info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggare miljonfakturerade taxiföretag – gav svartjobb

I ett uttänkt upplägg med osanna fakturor lyckades taxiägarna få svart inkomst – och sina egna hem renoverade för bolagspengar. Allt tack vare företagare i byggbranschen. Nu har domarna fallit.

Foto: Colourbox

Ett taxiföretag som ägdes av två medelålders män i en mindre kommun i Norrbotten har på ett avancerat sätt undvikit att betala skatt.

Mellan 2013 och 2015 betalade företaget fakturor som fick Skatteverket att fatta misstankar. Vissa av fakturorna var falska och andra handlade om renovering i taxiägarnas egna hem. En faktura avser kakelmaterial och är märkt med den ena ägarens namn. Ägaren bekräftar också att han fått just det kaklet lagt i sitt hus.

Läs också Maskinstölderna ökar i år

En annan faktura är döpt till ”ombyggnation av kontor och pausrum” och är betalad av taxiföretaget, men gäller egentligen kakelarbeten i ett av taxiägarnas badrum. Liknande fakturor, som exempelvis döpts till ”ombyggnation fikarum”, har i själva verket gällt el-arbeten, installation av toalettstol och köksrenoveringar i ägarnas hem.

Sammanlagt har byggföretagare fakturerat för över en miljon kronor till taxiföretaget, som på detta sätt sluppit skatta för sina egna löner.

Åtminstone två av byggföretagarna som utfört jobb och fakturerat verkar vara väl införstådda i bluffupplägget. En av dem fakturerade taxibolaget elva gånger för hela 630 000 kronor sammanlagt. En annan byggföretagare har enligt Skatteverket också ”främjat gärningarna” genom att ställa ut osanna fakturor till taxibolaget.

I fredags dömdes de två taxiägarna till fängelse i sex månader för grovt skattebrott i Luleå tingsrätt. De belades också med näringsförbud. Den byggföretagare som fakturerade för högst belopp dömdes för medhjälp till grovt skattebrott, vilket gav honom fängelse i fem månader. En annan byggföretagare fick villkorlig dom för medhjälp till skattebrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggare miljonfakturerade taxiföretag – gav svartjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig