info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter uppmärksammade dödsolyckan – grävmaskinist friad i rätten

Grävmaskinisten vid dödsolyckan i Jägersro förra sommaren slipper straff. Åtalet ogillas av Malmö tingsrätt.

Maskinföraren som åklagades efter en dödsolycka förra året har nu friats av tingsrätten i Malmö. Foto: Ur polisens förundersökning

Det var den 21 juni förra året som en kvinna omkom då hon hamnade under en grävmaskin med tillkopplat släp. Maskinföraren åtalades senare för vållande till annans död då åklagaren menade att han inte lämnat den cyklande kvinnan företräde när hon skulle färdas över en cykelöverfart. Åklagaren menade att maskinföraren varit oaktsam.

I förhör har den drygt 60 år gamla maskinföraren medgett de faktiska omständigheterna kring olyckan, men samtidigt nekat till att han av oaktsamhet orsakat kvinnans död.

Läs också Grävmaskinist åtalas för dödsolycka: ”Sämre sikt åt höger”

Enligt domen gick olyckan till så här: Maskinföraren var på väg från en byggarbetsplats i Oxie till en annan på Videdal i Malmö. På vägen skulle han passera en rondell på Jägersrovägen där han skulle svänga till höger. När maskinföraren kom in i rondellen färdades han enligt egna uppgifter väldigt långsamt då han skulle över ett gupp. Att grävmaskinen saknar stötdämpare var enligt maskinföraren en anledning till den låga farten. Han uppskattar själv hastigheten till cirka 5 km i timmen. En uppgift som styrks av vittnen.

Samtidigt kom kvinnan på cykeln på höger sida. Enligt ett vittne cyklade hon ”normalsnabbt”. Vittnet såg inte någon kollision men säger i förhör att han tänkte ”att kvinnan väl skulle stanna för grävmaskinen”. Att kvinnan blivit överkörd upptäckte han först när han såg släpet rulla över cykeln. Ett annat vittne som såg själva kollisionen menar att kvinnan kommit för långt fram när hon stannade.

I domen skriver Malmö tingsrätt att den avgörande punkten i åtalet är om maskinföraren brustit i uppmärksamhet genom att inte upptäcka kvinnan på cykeln. Tingsrätten tycker inte det. Dels körde han långsamt, dels menar rätten att det inte kan uteslutas att kvinnan närmat sig grävmaskinen så snabbt att maskinföraren aldrig hade någon chans att se att hon var på väg. Samtidigt utgår rätten från att kvinnan sett grävmaskinen och att det inte kan uteslutas att hon missbedömde att grävmaskinen rörde sig och insåg det för sent. Och att hon då träffades av schaktbladet och föll så olyckligt att hon blev överkörd av släpet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter uppmärksammade dödsolyckan – grävmaskinist friad i rätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig