info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Historien om Jurijs: Så blev en hemlös stombyggare ägare till miljonsvindlande bolag

Plötsligt blev en alkoholiserad stombyggare från Lettland ägare till ett svenskt bolag med intäkter på över 60 miljoner kronor. Han pekades ut som hjärnan i svartjobbsskandalen på Nya Karolinska och greps i Tyskland. Läs den otroliga historien om Jurijs Markevics, som bara ville samla burkar i lugn och ro. "Det har varit en mardröm. Nu vill jag glömma alltihop", säger han till Byggnadsarbetaren.

Oktober 2016. Polisen försöker reda ut härvan om svartjobb med kopplingar till bygget av Nya Karolinska, där svarta löner för miljoner betalas ut. Flera spår leder till den 52-årige letten Jurijs Markevics. Enligt företagshandlingar och banköverföringar är Markevics ägare till bluffbolaget DMM Entreprenad och ansvarig för att ha tvättat pengar åt mängder av företag för svindlande 66 miljoner kronor.
Personer som häktas i härvan säger att de har följt order från sin ledare Jurijs Markevics, som de är mycket rädda för. Men Markevics har gått upp i rök och en europeisk arresteringsorder skickas ut för att få tag på honom.

Läs också Byggbolag betalade 7,7 miljoner i svarta löner

Juli 1964. Biruta Markevica föder en liten brunögd son i Riga i det dåvarande Sovjetunionen. Hon och maken Alexej bestämmer sig för att döpa sitt första barn till Jurijs. Sex år senare föds systern Natalija och syskonen växer upp tillsammans i en helt vanlig sovjetisk familj i en liten lägenhet i utkanten av staden.

Jurijs är duktig i skolan och han njuter av att läsa böcker hemma i lägenheten. Han umgås också mycket med sina vänner.
– De hade många lekar, han och kompisarna. Det fanns en isbana inte långt härifrån och där var de ofta. Jurijs älskade att åka skridskor, berättar Biruta.

Blir specialist på stombygge

Men allt är inte positivt i relationen med vännerna. Jurijs mamma märker att sonen har en svag karaktär och ofta blir lurad av kompisar, något som han kommer att få problem med senare i livet.
Efter åtta år i grundskola väljer Jurijs att läsa vidare på en treårig yrkesskola för byggnadsarbetare, med inriktning mot stombyggnation.
– Jag fick jobb direkt när jag hade gått ut skolan, minns Jurijs med stolthet.
Men Jurijs kämpar med sin karaktär och alkoholen blir allt viktigare i hans liv.
Pappa Alexej dör i strupcancer när Jurijs är 26 år, något som sonen tar väldigt hårt. Jurijs dricker alltmer. Ett par år efter faderns död skiljer han sig från sin fru, som blir ensam med dottern Jekaterina.
Det fortsätter utför. Festkvällarna med kompisarna blir allt fler och arbetsdagarna på bygget allt färre. Efter några år har Jurijs inte längre något fast jobb utan hankar sig fram på extraknäck inom byggbranschen. Till slut har han förlorat allt: familj, bostad och jobb.

Rigas Patversme. Här på härbärget bor Jurijs Markevics, i ett rum med utsikt mot gamla sovjetiska niovåningshus. Foto: Google kartor

I oktober 2013 tar han för första gången in på Rigas Patversme, ett hem för alkoholister, psykiskt sjuka och narkomaner. Han får en ordentlig portion soppa varje kväll, kan titta på tv i det gemensamma rummet och sova i en egen säng i sitt rum med grönmålade väggar. Tillvaron stabiliseras.
Men en eftermiddag, när Jurijs är ute på stan i Riga, kommer en kort, kraftigt byggd man med ljust hår fram och börjar prata med honom på ryska.
– Han frågade om jag ville tjäna pengar och jag svarade att ja, det ville jag, berättar Jurijs.
Den kraftigt byggde mannen förklarar att Jurijs bara behöver åka med färjan fram och tillbaka till Sverige för att tjäna 40 euro. Jurijs funderar över erbjudandet och frågar om det är något kriminellt han måste göra. Mannen försäkrar att det är helt lagligt och att han bara vill öppna ett konto med Jurijs hjälp.

11 mars 2014. När Jurijs stiger på färjan till Stockholm på kvällen begår han sitt livs misstag och luras i en väl uttänkt fälla.
Efter att ha sovit i en hytt tillsammans med några okända män, kliver han morgonen efter av båten i Stockholm. Solen skiner, morgonluften är klar och temperaturen nära tio grader när Jurijs gör som han blir tillsagd: går bort till taxiparkeringen och ställer sig på en bestämd punkt vid ett bestämt klockslag. En man i 35-årsåldern kommer fram till Jurijs och tillsammans åker de iväg i en bil. Mannen bjuder Jurijs på vodka. Sedan kör han vidare till Skatteverkets servicekontor på Kungsholmen, där Jurijs utan att förstå det fyller i en anmälan om flytt till Sverige. Jurijs lämnar in ett anställningsbevis som han fått av mannen i bilen. Där står det att han jobbar heltid som snickare på det påhittade företaget Ing Service.

Blir anställd på byggfirma

När Jurijs kommer tillbaka till Riga får han 40 euro av den kraftige, blonde mannen, som är nöjd och erbjuder mer pengar för nya resor.
Jurijs tackar ja och gör snart två liknande besök i Stockholm, där han bjuds på vodka och skjutsas runt mellan myndigheter och banker. Jurijs gör inget annat än att skriva under. På banken sköter den 35-årige mannen snacket.
– Jag stod bredvid honom eftersom jag inte kan språket. Det var han som pratade med personen på banken, berättar Jurijs.
Jurijs har bara varit i Sverige tre gånger, men hans besök har varit minutiöst planerade och mycket effektiva. På papperet hinner han med att bli anställd på ett byggföretag, flytta in i en lägenhet i Södertälje, starta företaget DMM Entreprenad, skaffa nio olika bankkonton och ett svenskt id-kort.

Köln. Här bor Jurijs Markevics på gatan samtidigt som miljoner rullar in på hans konton i Sverige. Foto: Wikipedia

Startar bluffbolag i Jurijs namn

Med Jurijs Markevics som marionett är allt upplagt för storskalig ekonomisk brottslighet. Mannen som drar i trådarna är Pawel Jackowski, den riktiga hjärnan bakom DMM. Jackowski är uppväxt i Vitryssland och har utbildat sig inom juridik och ekonomi i Polen. Efter några år i Sverige, med jobb inom städbranschen, på en biltvätt och på byggen, har den företagsamme 31-åringen kommit på ett sätt att tjäna riktigt stora pengar i Stockholm.
Tillsammans med några kompanjoner drar han i Jurijs Markevics namn igång DMM Entreprenad, ett bluffbolag som hjälper andra företag att tvätta pengar.
Upplägget är väl uttänkt: DMM låtsas vara ett bemanningsföretag. Företagen gör insättningar till DMM, som tar ut pengarna i kontanter och ger tillbaka dem. På så sätt slipper företagen betala skatt och får pengar till svarta löner.
Jackowski hanterar de olika bankkontona, dit de svarta pengarna slussas. Hans gode vän Vladimir, som bland annat varit best man på Pawels bröllop, får en nyckelroll i bedrägeriet. Han blir kuriren som plockar ut kontanterna från bankomater och kör dem till företagsledarna.

Bygget av Nya Karolinska, där företaget B&D grupp anlitade svartjobbare. Foto: Anna Simonsson

Del av bedrägeriet på Nya Karolinska

Det hela växer snabbt. En mängd byggföretag får hjälp av DMM med att betala sina arbetare svart. Ett av företagen är B&D Grupp, som är underentreprenör i andra led till Skanska på bygget av Nya Karolinska och betalar byggnadsarbetare svarta löner för nära 15 miljoner.
Jurijs Markevics har ingen aning om vad som händer i Stockholm. Genom en vän har han fått tag på en lägenhet i Köln i Tyskland och flyttar dit. I Sverige strömmar hundratusentals kronor in på Jurijs många bankkonton, samtidigt som han själv sliter på Kölns gator för att få ihop småslantar.
– Jag höll på och samlade flaskor, jag levde på panten, berättar han.

Pawel Jackowski fotograferad under polisens spaning. I rapporten står: ”Pawel klev ur sin bil och gick fram till den silverfärgade skåpbilen. Två män stod bredvid, båda männen var klädda i hantverkskläder. Pawel gav en av männen något i handen. Det såg ut som en tjock sedelbunt.”

Juni 2016. Blufföretaget DMM Entreprenad har växt explosionsartat på två år. För Pawel ”Pasha” Jackowski och hans kompis Vladimir är tillvaron alltmer hektisk, eftersom nära 50 byggbolag nu har börjat tvätta pengar via DMM. Pawel sitter i sin lägenhet och flyttar över pengar med hjälp av olika bankdosor. Han har svårt att hinna med alla överföringar. Samtidigt kör Vladimir runt i ilfart i en grå Renault mellan olika bankomater för att hämta ut alla pengar till svartjobbsföretagen.
En onsdagskväll vid sextiden ringer Vladimir till Pawel och är stressad. Det har precis varit löning och han behöver en snabb överföring för att kunna ta ut 60 000 i kontanter och ge till en chef som betalar svart.
– Hallå, hör du, Pasha?
– Ja.
– Det brinner, det är många idag som …
– Ja, ja.
– Fan.
– Det brinner. Den här ska ha 60, han kommer snart …
– Jag har gjort åt den där, men jag, fan, kommer att förlora medvetandet på riktigt. Jag mår skitdåligt, fan … Jag ska fortsätta att stansa in. Det är fan hur mycket som helst.
– Gör klart så många som du orkar.
– Okej.
– Hej då.

Tar ut 51 miljoner från bankomater

Pawels och Vladimirs hårda jobb ger utdelning. Pawel tar en avgift för att tvätta pengarna och börjar till slut bli så rik att han tvingas gömma buntar med sedlar här och var i sin lägenhet.
Men Ekobrottsmyndighetens utredare är brottsligheten på spåren. Kammaråklagaren Jerker Asplund leder arbetet. Han förstår snabbt att de har upptäckt den största penningtvättshärva han stött på under hela sitt yrkesliv. Vladimir har sammanlagt tagit ut 51 miljoner kronor i kontanter från olika bankomater till svarta löner. Men han har fångats på bankernas övervakningsfilmer.
Med hjälp av filmerna, spaning och telefonavlyssning börjar utredarna nu få tillräckligt med bevis för häktning.
– När vi var som flest var vi 14 personer, inklusive åklagare och utredare. Det här var en jättestor utredning, minns Jerker Asplund.

Oktober 2016.
Till slut slår Ekobrottsmyndigheten till mot de inblandade i härvan. Poliser beväpnade med automatvapen tar sig till Pawel Jackowskis lägenhet i förorten Flemingsberg utanför Stockholm. De börjar bryta upp hans lägenhetsdörr. Pawel reagerar blixtsnabbt. På någon minut lyckas han bryta sönder sin dator och gömma den under en madrass. Sedan stormar poliserna in. Efter att Pawel har gripits går utredarna igenom lägenheten och hittar 640 000 kronor i kontanter i klädkammaren och under en madrass. De hittar också trasiga mobiltelefoner, bankdosor och den sönderslagna datorn.
Samtidigt häktas flera av cheferna för svartjobbsföretagen och förhören inleds.

Det är nu som Pawel Jackowski sätter sin räddningsplan i verket. Jackowski och de andra tror inte att polisen ska kunna hitta en uteliggare som inte ens har någon fast adress utanför Sveriges gränser. Därför har de kommit överens om att lägga över allt ansvar på Jurijs Markevics, den perfekta måltavlan. På papperet är han ju företagsägare för DMM Entreprenad och innehar flera av de konton som använts till de svarta lönerna.
I förhören med Pawel blir taktiken väldigt tydlig: Markevics är ledaren som de andra är rädda för.
– Det är Jurijs som har bett mig och jag fick ut pengar för det. Det var olika hur mycket jag fick, mellan 10 000 och 20 000. Jag och Vladimir driver inte DMM, utan vi gör som vi blir tillsagda.
– Jag hade kanske inte fattat hur farlig Jurijs är heller, jag har funderat på hela situationen nu när jag sitter i häktet.

November 2016. Nu börjar jakten på Jurijs Markevics. Utredarna vet att gripandet av den 52-årige letten skulle vara en nyckel för att kunna reda ut härvan. Jerker Asplund utfärdar en europeisk arresteringsorder mot Markevics och gör allt för att få tag på honom.
Med hjälp av lettisk polis förhörs Jurijs mamma Biruta och andra släktingar. Polisen får reda på att Jurijs är i Köln. De får också numret till hans telefon som Biruta brukar ringa till.

Men i Köln tar det stopp. Jurijs har lämnat lägenheten som hans kompis fixade. Nu bor han någonstans på gatan. Men var?
– Vi samarbetade med tysk polis och kunde konstatera att telefonnumret inte längre var i bruk. De hade gjort husrannsakan på den formella adressen, men där fanns inga spår av Markevics. Det var som att leta efter en nål i en höstack, berättar Jerker Asplund.
Han börjar misströsta och tror inte att det är möjligt att hitta Jurijs Markevics i miljonstaden Köln. Men ordningspolisen i ett av Kölns distrikt får information om att Sverige söker Markevics. De ser att han tidigare har gripits för en butiksstöld och att han då befann sig i ett område där det bor många uteliggare. De åker dit och börjar leta.

Häktet i Sollentuna. Här pressas Jurijs Markevics om sin inblandning i svartjobbshärvan. Foto: Kriminalvården

6 mars 2017. Jurijs ligger på en parkbänk och halvsover. Han stinker alkohol när ett par poliser går fram till bänken och ber honom följa med. Jurijs vaknar till.
– Jag har en öl kvar. Kan jag inte få dricka upp den? frågar han.
– Visst! Du hinner dricka upp medan vi går till bilen, svarar en av poliserna.
Jurijs är till att börja med inte alls orolig. Poliserna verkar vänliga. Men när han får höra att han är häktad för inblandning i ekonomisk brottslighet i Sverige får han panik.
– Jag blev väldigt skakad, berättar han.

Mamma Biruta bryter ihop

Samtidigt sitter Biruta Markevics i sin lägenhet i Riga och är orolig. Hon har hunnit grubbla länge efter förhören med den lettiska polisen och har börjat tro att hennes son ligger bakom pengatvätten i Sverige. Hon kan inte sluta tänka på det.
Nu nås hon av beskedet att Jurijs är häktad för ekonomisk brottslighet och förd till Sverige. Det blir för mycket för den gamla kvinnan. Hon faller ihop på golvet och tappar medvetandet. En anhörig ringer ambulans. Sjukvårdare kommer och upplivar Biruta och kör henne sedan till sjukhus.
– Det var en sådan chock. Jag var så handfallen. Det var ett enda elände. Hur ska jag förklara det här för dig? Som mamma … säger Biruta och kämpar med gråten.

21 mars 2017. En sliten Jurijs Markevics sitter i ett förhörsrum på häktet i Sollentuna utanför Stockholm. Förhörsledaren pressar honom om hans inblandning i härvan.
– Vad vet du om DMM Entreprenad?
– Jag vet ingenting.
– Du har inte haft näringsverksamhet eller företag, har du haft någon typ av affärsverksamhet?
– Jag kom bara hit och skrev under papper men vad det var jag skrev under vet inte jag.
Frågorna blir alltmer obegripliga för Jurijs.
– Har du någonsin hämtat en dator hos eller lämnat en dator till Pawel Jackowski?
– För det första känner jag inte till någon som heter så. Och för det andra kan jag inte något om datorer, jag kan inte ens använda dem. Så varför skulle jag ha en dator?

Alla förstår vem Jurijs är

Det finns nu inte längre några tvivel kvar. Det som Jerker Asplund och de andra utredarna den senaste tiden har misstänkt visar sig stämma: Markevics är ingen hänsynslös, kriminell affärsman som styrt en gigantisk pengatvätt. Han är en alkoholiserad, hemlös man som utnyttjats av yrkeskriminella.
– Man fick direkt intrycket av att han var en uppenbar målvakt. Det var aldrig någon diskussion om att det skulle ligga någonting i det Pawel och de andra hade sagt, säger Asplund.
Nu faller alltså de misstänktas plan om att skylla allt på Markevics. Pawel Jackowski försöker i ett sista desperat försök ändra sin plan och hävdar i rätten att han styrts av någon som ”är väldigt lik” Jurijs.

Juni 2017. Pawel Jackowski döms till fyra års fängelse för medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott. Företagsledare för svartlöneföretagen döms också till långa fängelsestraff. Men Jurijs Markevics, som endast åtalas för att ha öppnat konton, frikänns efter tre månader i svenskt häkte. Rätten anser inte att han har haft något uppsåt i det han gjort.
Trots att Jurijs känner att han blivit väl behandlad och har fått äta sig mätt varje dag på häktet i Sollentuna har det varit tufft psykiskt att sitta inspärrad.
Nu är han överlycklig när han går ut ur den mörkgrå byggnaden för sista gången.
”Jag är i frihet, tacka gud för det”, tänker han.

Oktober 2017. Jurijs Markevics är tillbaka i Köln. Han har fortfarande ingen lägenhet, men har fått tag i en husbil där han numera bor.
– Man kan säga att jag campar, säger han.
Precis som i barndomen har Jurijs många vänner som han umgås med dagligen.
– Det är bra här. Den enda frågan handlar om den finansiella biten. Men alla människor har ju sådana problem, säger Jurijs.
Gripandet och de fyra månaderna i svenskt häkte har förändrat honom och han mår dåligt när han tänker tillbaka på det som hände.
Bila grustnaja istoria (det var en sorglig historia), säger Jurijs flera gånger under samtalets gång.
Han suckar och berättar att han försöker glömma allt som hände i Sverige, men att det inte går.
– Jag drömmer mardrömmar om det där varje natt. För mig är det fortfarande väldigt tungt.

Ringer till sonen varje vecka

Mamma Biruta är arg på Jurijs för att han satte sig själv i en sådan svår situation och gjorde henne orolig.
– Det som hände i Sverige var hans eget fel. De snärjde honom och han var så godtrogen. Man kan lura honom så lätt, säger hon.
Samtidigt är Biruta glad att Jurijs är frisläppt. Han är trots allt hennes älskade son. Varje måndag ringer hon ett samtal till Köln. Mor och son hinner bara prata med varandra under några minuter, eftersom samtalskostnaden är så hög. Men för Biruta betyder den korta kontakten mycket. Och det senaste meddelandet från Jurijs var positivt:
– Allt är bra här. Jag är mätt och har kläder och skor på mig. Oroa dig inte för mig, mamma.

Fotnot:

Vladimir heter egentligen något annat och frikändes från alla brott i en dom den 30 juni i år. Citat från förhör är i vissa fall nedkortade och ändrade till korrekt språk.

Källor:

Intervjuer med Jurijs Markevics, hans mamma Biruta Markevica, socialarbetare på Rigas Patversme och kammaråklagare Jerker Asplund vid Ekobrottsmyndigheten. Anonyma källor. Förhörsprotokoll, förundersökning och dom i målet om DMM Grupp och de fyra bolagen LPM Bygg, Vaylon Bygg, B&D Grupp och APPM Bygg, där företrädare den 30 juni i år dömdes för att ha betalat ut svarta löner. Citaten är hämtade antingen från intervjuer eller förhör.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Historien om Jurijs: Så blev en hemlös stombyggare ägare till miljonsvindlande bolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig