info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Låtsades hämta fogpistoler – fick riktiga vapen

Den 42-årige byggnadsarbetaren hade ett välbetalt extrajobb: att frakta vapen. Nu har han dömts till fängelse.

Foto: Mostphotos

Under våren och sommaren 2018 bedrev polisen intensiv spaning i Malmö, riktad mot vapen- och narkotikasmuggling. Halv sex på morgonen den 5 juli upptäckte en polisinspektör en gul skåpbil på en gata i centrala Malmö. Inspektören misstänkte att skåpbilen hade något att göra med smugglingen och begärde förstärkning. Ytterligare en polis tillkallades. Efter en stund stannade en svart Smart-bil vid skåpbilen. Ut ur bilen klev en 42-årig man, som i vanliga fall jobbar inom bygg. Byggnadsarbetaren gick fram till skåpbilen och fick en stor ICA-kasse, fylld med något tungt, av föraren. Sedan gick 42-åringen snabbt tillbaka till bilen och körde iväg.

Polisen följde efter byggnadsarbetarens Smart-bil en kortare sträcka och stoppade den sedan. När man öppnade den vita ICA Maxi-kassen fanns en svart sopsäck som innehöll tio halvautomatiska pistoler med passande magasin och 100 skarpa patroner.

Läs också Misstänker beställningsmord på byggchef

Byggnadsarbetaren, som är utbildad målare, uppgav i förhör att han trodde sig hämta fogmassa och fogpistoler till ett renoveringsarbete. 42-åringen sa att han jobbade med renovering i en sommarstuga och att fönstren behövde fogas. Han sa sig inte ha någon aning om att han skulle hämta vapen.

Malmö tingsrätt valde att inte tro på hans historia och dömde 42-åringen till fängelse, för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i 3 år och 4 månader. Domen kom i slutet av förra veckan. Även mannen i skåpbilen dömdes.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Låtsades hämta fogpistoler – fick riktiga vapen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig