info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Det är nog mest de i toppen som kommer bytas ut

Det pratas mycket om AI just nu. Typ deppiga scenarier om att alla jobb ska försvinna och allt ska skötas på ett nytt sätt.

Inom byggbranschen ska det redan nu finnas en AI-tjänst som ska göra upphandlingar bättre och svårare att fuska med. Det rör sig om ett självinstruerande program som kan se till att en kalkyl håller ända ner till den sista underentreprenören. Bra ju!

Det är bara ett exempel av många. Med tiden kommer så klart det mesta att se annorlunda ut. Tekniken går framåt och människan med den. Men varje gång det pratas om AI innehåller bilden självinstruerande maskiner och robotar på löpande band. Som att det är människorna som utför jobben som först kommer försvinna.

Men vet ni? Ju närmre dessa lösningar vi kommer – och det går fort – så visar det sig att det är nog mest de i toppen som kommer att bytas ut. För någon måste ju göra själva jobbet: kravla omkring där ute på taket och laga trasiga takplåtar, göra hål för rördragningar eller montera kök i det som ska bli nya hem.

Det vill säga arbeta som byggnadsarbetare.

Ju närmre dessa lösningar vi kommer – och det går fort – så visar det sig att det är nog mest de i toppen som kommer att bytas ut.

Att framställa robotar som klarar av dessa miljöer och samtidigt har den avancerade teknik som krävs, är dyrt. Mycket dyrare än att anställa vanliga människor.

Så även om det inte känns så just nu i dessa kristider, är byggnadsarbetare en yrkesgrupp som kommer vara eftertraktade länge till.

Dock dyker det upp nya faror för den som ska få AI till sin lagbas eller bygg-vd. Modern teknik kan ställa krav och bevaka på ett helt nytt sätt och kommer inte att ta hänsyn till vad det innebär att vara människa. I stället kan den som äger systemen hela tiden kräva mer och sekundbevaka sina anställda. För att sedan ”slänga dem som inte duger på soptippen”. Alltså sparka eller göra sig av med folk.

Så vad kan man göra för att slippa en sådan 
framtid? Det svaret vet ni redan. Läs på och organisera er. Det har aldrig varit viktigare än nu att vara med och dela makten över de system vi släpper ut i samhället.


Folklistan! Populism när den är som värst. Hoppas att så få som möjligt går på ett sånt utspel.

Sommartid? Varför hålla på att ställa om klockan två gånger om året och förvirra människor? Så skönt att det snart ska upphöra.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig