info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstänker beställningsmord på byggchef

Byggchefen blev ihjälskjuten med automatvapen på Lidingö. Åklagaren tror att det var ett beställningsmord och har nu väckt åtal mot sju personer.

"De går ut och shoppar kläder för ganska stora summor pengar. Det ligger nära till hands att de har fått betalt", säger kammaråklagare Zilla Hirsch. Två av de misstänkta greps på Lidingöbron. Foto: Most photos/Åklagarmyndigheten

Kvart i fyra på eftermiddagen den 5 juni förra året sköts den 57-årige arbetschefen för ett byggföretag till döds med automatvapen i närheten av sin bostad på Lidingö. Direkt efter mordet spärrade polisen av Lidingöbron och kunde gripa några av gärningsmännen.

Två personer häktades till en början, sedan har ytterligare fem personer häktats för inblandning i dådet.

Läs också Gör prestigejobb – lurade arbetare på lön: "Riktigt dåligt"

Efter flera omhäktningar har åklagaren nu väckt åtal mot sju personer. De misstänkta är unga. Fem män mellan 17 och 22 år misstänks för att ha planerat och utfört mordet. Två 19-åriga kvinnor misstänks för vapenbrott och medhjälp till mord.

Enligt stämningsansökan gick det till så här: I slutet av maj planerade de sju mordet. Man ordnade med en flyktbil och ett automatvapen. Två av gärningsmännen körde till 57-åringens adress, hittade honom utomhus och gick då ut ur bilen. Männen dödade byggchefen genom att skjuta honom med sju skott och sedan slå ett flertal slag med vapnet i huvudet på honom. Kort därefter hjälptes några av de andra misstänkta åt med att bränna flyktbilen och lämna tillbaka vapnet.

Enligt kammaråklagare Zilla Hirsch har gärningsmännen fått pengar för att mörda chefen.

– Vårt åtal går ut på det, att personerna som vi åtalar har fått ett uppdrag att den här personen ska dödas.

Vad tyder på det?

Läs också Låtsades hämta fogpistoler – fick riktiga vapen

– Sju personer står åtalade och vi har inte hittat någon koppling mellan dem och mannen som blev skjuten och dog. Det finns inget som tyder på att de har varit i kontakt med honom eller känner honom. Då måste man leta efter andra förklaringar.

Två av dem som nu åtalas för mordet på Lidingö står redan åtalade vid Göteborgs tingsrätt för mord respektive förberedelse till mord i ett annat ärende.

– Vi ser att de personerna som finns i båda åtalen agerar på samma sätt som efter händelsen i Göteborg. De går ut och shoppar kläder för ganska stora summor pengar. Det ligger nära till hands att de har fått betalt, säger Zilla Hirsch.

Har ni någon aning om vem som har beställt mordet?

– Vi har försökt utreda frågan så gott vi kan, men har inte kommit någon vart. Därför kan vi inte säga något om det.

Den mördade 57-åringen jobbade som arbetschef på en underentreprenör till företaget Prime Living, på ett projekt i Spånga.

– Jag känner till byggprojektet, men det finns ingenting i vår utredning som pekar åt något håll, säger Zilla Hirsch.

Rättegången inleds troligen i början av april.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstänker beställningsmord på byggchef

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig