info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så mutades chefen på studentbygget

Byggnadsarbetaren har tidigare avslöjat kriminella entreprenörer hos Prime Living. Nu kan vi berätta att en arbetschef på företaget tagit emot mutor. Chefen har skulder på 4 miljoner kronor.

Foto: Colourbox

Byggnadsarbetaren granskade nyligen Prime Living, företaget som bygger studentbostäder av moduler från Kina. Det visade sig att man anlitat entreprenörer med kriminella kopplingar, att underentreprenörer inte fått betalt och att kvaliteten på bostäderna brister.

Nu har nya, graverande uppgifter kommit om en 55-årig arbetschef, som bland annat jobbat för Prime Living på studentbygget i Spånga. Mannen har en lång bakgrund inom byggbranschen. Han har stått bakom fyra byggföretag, som alla har gått i konkurs.

Läs också Täby-politikern efter avslöjandet: "Väldigt oroande"

Under 2007 dömde Göteborgs tingsrätt honom till fängelse och näringsförbud under tre år för grovt bokföringsbrott och brott mot aktiebolagslagen, ett brott som han sedan friades för i hovrätten. 55-åringen misstänktes vara inblandad i en härva där ett byggföretag mörkat bokföring för miljoner och sedan anlitat en målvakt som företrädare.

55-åringen har mängder av fordringar mot sig, från privatpersoner och företag. Men de största kommer från banker, där han i Tingsrätten har dömts att betala 5 miljoner kronor till Swedbank och 1,5 miljoner till SEB.

Chefen har idag nära fyra miljoner i kronor i skulder hos Kronofogdemyndigheten.

Bygget i Spånga beskrivs som rörigt och farligt, bland annat med bristande fallskydd.

Flera källor berättar nu för Byggnadsarbetaren om att arbetschefen har tagit emot mutor när han jobbat för Prime Living.

Enligt uppgifterna gick det hela till så här: Arbetschefen lovade att ordna jobb till olika underentreprenörer, men på ett villkor. Företaget som anlitades av Prime behövde fakturera betydligt mer än jobbet egentligen var värt. Efter att underentreprenören fått ut sina pengar var det sedan dags att dela vinsten: En del till entreprenören, den andra delen som muta till arbetschefen.

Läs också Bakom succén: Fusk, brott och statliga pengar

– Han fick ut sin del av överfaktureringen. Det gäller både företag som har varit på bygget i Spånga och företag som inte ens har varit på plats, berättar en person som jobbat på bygget.

 Personen blev upprörd när han förstod hur det hela gick till.

– Man blir ju jävligt förbannad, särskilt när Prime inte betalar andra underentreprenörer som ska ha betalt, säger han.

Byggnadsarbetaren har sökt arbetschefen och även Magnus Dahlberg, vd för Prime Living Industries.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så mutades chefen på studentbygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig