info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kris på Prime Living – hälsofaror och börsproblem

Prime Living har problem. Byggföretagets aktie faller fritt och ett studentboende man byggt i Lund har evakuerats på grund av mögelskador.

Bilden är från Prime Livings kritiserade studentbygge i Spånga utanför Stockholm. Foto: Privat

Byggnadsarbetaren har tidigare granskat Prime Living, det börsnoterade företaget som bygger billiga studentboenden av kinesiska moduler på flera orter runt om i landet. Det visade sig bland annat att man anlitade entreprenörer med kriminella kopplingar, struntade i att betala fakturor och att kvaliteten på studentlägenheterna brister kraftigt.

Ett av problemen som togs upp i granskningen var fuktbesvär på det Prime Living-byggda studentboendet på Ole Römers väg i Lund, där studenter klagade på sprickor i väggarna och dålig ventilation. När miljöförvaltningen gjorde en inspektion upptäckte man ”allvarliga brister” som fuktskador i ytterväggar, vilket gjorde att färg släppte.

Läs också Så mutades chefen på studentbygget

– Det är problem i många av bostäderna. I vissa lägenheter är det risk för vattenläckage från avloppen i duscharna, det kan läcka ner till lägenheterna under, sa miljöinspektör Elin Holgersson.

Den 1 november fattade miljönämnden ett beslut om att stänga studentboendet, på grund av hälsorisker, berättar Fastighetsvärlden. De 200 studenterna måste därför flytta. 17 lägenheter evakuerades direkt och alla lägenheter ska vara utrymda före sommaren.

Ett annat stort problem för Prime Living är ekonomin. Företaget skickade igår ut ett pressmeddelande om att likviditeten, alltså företagets förmåga att betala, kan sina redan i december. ”Kortsiktigt är likviditeten ansträngd efter framförallt kostnadsöverdrag i Spångaprojektet”, skriver man. Företaget tror dock sig kunna lösa finansieringen genom olika lån eller försäljningar.

Marknaden var dock inte lika övertygad och Prime Livings aktie rasade under gårdagen med 30 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kris på Prime Living – hälsofaror och börsproblem