info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Små glasspengar blir miljoner mer på lönekontot när åren går

För snickarna är gapet mellan ackord och tidlön ungefär en Magnum, 24:50 i timmen. Nåt att fundera på nästa gång du köper glass.

En glass mer eller mindre gör inte så stor skillnad, eller? Foto: Mostphotos

Några tior hit eller dit spelar inte någon större roll när restaurangnotan ska betalas. Samma sak gäller för glasspinnen till fikat. Småpengar som knappast raserar din ekonomi. Men om man ser på lönen så kan samma lilla slant lyfta ditt konto till nya höjder.

På nästa sida kan du läsa om ackords- och tidlöner för några yrkesgrupper som går på Byggavtalet. Och det finns skillnader. De på ackord tjänar mer och det handlar precis som vid restaurangbesöket och glassen om småpengar. Fast timme efter timme efter timme … ja, då händer grejer.

För snickarna är gapet mellan ackord och tidlön ungefär en Magnum, 24:50 i timmen. Under en månad blir det 4 165 kronor* och under ett år 50 000 kronor. För plattsättarna är skillnaden mellan löneformerna 10 557 kronor i månaden. På ett år blir det 126 000 kronor.

Löneskillnaden mellan ackord och tidlön har legat relativt stabilt under lång tid. För snickarna har gapet pendlat mellan 20 och 30 kronor i timmen sedan millennieskiftet. Det innebär att en snickare som arbetat på ackord under hela den perioden dragit in cirka en miljon kronor mer i lön än kollegorna på tidlön.

Fast pengar är inte allt, såklart. Att gå på tid har andra fördelar. Möjligen är stressen mindre och skrapet av byggbodens stolar följer inte slaviskt rasternas klockslag.

Men ändå. Löneskillnaden är stor. Och ännu tydligare blir det för golvläggare och plattsättare. För plattsättare på ackord har det åtminstone trillat in ett par miljoner mer på kontot under de senaste 20 åren jämfört med kollegorna som går på tid.

Tänk på det nästa gång du köper glass.

*Beräknat på en arbetstid på 170 tim/mån.

Skönt med höst – inga helger som stör byggrytmen.

Vad hände med det fina byggvädret?

Yrket som golvar – 7 av 10 regioner har + 210 kr i tidlön

Medellönen för golvläggare på ackord har backat det senaste året. Samtidigt har tidlönen ökat något.

Siffrorna denna gång gäller för perioden mars till och med maj. När det gäller tidlönen har golvläggarna i 7 av Byggnads 11 regioner nu en snittlön på över 210 kronor i timmen. I topp ligger region Väst med 218 kronor.

Medellönen för hela landet blev nästan 213 kronor vilket innebär att tidlönen ökat med 0,55 procent jämfört med motsvarande period 2020. Antalet timmar som ingår denna gång var 872 000.

Läs också Sparkar Serneke från projekt: ”Håller inte tiden”

Genomsnittslönen för ackordet blev 259 kronor. Det betyder att prestationslönen gått ner med 0,58 procent det senaste året.

Bäst gick ackordet i region Öst där golvläggarna mätte ihop 330 kronor fördelat på 3 100 timmar.

Totala antalet timmar för hela landet var 40 300.

Ett par procent upp för både tid och ackord

Landets plattsättare hade ett tidlönesnitt på 208 kronor under våren. Samtidigt låg ackordet på 270 kronor.

Siffrorna denna gång gäller från mars till maj i år. Tidlönen blev alltså 208 kronor i medeltal över hela riket vilket innebär att lönen ökat med 2,13 procent jämfört med motsvarande period 2020. Högst tidlön hade plattsättarna i region Småland-Blekinge med 220 kronor.

Totala antalet timmar som ingår i tidlöneunderlaget för hela landet blev denna gång 212 000.

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget

När det gäller ackordet så har det ökat med 2,36 procent jämfört med ett år tillbaka i tiden. Snittet under perioden landade på nästan 270 kronor. I topp region Öst med 309 kronor.

Antalet ackordstimmar som ingår i underlaget för hela landet var 53 000.

Snittet nära 200 för ställningsbyggarna

Under det senaste året har tidlönen för ställningsbyggarna ökat med 4:80 kronor i timmen.

Den nya medellönen på 197:67, perioden mars till och med maj, innebär att tidlönen ökat med 2,49 procent jämfört med motsvarande period förra året. I två regioner ligger medellönen över 200 kronor. Det gäller Småland-Blekinge och Skåne.

Antal timmar som ingår i underlaget för tidlönen var denna gång 571 000.

Endast en region redovisar lönestatistik för ställningsarbeten på ackord. Det handlar om drygt 2 000 timmar i region Örebro-Värmland. Snittlönen där blev 241:45. Observera att den noteringen inte finns med på kartan.

Lönesnittet för snickarna – nu över 230 kronor

För de som tillhör TBM-gruppen och kör på ackord så har lönen hoppat upp ett snäpp under våren.

Den här gången gäller siffrorna för perioden mars till och med maj. Genomsnittslönen för de som har prestationslön hamnade på 230:43 kronor. Ett par kronor högre jämfört med årets första kvartal. I topp som vanligt region Stockholm-Gotland. Denna gång med ett snitt på över 240 kronor. Notera att ytterligare 4 regioner nu har en medellön på över 230 kronor. Antal timmar som ingår i ackordsunderlaget denna gång var 4,1 miljoner.

Medellönen för tidlönen blev nästan 206 kronor. I 10 av de 11 regionerna ligger tidlönesnittet för TBM-gruppen nu över 200 kronor. Löneuppgifterna bygger på 14,9 miljoner arbetstimmar.

Läs också Jätteilska mot "galna" dörren – stadsarkitekten lugnar bygden

Vill du läsa mer om löner och andra ersättningar på bygget? Missa inte Din lön på bygget

Ackordsmatchen – vent krossar byggplåt

Under det andra kvartalet i år tjänade landets plåtslagare på ackord i genomsnitt 235 kronor i timmen.

För det andra kvartalet har det kommit in ackordssiffror från 5 av Byggnads 11 regioner. Totalt handlar det om 23 400 ackordstimmar för plåtslagarna. Medellönen denna gång på 235:34 är en knapp krona högre jämfört med kvartal 1.

I topp denna gång region Gävla-Dala med 294 kronor. Antal timmar där var 951.

Läs också Jätteilska mot "galna" dörren – stadsarkitekten lugnar bygden

Det finns även siffror uppdelat på plåtslageri och ventilation. Plåtslagarna fick under perioden ihop 17 000 timmar fördelat på 52 arbetsplatser. Snittlönen där var 222 kronor i timmen Ventilationsmontörerna tjänade betydligt bättre. I genomsnitt 268 kronor fördelat på 6 400 timmar på 8 arbetsplatser.

Vill du läsa mer om löner och ersättningar på bygget? Missa inte Din lön på bygget

Vilket pris sätter du på semesterjobb åt bekanta?

Vissa yrkesgrupper har lättare än andra att få till det lättjefulla semesterlivet. Kan du svinga en hammare hör du nog inte till en av dem.

Det kostar på om hängmattan får vämta för länge. Foto: Mostphotos

Efter ett års slit på bygget är det snart dags för semester. En tid för återhämtning där en del ligger och sippar på en öl i hängmattan medan andra samlar kraft genom att aktivera sig på den egna båten, genom vandringar eller hårdträning på gymmet.

Det alla de här personerna har gemensamt är att de gör något som avviker från vardagsrutinerna – att gå upp och gå till jobbet fem dagar i veckan.

För vissa yrkesgrupper är det lättare att få till det här lättjefulla livet. Vem har nytta av en semesterledig arkivarie, en samhällsvetare, en bank-vd eller för den delen kungen? Men annat är det för er byggnadsarbetare. Er kompetens är högvilt under sommarledigheten.

Det viskas i stug- och villaområden och runt grillen om vem som kan svinga en hammare. Säkert har ni redan fått små trevare från nära och kära inom familjen, vänner, vänners vänner och andra som ni inte ens känner igen, än mindre vet namnet på. ”Du, jag har problem med en dörr som hänger”, ”Ska bygga den där altanen i sommar, kan du hjälpa mig att komma i gång”, ”Tänkte byta hängrännor under semestern, alltså om du har vägarna förbi”.

Ni får rollen som allt från rådgivare till diverse byggprojekt, ska lagbasa över mindre sommarbyggen där ni ändå väljer att göra precis allt själva då det går snabbast. Frågan är – vad är priset på detta? Vad är det värt att jobba under en tid när ni rimligen vill tänka på annat och helst låsa in verktygslådan i en container på en byggarbetsplats långt, långt bort? Ja, det bestämmer ni ju förstås själva men jag hoppas ni tar bra betalt!

Sommarvädret lyfter ackordet.

25 spänn för en ­simpel glasspinne till kaffet.

Tidlönen för takläggarna klättrar 5 spänn

Landets takläggare hade under årets första kvartal ett tidlönesnitt på 197:40 kronor i timmen.

Det innebär att tidlönen ökat med 4,92 kronor (2,56 %) jämfört med första kvartalet förra året.

Högst tidlön hade man in region Norrbotten och region Örebro-Värmland med 203 kronor. Det totala antalet timmar som ingår i underlaget var denna gång 150 000.

Läs också Kranföraren om olyckan: ”Det känns hårt att göra en sådan grej”

För några regioner redovisas det även timmar för ackordsarbete. Totalt handlar det om knappt 11 000 timmar. Bäst gick det i region Gävle-Dala där ackordet gav 260 kronor i timmen. Timmarna var dock få, endast 860. Flest ackordstimmar fick takläggarna i region Väst ihop. De tjänade i snitt 236 kronor i timmen och antalet timmar där var 5 170.

Golvläggarlönen upp 4 spänn

Medellönen för en golvläggare med tidlön var 211 kronor under årets första kvartal.

Det innebär att tidlönen ökat med 1,9 procent jämfört med motsvarande tid 2020. Uppgången i kronor är 3:94.

 

Läs också Skönhetsmiss vid kakeljobb? Nya regler om vilken nivå som krävs

Högst var timlönen i region Stockholm-Gotland med nära 220 kronor i timmen. Lägst i region Örebro-Värmland med 204 kronor.

 

Antal timmar på tidlön under kvartalet var 865 000.

 

När det gäller ackordsarbete så är antalet redovisade timmar betydligt lägre. Endast 24 000. Få timmar kan naturligtvis snabbt slå på förtjänsten åt båda hållen. Högst lön hade man denna gång i region Öst med 318 kronor och det på 1 500 arbetstimmar.

Läs också Storrivare i konkurs – trots fina siffror i norr: "Blev bestörta"

 

Ackordssnittet för hela landet blev 255 kronor. En uppgång med 1,8 procent jämfört med kvartal 1 förra året.

Tidlönen upp 2 procent för plattsättarna

Snittlönen för plattsättare på tidlön var 204 kronor under årets första kvartal.

En klar majoritet av alla plattsättare går på tidlön. Under det senaste året har den löneformen ökat med 2,04 procent, 4:09 kronor.

Högst tidlön har man nu i region Småland-Blekinge med 210 kronor. Antal timmar som ingår i underlaget för det första kvartalet var 228 000.

Läs också Storrivare i konkurs – trots fina siffror i norr: "Blev bestörta"

Det är betydligt färre timmar som redovisas när det gäller ackordsarbete. Totalt denna gång 20 250 under hela kvartalet. Flest timmar var det i region Stockholm-Gotland med 6 430. Där gick även ackordet bäst. Snittlönen blev 310 kronor. Genomsnittet för hela landet stannade vid 276 kronor.

Är det läge för löneglid för ställningsbyggarna?

Medellönen för ställningsbyggare på tidlön är nu 198 kronor i timmen.

Siffran gäller för det första kvartalet 2021. Jämfört med motsvarande period 2020 så har tidlönen ökat med 3,13 procent. I faktiska tal handlar det om 6:01 kronor i timmen.

I tre regioner ligger tidlönen nu över 200 kronor. Det handlar om regionerna Småland-Blekinge, Skåne och Stockholm. Flera andra yrkesgrupper på bygget har när de närmat sig ett snitt på 200 kronor snabbt hoppat upp ytterligare några kronor. Utan tvekan utgör nivån ett psykologiskt motstånd hos arbetsgivarna, de vill inte betala över 200 kronor, men i takt med att nivån blir alltmer accepterad kommer medellönen glida upp ett snäpp. Inte minst beroende på att ställningsbyggarna själva kommer ställa krav på 200 kronor då ”alla andra har det”. Möjligen ser vi redan nu början på den effekten.

Läs också Oklarheter bakom dödsolycka med hjullastare – "ska ha skymt sikten"

Antal timmar som ingår i underlaget denna gång är 589 000.

Missa inte Facebookgruppen Din lön på bygget

TBM: Ackordet i huvudstaden når nya nivåer

Region Stockholm-Gotland hade under årets första kvartal ett snitt på ackordet på nära 242 kronor i timmen.

Medellönen för hela landet för TBM:are som går på ackord blev 228 kronor. En ökning med en dryg procent jämfört med första kvartalet 2020. I samtliga 11 regioner ligger nu ackordslönen över 220 kronor i timmen. Antalet timmar som ingår i underlaget för första kvartalet var 3,1 miljoner.

När det gäller tidlönen toppar region Västerbotten med 212 kronor i timmen. Medellönen för samtliga blev 204 kronor. En ökning med 2.34 procent jämfört med förra året. Statistiken bygger på 14,9 miljoner arbetstimmar.

Missa inte Facebookgruppen Snickare på bygget

Annons
Annons