info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Han höggs i halsen av byggchefen – "Jag kommer att döda dig!"

Dima kommer för att få ut sin lön. Men bakom Spånga station väntar chefen med en kniv. Läs om hoten och våldet som är vardag för vissa i den svenska byggbranschen.

Han skulle bara ta emot den lön som han intjänat. Då kom kniven fram. Foto: Anders G Warne

Dmytro ”Dima” Leskiv är orolig när han kör sin bil genom Stockholm. Det är en sen majkväll och solen har just gått ner. Den 48-årige hantverkaren är på väg till ett ovisst möte. Dima ska träffa Abdulaziz, byggchefen från Kazakstan som för några månader sedan gav honom renoveringsjobb i en villa i Sollentuna.

Till en början verkade allt bra. Abdulaziz log ofta och gav ett trevligt intryck när de två männen träffades på en tunnelbanestation för att bestämma villkoren för Dimas arbete.

Läs också Mörkaste delen av branschen – skjutningar, hot och utpressning

– Vad kan du? frågade Abdulaziz.

Dima berättade att han var från Ukraina, hade 20 års erfarenhet av byggjobb och var specialist på målning, slipning och andra interiörarbeten. Abdulaziz verkade nöjd.

– Jag kan betala 100 kronor i timmen, förklarade kazaken.

– Det blir okej, sa Dima, som behövde pengarna.

”Skönt att det löste sig. Det ska bli fint att jobba med en sådan bra person”, tänkte han.

Läs också Gör prestigejobb – lurade arbetare på lön: "Riktigt dåligt"

Arbetet i villan i Sollentuna flöt inledningsvis på bra men efter ett par veckors jobb började problemen. Abdulaziz förändrades och var inte längre lika trevlig. Han krävde att Dima skulle jobba även på söndagar, eftersom schemat var pressat och husägarna snart skulle vara tillbaka. Och lönen som Abdulaziz hade lovat kom inte. För två veckors jobb fick Dima bara 2 000 kronor.

Tipsa vår reporter om brott inom bygg. Du kan alltid vara anonym: jf@byggarb.se

Dima lämnade bygget och sökte sig vidare. Han var pressad ekonomiskt, eftersom hans inkomst både skulle räcka till hyra och kostnader för familjen i Ukraina. Därför gjorde han allt för att få de 11 000 kronor han rättmätigt hade tjänat in i Sollentuna.

Hotad? Zagrożony? Threatened? Угроза?

Se till att sluta i det här företaget så fort du bara kan, om du har den ekonomiska möjligheten. Ett företag där hot förekommer har med stor säkerhet kriminella kopplingar.

Det bästa är alltid att polisanmäla brottet. Anställningsformen och om man befinner sig illegalt i Sverige kan så klart göra det mer komplicerat, men en anmälan är alltid att föredra. På så sätt kan andra slippa drabbas i framtiden.

Läs också Låtsades hämta fogpistoler – fick riktiga vapen

Fair Play Bygg tar emot tips om utpressning och hot på bygget. Där kan du vara anonym.

Jeśli czujesz się zagrożony w pracy przez pracodawcę, który Ci grozi

Jeśli masz ekonomiczne możliwości; zakończ pracę w tym przedsiębiorstwie tak szybko jak to możliwe. Jest duże prawdopodobieństwo, że przedsiębiorstwo, w którym stosuje się pogróżki wobec pracowników ma powiązania ze światem przestępczym.

Zgłoś taki przypadek na policję. Oczywiście, jeśli pracujesz lub przebywasz na terenie Szwecji nielegalnie to taka decyzja nie jest łatwa ale pamiętaj, zgłaszając taki przypadek tak naprawdę pomagasz sobie i pomagasz innym, którzy mogą być potraktowani w taki sam sposób w przyszłości.

Zgłoś taki przypadek do Fair Play Bygg, który gromadzi i reaguje na sygnały o wykorzystywaniu i pogróżkach wobec pracowników ze strony przedsiębiorców. Takie zgłoszenie może być anonimowe.

Läs också "Kan tvingas välja mellan att fuska och lägga ner"

This is what you should do if you get threatened at work:

Quit the company as quickly as you can, if your economy permits it. A company where threats are common indubitably has criminal connections.

The best thing is always to report the incidents to the police. Your employment form as well as your working status in Sweden, can make this decision more complicated, but it’s always preferable to report threats. This can help prevent others from being affected (or threatened) in the future.

The organisation Fair Play Bygg receives gratefully information about threats and blackmailing on construction sites. You can stay anonymous.

Что надо делать, когда кто-то вам угрожает на работе:

Läs också "Vem som helst kan åka ut och bygga"

Увольняйтесь, чем быстрее, тем лучше, если вам позволяют ваши экономические возможности. Компания, в которой угрожают, имеет, с большой вероятностью, связи с преступниками.

Самое лучшее, что можно сделать чтобы это не повторилось, заявить в полицию. Условия трудового договора и нелегальное пребывание  в стране могут усложнить принятие решения.

Fair play bygg принимает информацию об угрозах и мошенничестве на стройке. Вы можете оставаться анонимным.

Han ringde till Abdulaziz, som svarade:

– Du får pengarna i morgon.

Läs också Gick i konkurs – fortsatte bygga med bulvan

Men pengarna kom aldrig. I tre månader fick Dima bara höra olika undanflykter från sin tidigare chef, som till slut inte svarade alls i telefon.

Då tog Dima till ett drastiskt knep. ”Om du inte betalar så berättar jag för Skatteverket om din verksamhet”, skrev han i ett sms till Abdulaziz. Dagen efter ringde chefen.

– Vi kan träffas. Jag har pengar till dig, sa Abdulaziz.

Så nu sitter Dima i bilen på väg mot mötet med sin förra chef. En olustig känsla gnager i kroppen och han ringer till sin landsman Aleksandr, som inte heller har fått betalt på bygget i Sollentuna.

– Jag ska få min lön av Abdulaziz. Kan du följa med?

Läs också Byggnadsarbetare smugglade 1 000 liter alkohol

Dima hämtar upp Aleksandr och tillsammans fortsätter de två ukrainarna färden genom Stockholm.

Snart är de framme. Mötesplatsen har Abdulaziz bestämt: parkeringen bakom Spånga pendeltågsstation. Tankarna snurrar i Dimas huvud: Vad kommer att hända?

Jag kommer att hitta dig. Jag kommer att döda dig!

Abdulaziz hot efter attacken.

När de rullar in på parkeringen är det mörkt och folktomt. Det enda fordonet de ser är Abdulaziz Volkswagen-buss, som han parkerat en bit bort. Det är kyligt i luften när de kliver ut och går bort mot bussen.

– Sätt dig här så ska vi prata, säger Abdulaziz efter en snabb hälsning.

Dima sätter sig på passagerarplatsen, bredvid Abdulaziz. Dörren är öppen och Aleksandr står bredvid. Stämningen är spänd när de två männen i förarhytten börjar prata. Plötsligt gör Abdulaziz en hastig rörelse och tar ett hårt grepp runt Dimas hals. Dima kämpar förgäves för att ta sig ur greppet.

Kort därefter känner han hur det sticker till i halsen. Smärtan är kraftig och han ser hur det rinner blod ner på golvet i bilen. Abdulaziz har stuckit honom med en kniv. Kazaken fortsätter att hugga mot Dima, som försvarar sig i panik och får händerna uppskurna av kniven.

Aleksandr reagerar snabbt. Han slänger sig över Abdulaziz och lyckas till slut dra bort honom från Dima. Tillsammans flyr de två ukrainarna till bilen. Dima blöder ymnigt från knivhugget i halsen och Aleksandr tar fram pappersnäsdukar och försöker stoppa blödningen. Näsdukarna blir snabbt röda av blod.

– Jag kommer att hitta dig. Jag kommer att döda dig! skriker Abdulaziz från skåpbilen.

Det är det sista Dima minns av händelsen på parkeringen. Minnesbilderna är sedan suddiga av hur läkarna syr ihop halsen, av polisanmälningar, förhör och rättegång.

När Byggnadsarbetaren träffar Dima, två och ett halvt år efter händelsen, berättar han att minnena fortfarande finns kvar.

– Det var väldigt tufft psykiskt för mig.I början var jag rädd för att gå ut.

Dima drar undan kragen på den mörkblå rocken och pekar på halsen. Det stora ärret är en ständig påminnelse om knivhuggen på parkeringen.

– Nu är det okej, men det finns fortfarande jobbiga minnen kvar av det som hände, säger han.

I dag har Dima Leskiv ett tryggt jobb i Stockholm. Men minnena från det som hände lever kvar. Foto: Anders G Warne

Dima är långt ifrån den enda byggnadsarbetare som har råkat ut för liknande saker. Det finns mängder av rättsfall som handlar om våld och hot inom bygg. När Byggnadsarbetaren tittar närmare på några av dem syns en gemensam nämnare: pengar. I ett fall tar en 44-årig byggföretagare över ett annat företag genom att låta maskerade pistolmän hota och misshandla den tidigare chefen.

I ett annat fall försöker en underentreprenör få tillbaka en skuld genom att anlita en indrivare. I ett tredje fall tar anställda kontakt med en kriminell person för att få ut sina löner. Det hela leder till ett rån, där en person skjuts i benet.

Vi får också kontakt med polacken Piotr, som berättar om hur det ofta förekommer hot i en del av byggbranschen. När han försökte få tag i en tidigare uppdragsgivare som gått under jorden och som var skyldig honom nära hundratusen kronor ringde en annan man upp honom.

– ”Släpp det här, annars fixar vi dig”, återberättar han.

Peter Leander på Fair Play Bygg, ett projekt som tar hand om tips om brott inom byggsektorn, blir inte förvånad när han får höra om Dima, Piotr och de andra som utsätts för hot och våld.

– Nej, det handlar om människor som har en kriminell livsstil och vana att begå kriminella handlingar. Det är så de löser konflikter.

Utöver Dima är det få anställda som anmäler hot och våld från arbetsgivare. Att man vistas illegalt i landet, är orolig för att mista sin anställning eller är svartanställd kan påverka. Mörkertalet för hot och våld inom bygg är troligen stort.

– Vi har många exempel på arbetskraft som har blivit hotad och misshandlad av chefer. Det är helt omöjligt att säga hur vanligt det är, men vi vet att det förekommer, säger Peter Leander.

Var hittar man de kriminella elementen inom bygg?

– Precis överallt. De finns i stora företag som är underentreprenörer i alla branscher. De finns överallt där det går att göra pengar.

Hot och våld är ofta en biprodukt av grov ekonomisk brottslighet. Peter Leander efterlyser därför gemensamma insatser mot arbetsmarknadskriminalitet för att även kunna få bukt med våldsbrotten.

– Det går inte att utreda bort det här. Dessutom är det få som polisanmäler hot och liknande, säger han.

För Dima har tillvaron förbättrats väsentligt på två och ett halvt år. Han har fått psykologhjälp och har kunnat bearbeta minnena efter knivattacken. I dag jobbar han med renovering av kommunhuset i Skärholmen utanför Stockholm och åker till familjen i Lviv i Ukraina så ofta han kan.

– Jag tycker mycket om Sverige och är väldigt nöjd med allt just nu, säger han.

Rätten trodde inte på Abdulaziz historia att han av misstag hade råkat skära Dima med en trasig cd-skiva där på parkeringen. Han dömdes därför till fängelse i ett år. Dima fick skadestånd, men han gjorde inte anmälan för pengarnas skull.

– Det var min plikt. Om jag inte anmält hade andra personer råkat ut för liknande saker. Om ingen anmäler blir Abdulaziz och sådana som han till slut kungar och gör sådant här helt öppet.

När vi kommer in på allvaret i händelsen på parkeringen blir Dima eftertänksam. Han vrider handflatorna mot varandra, tittar upp i taket och säger långsamt:

– Om det inte hade varit för Aleksandr… Om han inte hade varit med och dragit loss mig ur Abdulaziz grepp … Jag vet inte hur det hade slutat då.

Fotnot: Piotr, Abdulaziz och Aleksandr heter egentligen något annat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Han höggs i halsen av byggchefen – "Jag kommer att döda dig!"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig