info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Så tvättade falska byggbolag 16 miljoner i jättehärva

En gigantisk penningtvätt som fixade svartjobb för 16 miljoner kronor till 53 företag inom bygg och städ. Hovrätten har nu fastställt domen för en av de inblandade.

Mängder av falska fakturor fixade svarta pengar till bygg. Foto: Mostphotos

Under 2013–2015 byggde de upp ett utstuderat schema för att tvätta pengar inom bygg- och städbranschen. Tre män startade flera företag med hjälp av bulvaner från Baltikum. De Stockholmsbaserade företagen utförde egentligen inga arbeten, utan användes istället för att ordna svarta löner till andra bolag.

Bluffbolagen fakturerade till företagen, som gjorde banköverföringar och fick kontanter tillbaka. På så sätt kunde de slippa skatt och betala ut svarta löner till sina arbetare.

Läs också Här köper byggnadsarbetare droger: "Använder amfetamin"

Och det hela växte. Till slut hade hela 53 företag inom bygg- och städbranschen fixat svarta löner med hjälp av upplägget.

Men Ekobrottsmyndigheten var det hela på spåret och de tre drivande personerna kunde häktas och till slut dömas. Två personer som anses ha varit de mest aktiva dömdes till fem respektive två års fängelse.

En 33-åring hade en mindre, men ändå viktig, roll. Han dömdes bland annat för att ha förmedlat bulvaners post, startat två bankkonton med förfalskade id-kort och ställt ut falska fakturor. Han har också lurat till sin en lastbil värd 385 000 kronor, med hjälp av falska id-handlingar. 33-åringen överklagade domen på fängelse i nio månader, men Svea hovrätt fastställde den för en dryg vecka sedan.

arrow_forward Senaste nytt