info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plattsättarens nya liv – smugglade heroin för 14 miljoner

Pappan och sonen var i byggbranschen. De byggde om en bil och lyckades på ett avancerat sätt gömma knark för över 14 miljoner kronor under sätena. Men vid gränsen till Sverige tog det stopp.

Det var i en sådan här bil som 42-åringen och hans pappa smugglade heroin. Foto: Colourbox

En man på 67 år bodde med sin 42-årige son i ett radhus i en lugn villaförort utanför Stockholm. I villan bodde också deras fruar och barn i en storfamilj. Sonen och pappan var aktiva i byggbranschen och hade tillsammans två företag. Ett av företagen var mer inriktat på ren byggverksamhet, medan det andra även inkluderade byggledning och förvaltning av bostäder.

Men familjens verksamhet fick allt större problem. Sonen tog 2016 ett lån på 100 000 kronor hos ett finansbolag för att finansiera plattsättarverksamhet. Men han kunde inte betala tillbaka lånet. Till slut höll det inte längre och i början av 2018 gick familjens båda byggföretag i konkurs.

Läs också Så blåste byggföretaget staten på rot-miljoner

När företagen gick dåligt hade sonen börjat jobba svart som plattsättare för att få in pengar. Han ska bland annat ha jobbat i Danmark och Norge. Men han verkar också ha kombinerat svartjobbet med narkotikasmuggling. Enligt en polisutredning har 42-åringen i slutet av 2017 och början av 2018 gjort ett femtontal resor till Danmark, Tyskland, Holland och Norge. Stora insättningar på 42-åringens konto tyder enligt polisen på att han har smugglat droger.

Snart blev också pappan involverad. Den 2 februari i år började en smuggelresa, där både far och son deltog. 42-åringen tog sin pappas bil från Amsterdam, fortsatte till Hamburg där pappan väntade.

Pappans bil, en Volkswagen av modellen Touran, hade enligt en dom i Solna tingsrätt byggts om på ett väl uttänkt sätt. Man hade byggt två dolda utrymmen under framsätena. För att komma åt gömmorna var man först tvungen att lösgöra de båda förvaringsboxarna som var placerade under sätena.

Förvaringsboxarna hölls fast med hjälp av två elektromagneter. Dessa magneter fick ström via avfrostningsmekanismen till bilens bakruta och via en knapp som var dold bakom tyget i förarsätets benutrymme. För att lösgöra förvaringsboxarna var man tvungen att först sätta på bakrutans avfrostning och därefter trycka på den dolda knappen.

I de gömda utrymmena låg den här resan över 16 kilo heroin och nära två kilo kokain, som på gatan skulle vara värt över 14 miljoner kronor. Det var alltså grova pengar som väntade om duon skulle lyckas smuggla in narkotikan i Sverige.

Läs också SD:s toppnamn lurade hantverkare på lön

Pappan satte sig bakom ratten och styrde mot Sverige. Far och son tog sig in i Danmark utan problem. Men trots den avancerade ombyggnaden av bilen fick smuggelresan ett abrupt slut den 7 februari, när tullen i Lernacken utanför Malmö stoppade duon och upptäckte knarket.

Den 42-årige sonen dömdes i somras av Solna tingsrätt till fängelse i sju år för synnerligen grov narkotikasmuggling. Hans 67-årige pappa dömdes till fängelse i sex år för samma brott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plattsättarens nya liv – smugglade heroin för 14 miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig