info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det väcks en framtidstro som gör att snickarna skördar guld

Var i landet har man egentligen högst lön – oavsett yrke och bransch? Ja, uttrycket ”Stockholmslöner” säger det mesta. Det är i huvudstaden som de flesta tjänar bäst. Men det gäller inte riktigt alla branscher.

Foto: Marta Bartosiak

En av dem som inte följer mönstret slaviskt är bygg. Visserligen har Stockholm i ett decennium dominerat när det gäller ackordet för den stora TBM-gruppen. Men för andra yrken på bygget ligger huvudstaden ofta en bit från toppen.

När det gäller just TBM och ackord så har det växlat en hel del genom åren. Före stockholmarnas gyllene tid var det snickarna i Östergötland som glänste. Detta efter en rejäl satsning på ackordet. Men sedan fick arbetsgivarna nog, de tyckte att lönerna var för höga. Något som ledde till flera konflikter där bygglag på de stora byggjättarna under lång tid tvingades gå på stupstocken då parterna inte kom överens. Med tiden pressades lönen tillbaka.

Medan stockholmarna under ett par år stångat sig blodiga mot något slags tak kring 240 kronor i timmen, har region Norrbotten tagit sig förbi. De har bra vind i seglen då de arbetat med att få upp riktpunkten och att effektivisera byggandet än mer. I ryggen har de även en mängd jättebyggen i Norrbotten. En vattenkraftsutbyggnad 2.0, hundra år senare.

De här gigantiska industribyggena är en signal till hela regionen. Det väcks en framtidstro som innebär fler bostäder, skolor, butiker med mera. Och det är på de byggena som snickarna i norr nu skördar guld. Bland annat mätte ett bygglag på Nåjden Bygg ihop 290 kronor vid en avstämning på ett större bostadsbygge före semestern. På industriprojekten är det mest utländsk arbetskraft. Där jobbas det inte på ackord utan mestadels till en fast tidlön.

Läs mer om löneundret i Norrbotten här.

Höst – inga helger som sabbar gjutningschemat.

Kommer byggpriserna att fortsätta rusa?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig