info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Emmas badrumskamp fortsätter: ”Vill att mardrömmen ska vara över”

Det började med ett stopp i toan. Föga anade Emma Andersson då att hon åtta månader senare skulle ha Sveriges mest kända badrum och vinna Årets Byggmiss 2022.

Byggmisstävlingen för 2022 är avgjord. Emma Andersson från Linköping fick nästan hälften av alla röster. Hon blev därmed den mest överlägsna vinnaren någonsin.

– Det är både roligt och tragiskt att ta hem det här priset. Jag vill tacka alla i Byggmissgruppen på Facebook som röstat på mig.

Emma Andersson flyttade in i sin nybyggda bostadsrätt i juni förra året, en 2:a som hon betalade 2 550 000 kronor för. Omgående fick hon stopp i toan. Ett fel som hon anmälde till bostadsutvecklaren Bonava som i sin tur skickade ärendet vidare till byggentreprenören Lindstams Bygg.

– Det kom en spolbil, men jag fick stopp igen. Sedan kom spolbilen igen och igen och igen. Sedan upptäckte man att det var flytspackel i rören.

Jag vill tacka alla i Byggmissgruppen på Facebook som röstat på mig.

Problemen i det nybyggda badrummet fortsatte vecka efter vecka. Månad efter månad. I facebookgruppen Byggmissar – klantigast i Byggsverige blev badrummet en följetong.

Jag kan ärligt säga att jag är trött på allt det här

Därefter fortsatte problemen. Vecka efter vecka. Månad efter månad. Varken Lindstams Bygg eller Bonava har lyckats få ordning på badrummet trots att de bilat upp golvet och lagt nya rör. Ingreppen har i stället orsakat nya problem.

Nu har det gått åtta månader sedan Emma flyttade in. Det senaste som hänt, i februari, är att Emmas eget försäkringsbolag gjort en besiktning av badrummet. Resultatet: Inte godkänt.

– Jag kan ärligt säga att jag är trött på allt det här.

Hon berättar att både Lindstams Bygg och Bonava under hela den här processen till stora delar ignorerat hennes mejl och bara halvhjärtat försökt fixa problemet i badrummet. Uppmanat henne att ”ligga lågt utåt” och vänta med att ta upp bristerna till ”tvåårs-besiktningen”.

Hur har du orkat?
– Jag skulle säga att det främst är tack vare stödet i Byggmissgruppen. De pushar mig och har hjälpt mig att förstå att jag har rätt. Jag har lärt mig mycket om tätskikt och hur man ska bygga ett badrum.

Bucklan tar plats utanför Sveriges kanske ökändaste badrum. Foto: Jeppe Gustafsson

För Emma Andersson har felanmälan till Bonava förra sommaren blivit något helt annat än ett simpelt stopp i avloppet. I Linköping och i många byggbodar runt om i landet har badrummet blivit en snackis och många väntar med spänning på hur det ska gå för Emma. Det har även väckts idéer om att byggnadsarbetare runt om i landet ska åka hem till Emma och fixa badrummet.

Vad tänker du om att allt blivit så stort, ångrar du något?
– Nej, det gör jag inte. Flera av mina grannar säger att de hade gjort samma sak. De har också haft problem med sina lägenheter. Det känns som att Bonava och Lindstams Bygg har fått en del press på sig efter all uppmärksamhet.

Under det senaste halvåret har Emma även träffat flera av byggnadsarbetarna som varit på plats för att försöka fixa badrummet. Hon jobbar som systemutvecklare och arbetar därför mycket hemifrån. Hon säger att ”hantverkarna som kommer från underentreprenörer varit jättetrevliga”, men att det vid den senaste större åtgärden som Lindstams Bygg gjorde, då badrummet bilades upp, var en del sura miner.

– Pappa mötte en av de hantverkarna vid entrén när han skulle till lägenheten och då sa en av dem till honom att ”hon bara gnäller, det är inget fel på avloppet”.

Nu har Emma lämnat över ärendet helt till sin jurist och försäkringsbolag. Det som hänt sedan årsskiftet är att Bonava skickade ut en besiktningsman. Han godkände badrummet.

– Han kollade väldigt lite och sa att han litade på Lindstams Byggs egenkontroll, berättar Emma.

Sedan genomförde försäkringsbolaget alltså en egen besiktning. De spolade vatten på golvet för att kolla fallet, filmade rören och tittade på Emmas bilder som hon tog när Lindstams Bygg gjorde om badrummet. Det slutade med 16 anmärkningar, enligt Emma. Bland annat var det fel på fallet, problem med rören som filmades och anmärkningar på tätskiktet.

Filmning visade att det låg flytspackel i avloppsröret.

– Nu har försäkringsbolaget startat en process. Jag vet inte vad som kommer hända härnäst. Jag antar att det blir en tvist mellan försäkringsbolaget och Bonava/Lindstams Bygg. Jag har fått rättsskydd av försäkringsbolaget så det här toastoppet kanske hamnar i domstolen till slut. Jag vet inte. Jag vill bara att den här mardrömmen ska gå över.

Besiktning var godkänd utan anmärkning. Någon annan besiktning har vi inte kännedom om

Morgan Lindstam, vd på Lindstams Bygg

Ända sedan problemen med badrummet började har varken Bonava eller Lindstams Bygg velat svara på frågor om Emmas badrum. Till exempel om varför det tar så lång tid att fixa problemen. En annan fråga tidningen vill ha svar på är varför Bonavas besiktningsman godkände toan medan besiktningsmannen från försäkringsbolaget hittade 16 fel.

I ett mejl till tidningen skriver Fredrik Hammarbäck, presschef på Bonava, följande:

”Vi kommenterar inte våra relationer med enskilda kunder. Den aktuella fastigheten är överlämnad till bostadsrättsföreningen som ansvarar för fastigheten. Bonava för dialog med föreningen, kunden och entreprenören och har också garantiåtaganden som sträcker sig över fem år och en ansvarstid som sträcker sig över tio år.”

Morgan Lindstam, vd på Lindstams Bygg, skriver i ett annat mejl att ”Brf styrelsen och Bonava har utfört besiktning av en auktoriserad besiktningsman. Besiktning var godkänd utan anmärkning. Någon annan besiktning har vi inte kännedom om.”


Emma Andersson, vinnare i Årets Byggmiss 2022. Foto Jeppe Gustafsson

Här är alla pristagare i Årets Byggmiss 2022

1 / ”TOTALT TOAKAOS” (48 % av rösterna)
Emma Andersson, Linköping
Vinst: Graverad pokal, Hultafors DM 60 digitalt vattenpass, Toughbuilt Gelfit fanatic thigh support, Small Electrician Pouch, Toughbuilt organiser,  samt en dubbeltrisslott. (Värde 5 000 kronor.)

2/ ”GOLVAD” (13,5 %)
Patricia  Nilsson, Karlshamn  
Pris: Empire digitalt vattenpass laser samt dubbeltrisslott. Värde cirka 1 350 kronor. 

3 / ”DETALJERNA SOM RÄKNAS” (9,5 %)
Jens Blomberg, Hammerdal
Pris: Stanley Fatmax vattenpass samt dubbeltrisslott. Värde cirka 750 kronor.

4 /  ”FINN 50 FELl” (9,2 %)
Marielle Hed, Nykvarn
Pris: 2 dubbeltrisslotter.

5 /  ”TRALLALA… VA?” (6 %)
John Persson, Ockelbo
Pris: 1 dubbeltrisslott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Emmas badrumskamp fortsätter: ”Vill att mardrömmen ska vara över”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig