info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v43

Maskinstölderna ökar i år

Byggstölderna har ökat under flera år. Nya siffror från Larmtjänst visar att något fler maskiner och redskap har stulits de första tre kvartalen jämfört med samma period 2017.

Stöldbegärlig. Foto: Tommy Alvén/Mostphotos

De tre första kvartalen i år har det efterlysts 129 entreprenadmaskiner och redskap samt 46 traktorer – en ökning med 16 maskiner respektive 5 traktorer jämfört med samma period 2017. Det visar statistik från företaget Larmtjänst.

Det som främst försvinner bland försäkringstagarna är grävmaskiner, hjullastare och traktorer. En del hamnar utomlands.

Läs också Maskintjuvarnas fräcka miljonkupp: "Rekade innan"

– Vi vet att en del försvinner till Polen och Litauen. Under året har det återfunnits grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner i båda länderna, säger utredare Peter Sundman på Larmtjänst.

Antalet anmälda byggstölder i landet har ökat de senaste åren. År 2017 polisanmäldes 7 640 stölder från byggarbetsplatser och bodar, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. År 2016 var siffran 6 805 stycken och året dessförinnan 6 280 stycken. Det innebär en ökning med 22 procent sedan 2015.

Polisen har nyligen gått ut med en varning om utländska ligor och har särskilt pekat ut kopplingar till Litauen. Polisen ska ha ”tydliga indikationer” på att en grupp nyligen kommit till Sverige. Det handlar om allt från villainbrott till stölder av fordon, större maskiner och verktyg.

– Det finns organiserade stöldligor baserade i Litauen, nu vet vi att det kommit ytterligare personer kopplade till dem, till Sverige, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, Noa, i ett uttalande.

Annons
EHRAB 250×600 v43b
EHRAB 250×600 v43a
EHRAB 250×600 v43c

Du läser: Maskinstölderna ökar i år