info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svartjobben och spelet bakom Nya Karolinska

Byggnadsarbetaren avslöjade svartjobbshärvan på Nya Karolinska. Nu berättar vi hela historien: Om hur 51 miljoner plockades ut från bankomater. Och hur 22 utsatta personer från Östeuropa fick sina identiteter stulna.

B&D Grupp var redan 2015 ett företag som drog blickarna till sig bland Skanskas byggnadsarbetare på Nya Karolinska. Ovanligt många rysktalande arbetare började komma till bygget.
– Vi hade dem i våra bodar, det fanns ett visst antal platser avsatt för varje företag, men plötsligt dök det upp ett stort antal arbetare från B&D som inte fick plats, de hade inga sittplatser trots att det var noggrann planering kring detta med sittplatser, säger en av byggnadsarbetarna.
Andra byggnadsarbetare reagerade också på den snabba tillströmningen av nya arbetare från samma firma.
– Stockholms byggbransch är inte särskilt stor och när man har jobbat länge känner man till de flesta. Här var en firma som vi inte sett förut och de var många. När jag gick in och kollade företagets bolagsfakta i öppna databaser, stämde inte uppgifterna med verkligheten.

Läs också ”Unga är inte bara framtiden – de finns här nu”

Byggnads ombudsman Emmelie Renlund försökte få kontakt med arbetarna på B&D Grupp när de höll på med gipsarbeten på Nya Karolinska. ”När samtalet kom in på löner blev arbetsledaren aggressiv”, säger hon. Foto: Anna Simonsson

Byggnads ombudsman Emmelie Renlund försökte få kontakt med arbetarna när de höll på med gipsarbeten på Nya Karolinska.
– Vi var ute på ett arbetsplatsbesök för att prata om rättigheter och frågade arbetarna om deras löner. Arbetarna såg rädda ut och sa direkt: ”Lönen pratar vi inte om”.
– Strax därefter dök en arbetsledare upp och han undrade vad det var frågan om. När samtalet kom in på löner blev han aggressiv. Det kändes inte bra och vi drog oss tillbaka. Vi åkte till kontoret och kollade i våra databaser. Arbetarna hade individuella löner och det var ju fel eftersom vi överhuvudtaget inte har individuella löner i byggavtalet.

Läs också:
Avslöjande: Svartjobb för miljoner på Skanskabygge
Fler och fler byggföretag dras in i svarthärvan
Åtta personer dömda i svarthärvan
Lindqvist Bygg inblandat i nya avtalsbrott

Byggnads begärde förhandling med B&D Grupp, men trots flera påstötningar blev det ingen förhandling och någon dag efter det sista kontaktförsöket fick Emmelie Renlund veta att företagets ägare häktats.
Det visade sig att B&D Grupp under sammanlagt två års tid på Nya Karolinska/Biomedicum betalat ut svarta löner i mångmiljonklassen och att företaget var underentreprenör i andra led åt Skanska.
Företaget hade ett intimt samarbete med DMM Entreprenad, en falsk bemanningsfirma som låtsades ha anställda arbetare men som egentligen bara ställde ut luftfakturor. Genom att betala fakturorna fick B&D Grupp in vita utgifter för vit arbetskraft i sin bokföring. Det falska bemanningsföretaget DMM som skickade ut fakturor tog emot betalningen för fakturorna på sitt konto, men plockade sedan ut pengarna på olika bankomater och gav tillbaka i kontanter mot en ersättning. Vice vd:n för B&D Grupp träffade bemanningsföretagaren i hemlighet på olika parkeringsplatser, för att pengarna skulle kunna återlämnas i kontanter.

B&D Grupp satte under två år in 14,8 miljoner på det falska bemanningsföretagets konton. Fyra byggbolag satte totalt in över 29 miljoner.

Läs också Byggbolag betalade 7,7 miljoner i svarta löner

Förhörsledare: Hur gick det till när du fick din lön?
Byggnadsarbetaren Arturs:
Jag hade inget bankkort ännu och då betalade de kontant, men inte hela summan – det skulle dras skatt och så. Men sen skulle jag få in på konto.
Förhörsledare:
De skulle dra skatt säger du – fick du lönespecifikationer?
Arturs
: Nej.
Förhörsledare: Hur mycket fick du då i lön?
Arturs: Jag fick 100 kronor/timme. Sen skulle jag få resterande när de hade dragit skatt. Det skulle jag få när jag hade fått mitt bankkort.

Arturs arbetsgivare och chef, B&D:s vice vd, heter Giorgi. Han berättar i polisförhören att han har en högskoleutbildning inom bygg från Georgien, och att han kom till Sverige 2005. Han jobbade som snickare de första åren i Sverige, och 2011 registrerade han aktiebolaget B&D tillsammans med en snickarkollega. Företaget kom att specialisera sig på gipsmontage, som underentreprenör åt bland andra Lindqvist Bygg och Kungsmontage, som jobbar direkt under Skanska, NCC och andra storbolag. B&D anlitades mestadels i större projekt, ofta offentliga byggnader. Arbetskraften hämtades från Georgien, uppger en arbetschef från Kungsmontage i förundersökningen.

Gömmer tidssedlar

Den 11 oktober 2016 grips Giorgi utanför ett garage i Stockholmsförorten Fisksätra. Han och hans kompanjon är då i full färd med att slänga tidssedlar där byggnadsarbetarna som avlönats svart fyllt i sina timmar. Kompanjonen är på väg bort med en blå Ikea-kasse precis när polisen griper Giorgi vid garaget. Senare får polisen även tag på kompanjonen när han kommer tillbaka. Polisen hittar därefter den blå Ikea-kassen med tidssedlarna vid en överfull återvinningscontainer.
Förhörsledaren:
Vilka papper var det Zurabi (kompanjonen) slängde?
Giorgi:
Det var killarnas, som jobbar hos oss, allas gamla tidsrapporter.
Förhörsledaren: Hade du tittat på de papperen?
Giorgi: Javisst, jag hade ju sett dem. Det är ju tidsrapporter. Det är ju inget brottsligt i det, bara timmarna som de arbetat.
Förhörsledaren: Vad skulle Zurabi (kompanjonen) göra med papperen?
Giorgi: De skulle kastas eftersom de finns i digital form.

När utredarna granskar Giorgis dator hittar de inga spår av tidssedlarna i digital form.

Mannen som hanterade 100 bankkonton

Men utan Rostislav, mannen som drev det falska bemanningsföretaget DMM Entreprenad, skulle Giorgi och hans kompanjon inte ha kunnat betala ut svarta löner. Rostislav är 31 år, har vitryskt och polskt medborgarskap, och har bott i Sverige i 6–7 år. I förhören berättar han att han studerade juridik i Polen och att han arbetade som snickare under den första tiden i Sverige.
Under två års tid har ett stort antal företag i byggbranschen betalat in totalt 66 miljoner kronor till Rostislav. Pengarna fördes sedan direkt vidare till 100 olika mottagarkonton. På så vis kunde Rostislav dölja att att stora kontantbelopp varje dag togs ut via bankomat.

Slår sönder sin dator

Den 6 oktober 2016 slår polisen till mot Rostislav. Poliser beväpnade med automatvapen börjar bryta upp hans lägenhetsdörr. Rostislav reagerar blixtsnabbt. På någon minut lyckas han bryta sönder sin dator och gömma den under en madrass. Sedan stormar poliserna in. När utredarna går igenom lägenheten hittar de 640 000 kronor i kontanter i klädkammaren och under en madrass. Polisen hittar också trasiga mobiltelefoner, bankdosor, och en sönderslagen dator.

Förhörsledaren: Varför har du åtta mobiltelefoner?
Rostislav: Den var splitterny, köpt för att sälja vidare. Några telefoner låg i en påse men jag vill inte utveckla detta mer än att det inte är mina telefoner …
Förhörsledaren: Den trasiga datorn som låg gömd under madrassen?
Rostislav: Jag var nervös och sprang och den ramlade, överlocket gick sönder. Jag kan ha stuckit den under madrassen eftersom polisen kom med automatvapen och skrek.

Rostislav berättar i förhören att han för några år sedan träffade en person från Vitryssland vid namn Kazimir på en grillfest hos gemensamma bekanta. Detta blev starten på ett mångårigt kriminellt samarbete. Rostislav tog på sig den övergripande kontrollen över det falska bemanningsföretaget, uttagsgränser och kort. Kazimir fick uppgiften att åka runt och ta ut pengar från bankomater.

Hade 68 bankomatkort

När polisen gjorde en husrannsakan hemma hos Kazimir fann man 68 bankomatkort och 20 ID-handlingar, bland annat pass och ID06-kort, som tillhörde andra personer i hans lägenhet. Bankomatkorten tillhörde bland annat utsatta personer från Östeuropa som transporterats till Sverige, enbart för att skaffa ID-handlingar och öppna bankkonton.

Václav – byggarbetare med utnyttjad identitet

Václav, 41 år, är en av dem som utnyttjats. Han bor i en sliten lägenhet som tillhör socialförvaltningen i den polska staden Bialystok, tillsammans med sin mamma och en funktionshindrad släkting. Under vintersäsongerna får han en liten summa pengar från det sociala till livsmedel, och på sommarhalvåret arbetar han bland annat som takläggare. Hösten 2015 kontaktas han av Rostislav som lovar honom jobb i Sverige och han får instruktioner hur han ska resa. Väl i Sverige transporteras han runt mellan myndigheter och bankkontor.

”Jag var glad över att få ett arbete”

– Efter att vi fixat ärendena vid myndigheter, skjutsade de mig genast till färjan till Polen. Jag betalade resorna till Sverige med mina egna pengar. Eftersom jag skulle ju få ett bra betalt arbete med lön på cirka 100 kronor i timmen och allt verkade legalt i och med att vi fixade alla ärenden på myndigheter. Jag frågade inte varför vi besökte flera banker, jag var glad att jag skulle få arbete och trodde att det var normalt i Sverige. I mitten av november 2015 ringde jag Rostislavs nummer flera gånger, ingen svarade.

Hade haft 4,4 miljoner på sitt konto

Utan Václavs vetskap hade 4,4 miljoner satts in på hans konto, och tagits ut, under loppet av cirka ett år. Ekobrottsmyndighetens utredare hittade totalt 22 identiteter i svartjobbshärvan som utnyttjats på samma sätt som Václav. Med hjälp av dessa 22 identiteter hade de falska bemanningsföretagarna öppnat totalt 100 bankkonton – fram till gripandet i oktober 2016.
På listan med utnyttjade identiteter i polisutredningen finns också Nikola från Lettland. Nikola skiljer sig på vissa punkter från de övriga identiteterna, vilket ledde till att han blev åtalad. Han reste till Sverige mot ersättning flera gånger och förutom att skriva på ID-handlingar och öppna bankkonton, skrev han även på handlingar som möjliggjorde startandet av det falska bemanningsföretaget.

Huvudmannen skyller på utnyttjad identitet

Ägaren Rostislav skyller på Nikola i förhören och säger att det är Nikola som äger bemanningsföretaget. Det dröjde länge innan svensk och lettisk polis fick tag på Nikola. Men efter ett tag kom ett besked från myndigheter i Lettland: Nikola lever som hemlös och har bott på ett härbärge i Riga.
Efter ett års utredning och en lång rättegångsprocess kom domen den 30 juni: Den falska bemanningsföretagaren Rostislav fick fyra års fängelse, vd:n och vice vd:n i B&D Grupp fick vardera tre års fängelse och näringsförbud. Ytterligare fyra byggföretagare i härvan dömdes till fängelsestraff mellan ett och två år och näringsförbud i fem år.

Fotnot: Vi använder fiktiva namn i artikeln. Citaten från förhören är i vissa fall nedkortade.

Här arbetade B&D Grupp:

Underentreprenör åt Lindqvist Bygg:

  • Nya Karolinska, Fas 6 B.
  • Huddinge sjukhus.
  • Flerbostadshus i Gustavsberg, 4 stycken.
  • Nacka Strand, kommersiell fastighet.

Underentreprenör åt Kungsmontage:

  • Kungliga musikhögskolan.
  • Nya Karolinska Fas 5 B.
  • Hammarby Sjöstad, två hus.
  • Flerbostadshus,
  • Radiofabriken, Stockholm.

Källa: Protokoll/Polisförhör med vice vd:n för bolaget B&D Grupp

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartjobben och spelet bakom Nya Karolinska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig