info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolag betalade 7,7 miljoner i svarta löner

Svartjobbsskandalen på bygget av Nya Karolinska var bara en del av en gigantisk pengatvättshärva, som fortsätter att nystas upp.
Företrädaren för ännu ett byggföretag, SMAL Byggentreprenad, har nu dömts till fängelse för att ha betalat ut svarta löner för 7, 7 miljoner kronor.

I mars förra året kunde Byggnadsarbetaren avslöja att svarta löner för över 14 miljoner kronor hade betalats ut av B&D Grupp, en underentreprenör i andra led till Skanska på bygget av Nya Karolinska.

Det visade sig snart att B&D:s skattefusk bara var en del i ett stort upplägg där runt 40 företag tvättade pengar.

Läs också NKS-härvan: Skärpta straff och fällande domar för grov penningtvätt

Motorn i pengatvätten var DMM Entreprenad, en falsk bemanningsfirma som ställde ut bluffakturor. Upplägget var väl uttänkt: Företagen gjorde insättningar till DMM, som tog ut pengarna i kontanter och gav tillbaka dem. På så sätt slapp företagen betala skatt och fick pengar till svarta löner.

Flera av de fuskande företagen dömdes förra året. Men Ekobrottsmyndigheter har gått vidare med nya åtal. Nyligen dömdes företrädaren för SMAL Byggentreprenad till fängelse för att ha tvättat pengar med hjälp av DMM. Mannen bakom SMAL är 53 år gammal och hans företag, som renoverade lägenheter, har betalat ut svarta bygglöner för 7,7 miljoner kronor. I pengatvättshärvan är det bara B&D Grupp som har undanhållit mer skattepengar.

Kammaråklagare Jerker Asplund på Ekobrottsmyndigheten är nöjd med domen.

– Högst på vår prioriteringslista var att utreda det bolag som var näst störst på listan, eftersom det rörde sig om så stora belopp som man hade undandragit Skatteverket, säger han.

Asplund berättar att SMAL Byggentreprenad, precis som B&D Grupp, drevs både med vit och svart arbetskraft. Något som är vanligt i liknande upplägg.

Läs också Historien om Jurijs: Så blev en hemlös stombyggare ägare till miljonsvindlande bolag

– När det är fuskande bolag som har en hög omsättning så brukar de oftast ha en vit och en svart del, säger han.

I pengatvättshärvan användes utnyttjade identiteter, personer som lurades skriva på bank- och företagshandlingar, för att de riktiga brottslingarna skulle kunna skapa bolag och göra pengatransaktioner i deras namn. Enligt Jerker Asplund fortsätter man att fuska på just det här sättet.

– Problemet fortsätter i samma styrka. Vi ser i andra utredningar att sättet att jobba finns kvar. Det är ett lika omfattande samhällsproblem som det var när vi drev den förra utredningen.

Företrädaren för SMAL Entreprenad dömdes av Solna tingsrätt till fängelse i två år och sex månader för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolag betalade 7,7 miljoner i svarta löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig