info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blir Byggnads bångstyriga och kastar av sig tvångströjan?

Inflationen gräver just nu djupa hål i hushållens plånböcker. Enligt Medlingsinstitutet har byggnadsarbetare tappat 5,6 procent i köpkraft under det senaste året.

Foto: Mostphotos

I kronor handlar det om stora belopp – varje månad. Det här är naturligtvis slantar som kollektivet vill ha tillbaka.

Nästa vår är det dags för avtalsrörelse. Den lär bli, eller borde i alla fall bli, historiskt tuff när det gäller just kompensationen för prisutvecklingen.

Avtalsrörelserna de senaste tio åren har handlat om allt annat än lönen. Det har varit arbetsmiljö, pensioner och huvudentreprenörsansvaret som stått i fokus. Lönehöjningarna har varit låga. En orsak till det är att inflationen varit låg, vilket inneburit att även små påslag lett till högre reallöner. Det har liksom tuffat på. En annan förklaring är att Byggnads och många andra LO-förbund tvingats anpassa sig till industrins krav. Industrin vill ha låga lönehöjningar för att hålla nere priset på sina produkter som skeppas utomlands. De vill vara konkurrenskraftiga.

Så hur blir resultatet av avtalsrörelsen nästa år? Kommer löntagarna att kompenseras för hela reallönetappet direkt eller tvingas ta igen det stegvis?

Här spelar industrins roll in. Vill de fortsätta vara konkurrenskraftiga så vill de även framöver se ansvarsfulla löneökningar. Det talar för att det kommer ta tid att komma i kapp. Frågan är vad Byggnads gör då? Kommer de bli bångstyriga och kasta av sig tvångströjan? Helt enkelt köra sitt eget race för att maximera sina egna medlemmars lönehöjning. Eller kommer förbundet som tidigare acceptera en nivå som gynnar den svenska industrin?

En faktor att ta hänsyn till är att även löneökningar driver på inflationen. Ett för stort lönepåslag riskerar att elda på prisutvecklingen än mer. Här gäller det för Byggnads att hitta den gyllene medelvägen för att bidra till en inflation i schack samtidigt som medlemmarna blir nöjda. En synnerligen svårlöst för att inte säga olöslig ekvation.

En fördel med ackord – förhandling av lönen var 12:e vecka.

Hur länge ska priserna skena?

Här drar golvläggarna in 329 pix i timmen

Både tidlön och ackord fortsätter uppåt för golvläggarna. Det visar lönesiffor för årets andra kvartal.

Vi börjar med tidlönen. Medellönen för samtliga golvläggare blev 221:52 kronor i timmen. Det är en uppgång med 2,28 procent jämfört med andra kvartalet 2021. I endast två av Byggnads elva regioner ligger nu snittlönen under 210 kronor. Antal timmar som ingår i underlaget var 824 000 denna gång.

För ackordet är uppgången 2,67 procent. Snittet för hela landet blev 268 kronor. I topp golvläggarna i region Öst. Där stannade miniräknaren på 329 kronor i timmen efter kvartalets avstämningar. Antal timmar där var 5 000. Antalet ackordstimmar för hela landet var 49 000.

Läs också Inflationen trycker upp traktet – så mycket mer får du 2023

Missa inte Facebookgruppen Din lön på Bygget.

Här mätte plåtslagarna ihop 400+ på ackordet

I sju av Byggnads elva regioner har plåtslagarna gjort avstämningar under årets andra kvartal. I en region gick det ovanligt bra.

Ackordet för plåtslagare.

Ibland går vissa jobb bra, allt flyter på och då sticker förtjänsten. Som för plåtslagarna i region Gävle-Dala som mätte ihop 405 kronor i timmen under det andra kvartalet. Men timmarna var få, endast 688.

Genomsnittet för prestationslön för samtliga plåtslagare i landet blev 259 kronor under kvartalet. Och det totala antalet ackordstimmar var nära 19 000. Mest jobbades det på ackord i region Öst med nästan 7 000 timmar. Där låg lönen på 245 kronor.

Läs också Plåtslagaren Peters favorit: "Ersätter andra dyrare verktyg"

Vill du hålla koll på din lön och andra ersättningar på bygget. Gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget.

Snickarlönen: En region nära 250 kronor i timmen

På sina håll fortsätter löneutvecklingen att gå starkt när det gäller ackordet.

Snickare lön ackord

Ackordssnittet för TBM gruppen över hela landet hamnade på 232 kronor. En svag uppgång jämfört med kvartal 2 förra året. I fem av de elva regionerna ligger nu medellönen över 230 kronor i timmen.

Antal timmar som ingår i underlaget denna gång var 3,8 miljoner.

Läs också Inflationen trycker upp traktet – så mycket mer får du 2023

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om ackordslönerna i Norrbotten. Läs mer om det här.

Som vanligt redovisas det betydligt fler timmar för tidlön. 15 miljoner arbetstimmar var det denna gång. Och lönen då? Jo medellönen för hela landet var 206:56 kronor i timmen för alla som gick på tid. I topp även här region Norrbotten med 213 kronor. För övrigt enda regionen med ett snitt över 210 kronor.

Håll koll på din lön och andra ersättningar. Gå med i Facebookgruppen Din lön på bygget.

Peka på kartan för att se hur du ligger till i din region.

Det väcks en framtidstro som gör att snickarna skördar guld

Var i landet har man egentligen högst lön – oavsett yrke och bransch? Ja, uttrycket ”Stockholmslöner” säger det mesta. Det är i huvudstaden som de flesta tjänar bäst. Men det gäller inte riktigt alla branscher.

Foto: Marta Bartosiak

En av dem som inte följer mönstret slaviskt är bygg. Visserligen har Stockholm i ett decennium dominerat när det gäller ackordet för den stora TBM-gruppen. Men för andra yrken på bygget ligger huvudstaden ofta en bit från toppen.

När det gäller just TBM och ackord så har det växlat en hel del genom åren. Före stockholmarnas gyllene tid var det snickarna i Östergötland som glänste. Detta efter en rejäl satsning på ackordet. Men sedan fick arbetsgivarna nog, de tyckte att lönerna var för höga. Något som ledde till flera konflikter där bygglag på de stora byggjättarna under lång tid tvingades gå på stupstocken då parterna inte kom överens. Med tiden pressades lönen tillbaka.

Medan stockholmarna under ett par år stångat sig blodiga mot något slags tak kring 240 kronor i timmen, har region Norrbotten tagit sig förbi. De har bra vind i seglen då de arbetat med att få upp riktpunkten och att effektivisera byggandet än mer. I ryggen har de även en mängd jättebyggen i Norrbotten. En vattenkraftsutbyggnad 2.0, hundra år senare.

De här gigantiska industribyggena är en signal till hela regionen. Det väcks en framtidstro som innebär fler bostäder, skolor, butiker med mera. Och det är på de byggena som snickarna i norr nu skördar guld. Bland annat mätte ett bygglag på Nåjden Bygg ihop 290 kronor vid en avstämning på ett större bostadsbygge före semestern. På industriprojekten är det mest utländsk arbetskraft. Där jobbas det inte på ackord utan mestadels till en fast tidlön.

Läs mer om löneundret i Norrbotten här.

Höst – inga helger som sabbar gjutningschemat.

Kommer byggpriserna att fortsätta rusa?

Hur mycket är din yrkesskicklighet värd?

De flesta av er på bygget har nog snackat lön de senaste veckorna. Som ni säkert känner till har det varit en lönerevision – det sista steget för avtalet som skrevs i november 2020.

Foto: Mostphotos

Sannolikt har ni fått ett påslag som ligger i linje med avtalet, lite över två procent. Har du fått mer, lyckats avrunda uppåt med någon krona eller två – så grattis! Du har säkert gjort dig förtjänt av det.

Men perioden av lönesnack i byggbodar och verkstäder har lätt att långsamt försvinna in i midsommardimman och semesterplaner. För att sedan i höst, när slitet börjar igen, vara helt borta. Det kommer visserligen en ny stor avtalsrörelse nästa vår, men för den som vill upp i lön gäller det att hålla lågan brinnande och inte vänta.

Ni som jobbar i byggsvängen har större chanser än många andra att påverka er lön även utanför ordinarie lönehöjningar. Ni kan till exempel välja ackord. Då får ni chansen att omförhandla er lön var tredje månad.

Även ni på tidlön har möjligheter. Ni jobbar i en bransch där bristen på kunniga drivna hantverkare är stor och det finns just nu ingenting som tyder på att det kommer förändras. Ert värde på marknaden är säkert högre än vad ni själva tror. Visst, det kan innebära några hårda ord med chefen och i förlängningen hot om att ni tänker byta firma. I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det är ju ingen annan än du själv som äger din yrkeskunskap. En yrkesskicklighet som är väl värd att få värderad på marknaden.

Självklart finns det många andra värden i en anställning än lönen. Trygghet, närhet till jobbet och inte minst arbetskamrater. Det ska såklart räknas in i hela ekvationen innan chefen får höra ”jag byter firma”.

Och även om du inte lyckas få till någon höjning mellan de ordinarie avtalshöjningarna så misströsta inte. Det är som sagt dags igen för förhandlingar nästa vår. Och då kommer lönefrågan att bli helt dominerande.

Ni på bygget, precis som alla andra löntagare, kommer då begära att få kompensation för de kraftiga prishöjningarna. Så på med hjälmen och kör hårt.

Trots allt som händer – byggandet går starkt.

Fäller prisuppgången ditt semesterbygge?

Lönen bland spiror och trall – Sydsverige håller ställningen

Byggnads regioner Skåne och Blekinge-Småland fortsätter att dominera när det gäller lönen för ställningsbyggare.

Löner för ställningsbyggare
Under årets första kvartal tjänade en ställningsbyggare med tidlön i genomsnitt 196:76 kronor i timmen. Under en lång period så har ställningsbyggarna längst söderut i landet haft de högsta tidlönerna. Så ser det ut även denna gång då region Skåne nådde upp till 209 kronor. Näst bäst betalt hade montörerna i Blekinge-Småland med 204 kronor.
Underlaget till tidlönestatistiken bygger denna gång på 637 000 arbetade timmar.
Inga ackordstimmar har rapporterats in under perioden.

12 kronor upp för golvackordet

Golvläggare som går på prestationslön tjänade i genomsnitt 267 kronor i timmen under årets första kvartal.

Jämfört med motsvarande kvartal 2021 så har golvackordet ökat med 4,69 procent, vilket alltså motsvarar 12 kronor i timmen. Allra bäst gick det i region Öst där avstämningarna landade på 326 kronor. Antalet ackordstimmar i Öst var 4 400 under kvartalet. För hela landet 59 000.

Genomsnittet för alla på tidlön blev 213 kronor. En ökning med 1:86 kronor jämfört med 2021. I topp region Västerbotten med 222 kronor. Och antalet arbetade tidlönetimmar under perioden var 86 200.

Läs också Galna prisutvecklingen i bygghandeln – det sticker ut mest

Plattsättare: Ackordet backar – tidlönen ökar

I en region drog plattsättarna in 333 kronor i timmen. Men för hela landet föll ackordet med 6 kronor under årets första kvartal.

Plattsättarna på ackord hade en snittlön på 269 kronor under årets tre första månader. Det innebär att ackordet jämfört med motsvarande period förra året backat med 2,35 procent. Vilket alltså motsvarar drygt 6 kronor i timmen. I region Väst gick ackordet däremot starkt då plattsättarna där räknade hem 333 kronor i timmen. Antal timmar i Väst var dock lågt. Endast 1 230. Antalet ackordstimmar över hela landet stannade denna gång på 52 600.

Genomsnittet för plattsättare med tidlön blev 206 kronor, vilket är en uppgång på ett par kronor jämfört med första kvartalet 2021. I underlaget för tidlönen ingår 224 000 tidlönetimmar.

Läs också Galna prisutvecklingen i bygghandeln – det sticker ut mest

TBM: Tronskifte på ackordstoppen – Norrbotten dubblar

Nu ligger TBM:arna i Norrbotten i spets både när det gäller tid- och ackordslön.

Vi börjar med tidlönen. Där hamnade snittet för hela landet på 207 kronor under årets första kvartal. Det innebär att tidlönen ökat med 2:50 jämfört med första kvartalet förra året. Och högst var den alltså i Norrbotten där medellönen var 211:76. Antalet redovisade tidlönetimmar för hela landet var 18,4 miljoner.

När det gäller ackordet så knuffade region Norrbotten ner region Stockholm-Gotland från toppen. En position som stockholmarna haft under många år. Norrbottningarna nådde upp till 242 kronor. Pga av tekniska problem redovisas det inte något ackordssnitt för hela landet denna gång.

Missa inte Din lön på bygget – en Facebookgrupp om löner och ersättningar på bygget.

Plåtackordet som toppar – nära 300 kronor

En av Byggnads regioner redovisar 9 000 ackordstimmar för plåtslagare under årets första kvartal. Snittlönen där blev 296 kronor i timmen.

I 5 av Byggnads 11 regioner har de jobbats på ackord under årets första kvartal. Bäst gick det i region Mälardalen där man alltså räknade hem 296 kronor i timmen. Näst bäst betalt hade plåtslagarna i region Småland-Blekinge som snittade på 274 kronor.

Genomsnittet för hela landet hamnade på 270 kronor. Antal ackordstimmar som ingår i underlaget under första kvartalet för hela landet var 19 189.

Läs också Tufft att öka tidlönen: ”Det blir ett surt år – försök med ackord”

Regionerna som redovisar ackordssiffor under första kvartalet är Mälardalen, Örebro-Värmland, Väst, Småland-Blekinge och Västerbotten

När allt blir dyrare skapas inget utrymme för lönehöjningar

Såväl byggmaterial som bränsle har rusat i pris den senaste tiden. Kommer de här omständigheterna på något sätt att trigga i gång en löneglidning för er på bygget?

Prisuppgångar verkar vara det nya svarta för byggbranschen. I princip allt byggmaterial har blivit dyrare. Och det handlar om kraftiga uppgångar. Något som ingen som varit på en bygghandel det senaste året kan ha missat. Och för dem som inte varit där har nog snacket gått i byggboden. Sedan har vi priset på bränsle till alla entreprenadmaskiner. De har tickat uppåt sedan flera månader och har nu fullkomligt rusat sedan invasionen i Ukraina. Allt det här slår igenom på inflationen som är på väg upp. Hur hög blir toppen i Sverige i år? 4, 5 eller 6 procent. Ingen vet.

Frågan är – kommer de här omständigheterna på något sätt att trigga i gång en löneglidning för er på bygget? Petter Hällberg, nationalekonom på Medlingsinstitutet, säger att det krävs en mer ihållande allmän höjning av priserna under lång tid, där en hundring inte räcker lika långt som tidigare, för att det ska bli en inflation på riktigt. Det räcker inte med att kostnadsläget ökar för en del produkter som rör bland annat byggindustrin.

Vidare menar han att det är viktigt att titta på varför priserna ökar. Ibland kan de gå upp för att det är drag i ekonomin som då ökar möjligheten för företagen att ta ut större vinster. ”I ett sådant läge brukar det gå att få upp lönerna”. Men så är inte fallet nu då prisuppgångarna beror på att det är brist på vissa varor som bränsle och trävaror. Priserna rusar men det är egentligen ingen som tjänar extra på det och då skapas inget utrymmet för lönehöjningar.

Petter Hällberg säger också att mycket styrs av kollektivavtalen. Där sitter många arbetare fast i långa avtal. För de flesta är det dags för nya förhandlingar först våren 2023. Hur stora löneökningarna blir i år är redan bestämt. Samtidigt ser han fram emot förhandlingarna nästa år. ”Det blir spännande att se hur det kommer att gå.”

Äntligen är ljuset tillbaka. Nu blir det 6 månader utan 1 000-wattare.

Lönerna stiger mer än avtalet just nu. Löneglidning på gång trots allt?

Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig