info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dramatisk ökning av antalet byggstölder: ”Ligorna har blivit mer effektiva”

5 444 stölder och inbrott på byggen och i bodar polisanmäldes under 2017, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är en ökning med 15 procent jämfört med närmast föregående år.

Byggstölderna har ökat under flera års tid. 2013 anmäldes totalt 3 488 stölder och inbrott i byggbodar och på arbetsplatser. Därefter har antalet anmälda brott gradvis blivit allt fler. 2017 anmäldes totalt 5 444 byggstölder, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet. Det är en ökning på nästan 15 procent jämfört med 2016 och det högsta antalet sedan år 2000.
Enligt Polisen är gränsöverskridande brottslighet en förklaring till ökningen.
– Det gäller inbrott i bostad, bilstölder och stölder av jordbruksmaskiner. Det är ingen skillnad på just verktygsstölderna. De går upp som allt annat, säger Ville Paloheimo, gruppchef på Nationella operativa avdelningens underrättelseenhet.

LÄS MER: Bygginbrotten har blivit en miljonindustri

Läs också Tjuvarna länsade bygget på vitvaror: "Har haft en lastbil"

Men gränsöverskridande brottslighet är inget nytt fenomen. Att antalet brott nu ökar handlar enligt Polisen i stället om att ligorna blivit mer effektiva.
– De har etablerat sig i landet, förbättrat sin logistik, bekantat sig med områdena och återkommer ofta till samma områden för att begå de här brotten, säger Ville Paloheimo.
Ligorna kommer i huvudsak från Östeuropa och arbetar ofta utifrån så kallade ankarplatser, alltså platser där de har en lokal eller bostad att förvara stöldgods i. Ofta har de också hjälp av någon som kan tillhandahålla bilar med svenska registreringsnummer och tipsa om var det finns värdefulla verktyg att stjäla.

LÄS MER: Så här stoppar du verktygstjuven

Ligorna är verksamma i hela Sverige. Brottsförebyggande rådets siffror visar att byggstölderna ökar i samtliga regioner. I Region Stockholm anmäldes exempelvis 1 837 brott under 2017 jämfört med 1 570 år 2016. För Region Väst var motsvarande siffror 1 185 under 2017 och 1 099 under 2016.
Polisens strategi för att komma åt ligorna handlar om kartläggning. Samt eget samarbete över gränserna.
– Gränsöverskridande brottslighet är ett av fyra prioriterade områden som alla poliser ska jobb mot, säger Ville Paloheimo. Vi försöker lokalisera ankarpersonerna och de tongivande grupperna och samverkar numera mycket med polisen i de länder som de kriminella kommer ifrån.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dramatisk ökning av antalet byggstölder: ”Ligorna har blivit mer effektiva”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig