – Din lön på bygget.

Lönedubbel för snickarna i norr

TBM-gruppen i Norrbotten regerar nu när det gäller lönen för snickare och betongarbetare. De har högst snittlön i landet både för ackord- och tidlön.

Löner för snickare, betongarbetare och murare.

Det började för ett år sedan. Då tog TBM:arna i region Norrbotten förstaplatsen på ackordstoppen. Och under det andra kvartalet i år intog de även tidlönetoppen.

När det gäller ackordet utmanas Norrbotten främst av region Stockholm- Gotland. Men norrbottningarna tog hem segern med ett par kronor i timmen tillgodo. Deras snitt landade på 249:65 kronor. Medellönen för hela landet blev 236 kronor, vilket innebär att ackordsförtjänsten ökat med 2,08 procent det senaste året. Antalet ackordstimmar för hela landet var 3,8 miljoner.

Tidlönen i region Norrbotten blev 219:72. Snittet i hela landet 213 kronor, en uppgång med 2,65 procent jämfört med andra kvartalet 2022. Och antalet tidlönetimmar hamnade på 21,6 miljoner.

Kolla in på kartan hur det gick i din region. Vill du veta mer om löner och ersättningar på bygget så gå med i Facebookgruppen – Din lön på bygget.

Nu hjälper vi varandra – med kassler och fulöl

Vissa drömde om det oväntade, att det plötsligt skulle hända något nytt, men det blev som de allra flesta redan visste: Följa John, det vill säga industrin och deras riktmärke på 7,4 procent på två år. Enligt Byggnads ger det totalt 2 800 kronor i månaden över de två åren för en byggnadsarbetare med en genomsnittslön. Något att fira? Knappast!

Foto: Mostphotos

Helt klart så var avtalet en förlustaffär för alla arbetare, oavsett avtalsområde. Mer pengar in på kontot förvisso, men samtidigt så mycket mer som ska ut med tanke på hur jäkla dyrt allting har blivit.

”I längden vinner alla på låga avtal som inte jagar inflationen”, säger experterna. Ja, förmodligen har de rätt. Men vad hjälper det mot räkningar och mat som ska betalas nu. Och dessutom – nu väntar pengaslukaren nummer ett, semestern. Hua! Säkert en
rysare för många familjer. Speciellt för dem med små marginaler som kommer få svårt att sätta piff på sommaren.

Men det finns en lösning. Dra ner kostnaderna tillsammans! Visst, det är inte kul för någon att byta ut finöl mot en fulöl, entrecote mot kassler och en livekonsert mot Spotify. Det blir liksom inte samma känsla. Men om man gör det för att piffa till sommarsemestern för någon annan så är jag säker på att det större sällskapet kommer få den fulaste ölen att smaka oändligt gott, kasslerbiten att smälta som smör i munnen (släng gärna på en skiva ost) och få spellistan att skapa minnen långt in på sommarnatten.

Och har du vänner som verkligen lever på marginalen går det ju att bjuda till utan att behöva bli helt barskrapad. Det här behöver inte vara komplicerat, det där ”lilla extra” för en, kan vara stort för en annan.

Säkert har alla på känn vilka som skulle behöva lite hjälp. Det kan vara en granne, ett syskon eller varför inte en arbetskamrat på bygget.

Jag vet vem jag ska dricka fulöl med i sommar, vet du?

Snart dags för semester!

Hur går det med jobben i höst?

Ackordet faller för golvläggarna

Nio kronor i timmen. Så mycket lägre var ackordet för golvläggarna under årets två första månader jämfört med motsvarande period förra året.

Ackordet gav i genomsnitt 260 kronor i timmen under perioden. Den siffran gäller för hela landet. Bäst gick det för golvläggarna i region Mälardalen som fick ihop ett snitt på 306 kronor.

Antalet ackordstimmar för hela landet var 22 000.

Till skillnad från prestationslönen så har tidlönen ökat det senaste året. Uppgången är 2,82 procent, vilken motsvarar 6 kronor i timmen. Medellönen ligger nu på 219 kronor och antalet tidlönetimmar landade på 719 000.

Vill du ha koll på din lön och andra ersättningar på bygget? Gör som 10 000 andra – gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget

Plattsättarackordet över 270 kronor

Ackordet för plattsättarna har ökat med drygt 3 procent det senaste året. I kronor räknat handlar det om åtta spänn i timmen.

Under årets två första månader var det plattsättarna i region Stockholm-Gotland som hade den högsta snittförtjänsten när det gäller prestationslön. Deras medellön blev 280 kronor. Men det är ganska tätt mellan de olika regionerna, vilket snittet på 270 kronor för hela landet visar. Antal ackordstimmar under perioden var 33 000.

Vill du ha koll på din lön och andra ersättningar på bygget? Gör som 10 000 andra – gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget

Läs också Dödsolyckan i forsen – så kunde den hända

Medellönen för alla som arbetar på timlön blev 210 kronor. Högst timlön hade plattsättarna i region Småland-Blekinge med 219 kronor. Underlaget här bygger på 149 000 timmar.

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig