info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Expertens larm: "Går förbi ID06-grindarna på ljusa dagen"

Byggföretagen som anställer svartjobbare känner sig säkra på att komma undan.

– I dag är de inte alls oroliga för att det ska komma någon myndighet och granska dem, säger Peter Leander på Fair play bygg.

Peter Leander och Fair play bygg tar hand om tips om brott inom byggbranschen. Foto: Fair play bygg/Mostphotos

Oktober var en rekordmånad för Fair play bygg, ett projekt som tar hand om tips om brott inom byggsektorn. Man fick in hela 28 tips och prognosen tyder på att man före årets slut åtminstone kommer upp i 200 tips, vilket i så fall blir 50 fler än 2017.

– Det är ett intensivt arbete. Vi får in bättre och bättre tips och allt rör grov brottslighet. Brottsligheten har normaliserats i byggbranschen på ett skrämmande sätt, säger Peter Leander på Fair play bygg.

Läs också Sprängattentat mot mutade byggchefen

Han berättar att man har tillsatt en ny tjänst för att ta hand om alla tips och att projektet har förlängts till februari 2021.

Vad handlar tipsen om?

– Om man skulle ha en topp tio-lista så är det svart arbetskraft på plats ett till tio. Det kan också handla om mutade arbetschefer eller brott mot utlänningslagen, säger Peter Leander, som efterlyser större statliga resurser till att bekämpa företagen som använder svartjobbare.

– Man kan få de här personerna att svettas rejält, genom att komma till arbetsplatser och ställa frågor. I dag är arbetsgivarna varken oroliga eller rädda för att det ska komma någon myndighet.

Peter Leander berättar hur öppet svartjobbet på svenska byggen kan ske.

Läs också Så mutades chefen på studentbygget

– Vi har det på film. Vi ser hur arbetare går förbi ID06-grindarna mitt på ljusa dagen. Då är det ju svart arbetskraft, men man är inte ett dugg orolig, säger Peter Leander.

Hur gör jag om jag ser att det finns svartjobbare på mitt bygge?

– Du kan alltid vara anonym. Även om du lämnar ditt telefonnummer eller mejladress så lämnar vi aldrig vidare information om uppgiftslämnaren.

Hur tar ni hand om tipset?

– Vi granskar företaget utefter den information vi har fått. Om tipset antyder svart arbetskraft, granskar vi det utifrån ett skattebrottsperspektiv. Hur ser det ut med arbetsgivaravgifter, vad säger tipset om antal anställda? Hur många fordon och telefonabonnemang har bolaget?

Läs också Byggare miljonfakturerade taxiföretag – gav svartjobb

Fair play bygg anlitar ibland säkerhetsföretag som bedriver spaning.

– De kikar på byggen och räknar gubbar, så att vi kan få en bättre bild av hur det ser ut.

Efter att ha bearbetat tipsen, lämnar Fair play bygg dem vidare till kontaktpersoner på Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalpolisen och Arbetsmiljöverket.

Fotnot: Fair play bygg ägs av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC