info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kollegorna som dog på bygget 2022

Maskiner som vält, fall från höga höjder och klämolyckor. Nio byggjobbare avled på arbetet förra året.

Nio är nio för många. Bild från polisens utredning om olyckan i Ebbepark i februari 2022. Foto: Polisen

64-årig man

25 JANUARI En grävmaskinist och vd omkom efter att en grävmaskin vält på en bergtäkt i Vaggeryd. Grävmaskinistens uppgift var att förse NCC:s sprängare med grus och sand som skulle användas till att fylla igen borrhålen efter laddning. Under färd började maskinen glida ner från en bergkant och välte. Förarhytten trycktes ihop och mannen klämdes.
Arbetsgivare: Mannen var vd för entreprenadbolaget som äger täkten.
Brottsutredning: Nedlagd.

OIyckan i Vaggeryd. Foto: Arbetsmiljöverket

30-årig man

26 JANUARI En montör dog efter att ha fallit från en skylift på ett tjugotal meters höjd på SCA:s anläggning Ortviken, Sundsvall. Han och flera andra arbetade med att lägga stålbalkar på plats på en stålkonstruktion. Av någon anledning fastnade skyliften i konstruktionen. Under arbetet med att ta loss liften föll mannen. Olyckan inträffade vid tvåtiden på natten, under skiftarbete.
Arbetsgivare: Polska byggbolaget MKL BAU.
Brottsutredning: Pågår, kommer eventuellt att flyttas till Polen.


61-årig man

24 FEBRUARI Betongarbetaren Boije Forsén dog efter att han klämts i samband med att han och kollegor skulle sätta en betongtrappa på ett bostadsbygge. Trappan kom i rörelse. Han klämdes mellan trappan och väggen vid arbetsplatsen Ebbepark. Han skadades så illa att han senare avled på sjukhus.
Arbetsgivare: NCC.
Brottsutredning: Nedlagd, en ansökan om överprövning ska ske.

Foto: Ur polisens undersökning

32-årig man

24 FEBRUARI En grävmaskinist dog efter att en grävmaskin vält i Masugnsbyn, Norrbotten. Mannen arbetade på en bergtäkt och var ensam vid tillfället. Hans grävmaskin välte på sidan i ett vattendrag och vatten kom in i hytten. Maskinen föll så att dörren kom neråt. Fönstren gick inte att få upp, de var förstärkta för att hindra sten. Han påträffades dagen efter. Maskinen bärgades efter flera dagar.
Arbetsgivare: Arctic Road.
Brottsutredning: Nedlagd.


35-årig man

3 SEPTEMBER En ställningsbyggare från Polen dog efter att ha fallit cirka hundra meter vid radiostationen Grimeton då en hisskorg lossnade. I korgen fanns tre personer, två lyckades ta sig ut. Den aktuella hisskorgen hade tidigare använts vid målning men var även i bruk då en ställning på masten revs.
Arbetsgivare: CRS Sweden AB.
Brottsutredning: Pågår.

Samma typ av lyftanordning som olyckskorgen vid Grimeton. Den användes också vid arbetena i tornet. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle före olycksdagen. Foto: Dick Gillbert/Hallands nyheter

27-årig man

13 SEPTEMBER En träarbetare från Polen dog då ett förtillverkat väggelement i trä föll över honom. Väggen var klar och skulle flyttas. Mannen var inhyrd för att utföra arbeten med väggar i den fabrik som AB Häggmarks Byggmodul har. Modulerna används på byggen av fabrikens ägare eller av andra på byggen. Träarbetaren går under Byggnadsavtalet.
Arbetsgivare: Ett polskt bemanningsbolag, inhyrt av AB Häggmarks Byggmodul.
Brottsutredning: Pågår.


58-årig man

16 SEPTEMBER En maskinförare dog efter en olycka i Botkyrka kommun vid en anläggning som används för återvinning av jord, sten och betong, samt som upplag.
Mannen och en kollega, föraren av dumpern, var på väg från rast till ett område där de höll på att flytta material. Under färden föll mannen plötsligt av dumpern och kördes över av det 30 ton tunga fordonet.
Arbetsgivare: Ett medelstort entreprenadbolag.
Brottsutredning: Pågår.


55-årig man

17 OKTOBER En snickare dog efter att ha fallit cirka 15 meter från en ställning. Vid olyckan jobbade han med att gjuta fall till avrinning från en balkong. Mannen fördes svårt skadad till sjukhus där han senare avled.
Arbetsgivare: Snickaren var anställd av Serneke och utlånad till Peab.
Brottsutredning: Pågår.


72-årig man

26 OKTOBER En före detta företagare och brunnsborrare dog efter att ha fallit baklänges och slagit sig mot ett stengärde. Olyckan inträffade vid brunnsborrning i Gärsnäs, Simrishamn. Mannen deltog i ett moment i arbetet då han plötsligt föll bakåt och slog sig så illa att han senare avled.
Arbetsgivare: Mannen var pensionär och utförde en väntjänst åt en anhörig.
Brottsutredning: Nedlagd.Läs även: De förlorade ännu en arbetskamrat: ”Tänker på honom varje dag”

Så här görs kartläggningen

Byggnadsarbetarens årliga sammanställning redovisar dödsfall i bygg- och anläggningsverksamhet. Också personer som inte är byggnadsarbetare ingår i statistiken om olyckan har samband med byggverksamhet. Redovisningen bygger på egen granskning och på Arbetsmiljöverkets statistik. Enstaka fall kan tillkomma.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kollegorna som dog på bygget 2022

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig