info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Byggkonkurs – då tog målvakten över: "Osannolikt"

En 39-årig Uppsalabo har haft styrelseuppdrag i flera konkursdrabbade byggföretag. Enligt Upsala Nya Tidning tyder det mesta på att mannen agerat som så kallad målvakt för att skydda de egentliga bolagsägarna.

Det var för två år sedan som byggbolaget Effect sattes i konkurs. Bolaget hade då 17 anställda och skulder på ungefär nio miljoner kronor. Efter konkursen köptes bolagets tillgångar upp av ett annat bolag, som även det hette Effect.

Men namnet är inte den enda likheten mellan bolagen. I september i år gick nämligen Effect nummer 2 också gått i konkurs. Och precis som i fallet med det första bolaget övertog en 39-årig Uppsalabo viktiga styrelseposter strax före konkurstillfället.

Läs också Så tvättade falska byggbolag 16 miljoner i jättehärva

Mannen har även haft uppdrag i styrelserna för en rad andra konkursdrabbade byggbolag i Uppsala: till exempel SHD Bygg & Konstruktion AB och A till Z bygg AB.

Precis som med Effect-bolagen övertog 39-åringen ansvaret för SHD Bygg endast några månader före konkursen. Det här upprepade beteendet gör nu att konkursförvaltaren som hanterar SHD Bygg-fallet tror att mannen anlitas för att agera som målvakt. Det är ett förfarande när en redan skuldsatt person mot betalning tar på sig styrelseuppdrag eller andra uppdrag för att skydda dem som egentligen äger bolaget.

Konkursförvaltaren uppger för Upsala Nya tidning att det är ”osannolikt” att 39-åringen haft några verkliga avsikter att rädda bolaget.

Elisabet Wahl
Reporter
red@byggarb.se

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC