info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Byggnadsarbetaren avslöjar

Gör prestigejobb – lurade arbetare på lön: "Riktigt dåligt"

Snabbväxaren Vidrax gör prestigejobb i skattefinansierade projekt. Samtidigt struntar man i att betala skatt och lurar arbetare på lön.

– Det är svårt utan pengar, säger Raimonds, en av flera arbetare som inte fått betalt.

OBS! Bilden är inte från något av Vidrax byggen. Foto: Mostphotos

Vidrax Bygg & Entreprenad är ett snabbväxande företag i byggbranschen. 2017 hade man en nettoomsättning på drygt 41 miljoner kronor, vilket är en tiodubbling av resultatet från två år tidigare. På Vidrax hemsida beskriver man sig som ”specialister inom invändig stomkomplettering” och visar flera prestigejobb. Det är bland annat arbeten med Täby kommunhus, ett nybygge av 195 lägenheter i Älvsjö och J-huset, en del av Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Men enligt flera arbetare som Byggnadsarbetaren har pratat med har det fuskats med lönerna i Uppsala, bland annat där företaget varit underentreprenör på objekt åt Serneke.

Läs också 20 arbetare blåsta på lön på Nya Karolinska

Aleksejs, Raimonds och Valentin från Lettland väljer nu att berätta om hur de blev blåsta på pengar av Vidrax.

– De sa hela tiden att lönen snart skulle komma, berättar Aleksejs, som jobbade ett halvår för företaget men fick nog när både lönen för september och oktober förra året uteblev.

Aleksejs klagade hos cheferna tillsammans med flera kollegor som heller inte fått lön.

– Då sa ledningen: Skriv på ett dokument om uppsägning så får ni lön. Vi skrev på dokumenten, men fick inga pengar.

Aleksejs har skrivit upp all tid som han jobbat för Vidrax och uppskattar att företaget är skyldigt honom runt 50 000 kronor, inklusive utebliven semesterersättning.

Läs också Misstänker beställningsmord på byggchef

– Jag har försökt nå dem, men ingen svarar i telefon eller på mina meddelanden, säger han irriterat.

Raimonds låter uppgiven när vi pratar om hans tidigare arbetsgivare. Han berättar att han blev lurad på 30 000 kronor av Vidrax, vilket blev ett hårt slag ekonomiskt.

– Det var många som inte fick lön av Vidrax. Det var riktigt dåligt. Visst är det svårt utan pengar, men nu blev det så här och nu letar jag jobb i Lettland, säger han.

Valentin, som beräknar att han miste omkring 15 000 i lön, säger att han är glad att han lämnade Vidrax.

– I dag är allt bra och jag jobbar på svensk-lettisk firma där allt går rätt till, säger han.

Läs också Så mutades chefen på studentbygget

Peter Furuhall på Byggnads Mälardalen berättar att Vidrax inte har ”skött sig enligt avtalet”.

– De hade inte kallat till förhandling, trots att de gjort mer än 900 timmar på ett objekt, säger han.

Vidrax dras också med andra problem. Vidrax Gips Entreprenader i Mälardalen AB drivs av i stort sett samma företrädare som Vidrax Bygg & Entreprenad men har en helt annan ekonomi. Företaget gjorde ett kraftigt minusresultat 2017 och har registrerade skatteskulder för fyra miljoner kronor och skuldkrav från företag för över 500 000. De sammanlagda skulderna som registrerats hos Kronofogden är hela 2,4 miljoner kronor.

En av cheferna på Vidrax har tidigare dömts till sex månaders fängelse för två fall av misshandel. En annan chef har haft 28 skuldkrav registrerade hos Kronofogden och har i dag krav på 220 000 kronor riktade emot sig.

Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om arbetare som blivit lurade på lön på liknande sätt som hos Vidrax. Bland annat blev flera arbetare hos en underentreprenör på Nya Karolinska blåsta på lönen förra året. Uppläggen är ofta desamma: Byggnadsarbetarna får lön till en början, men efter ett tag upphör löneutbetalningarna. Cheferna lovar lön och försöker få arbetarna att jobba så länge som möjligt. När arbetarna till slut får nog och slutar tas nya in. På så sätt gör företaget stora vinster på obetald arbetskraft.

Läs också Bakom succén: Fusk, brott och statliga pengar

Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, berättar att det är lättare att komma åt svart arbetskraft än obetald arbetskraft med kontrakt.

– Rena svartjobbare är mer självmarkerande. Här finns det ju ändå ett avtal, vilket säkert är en tanke från organisatörerna. Man försöker ju alltid hålla en fasad som ser bra ut på ytan, säger han.

Stefan Lundberg anser att upplägget med uteblivna löner är ett ”cyniskt sätt att utnyttja människor”. Han tror att den nya lagen om entreprenörsansvar, där företagen högre upp i kedjan måste betala lön till arbetare som inte får ut den, är ett steg i rätt riktning.

– Vi rättsvårdande myndigheter tycker att det är bra. Vi tror att det är svårt att komma åt det här problemet annars, säger han.

Kommer lagen att lösa problemet?

Läs också "Kan tvingas välja mellan att fuska och lägga ner"

– Lösa är fel ord. Men det blir svårare att genomföra de här uppläggen. Vi myndigheter tycker att det är gott nog.

En av cheferna på Vidrax, som Byggnadsarbetaren har pratat med, hävdar att arbetarna I Uppsala visst har fått ut sin lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gör prestigejobb – lurade arbetare på lön: "Riktigt dåligt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig