info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggchef rånad och skjuten – anställda låg bakom

Byggföretagaren hade gett jobb till två nya medarbetare. Vad han inte visste var att de förberedde ett rån mot honom.

Foto: Mostphotos

Två anställda började jobba hos en byggföretagare utanför Stockholm. De två männen ansåg att de inte fick ut den lön de skulle ha och kontaktade en 35-årig man för att kräva tillbaka skulden. 35-åringen förberedde då ett rån mot byggföretagaren. Till sin hjälp hade han de två byggnadsarbetarna. De skickade sms med chefens namn och telefonnummer och åkte till sin chefs villa för att rekognosera. De deltog också i flera förberedande möten på en pub inför rånet, där flera andra personer också var med.

På morgonen den 3 maj förra året satte man planen i verket. Byggchefens sambo var i köket i villan när hon hörde fotsteg utifrån. Hon tittade upp och såg tre svartklädda män. En av männen bar på ett längre föremål av metall och försökte ta sig in. Hon reagerade instinktivt och sprang ut ur huset.

Läs också 20 arbetare blåsta på lön på Nya Karolinska

Byggchefen stod utanför huset och pratade med två anställda. Han såg sin sambo springa ut ur huset med tre maskerade män efter sig. Alla bar rånarluvor. Två av dem var beväpnade. En av dem gick fram till byggchefen, riktade vapnet mot honom och sa:

– Var är pengarna, var är kassaskåpet?

Byggchefen sa att han inte hade några pengar, men mannen med vapnet upprepade sin fråga flera gånger. Plötsligt riktade han vapnet neråt och sköt ett skott i chefens underben. Männen förde in chefen i hans hem och fortsatte att fråga om pengar och kassaskåp. Byggchefen lämnade till slut ifrån sig sin klocka innan de tre rånarna lämnade huset.

Enligt en dom i Stockholms tingsrätts i förra veckan anses 35-åringen ha planerat rånet och gett tre personer i uppgift att utföra det. 35-åringen döms därför till fem års fängelse, bland annat för medhjälp till grovt rån. Även de tre personer som utfört rånet får fem års fängelse.

För de två anställda blir straffen lindrigare. En av dem döms till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till grovt rån. Den andre är redan utvisad ur landet och åtalades därför inte.

Läs också Vd mutade arbetsledare med lyx-Volvo

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggchef rånad och skjuten – anställda låg bakom

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig