info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så lurade byggbluffaren äldre: "Verkade märkligt"

Mannen var ägare till ett byggföretag i Storbritannien. Samtidigt pendlade han till Sverige och lurade äldre på hundratusentals kronor för byggjobb han aldrig gjorde. Han har nu dömts till ett års fängelse.

Den 90-årige mannnen skulle få sin skorsten reparerad. Men de engelsktalande arbetarna hittade hela tiden nya, kostsamma fel i hans hus. OBS! Bilden är inte från mannens hus. Foto: Colourbox

Den 38-årige mannen hade en ordnad tillvaro med fru och fyra barn i Storbritannien. På ytan såg hans liv bra ut, som ägare av ett företag i byggbranschen. Men bakom fasaden begick han brott i Sverige.

Tre äldre personer har vittnat om hur mannen eller hans medarbetare sökt upp dem i deras hem. De äldre har fått erbjudande om bygg- och reparationsarbeten, som de tackat ja till. Men arbetena utfördes aldrig, eller utfördes bristfälligt. Därefter har de äldre krävts på mer och mer pengar som förskottsbetalningar för att arbetena skulle kunna slutföras. Men något arbete blev ändå aldrig gjort.

Läs också Så blåste byggföretaget staten på rot-miljoner

En 86-årig kvinna som bodde i Eskilstuna fick besök av 38-åringen. Hon betalade sammanlagt 166 000 kronor till den brittiske mannen för att han skulle utföra dräneringsarbete för hennes hus.

Kvinnan, som har problem med minnet, berättar enligt Tingsrätten om att en man gick runt med en spade i hennes trädgård. Sedan tvingades kvinnan betala mer pengar ”när det krisade till sig”. Hon tyckte att det hela verkade märkligt, eftersom arbetet inte fortskred.

En man från Täby, som idag är avliden, var 90 år när han fick besök av den brittiske blufföretagaren. 90-åringen berättade tidigare i förhör att två brittiska män lagade sprickor i hans skorsten. Männen hittade sedan nya sprickor i huset och annat som de ville laga. Den 90-årige mannen gav dem hela tiden pengar för sina arbeten, trots att det hela bara växte. Han säger att de inte kom överens om något fast pris utan det tillkom saker hela tiden. Den äldre mannen blev sammanlagt lurad på minst 678 000 kronor.

38-åringen dömdes nyligen i Eskilstuna tingsrätt till fängelse i ett år och två månader för grovt penningtvättsbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så lurade byggbluffaren äldre: "Verkade märkligt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig