info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Byggnadsarbetaren avslöjar

20 arbetare blåsta på lön på Nya Karolinska

Skattepengarna försvann till ett företag med miljonskulder. Byggnadsarbetaren kan avslöja att över 20 arbetare har blivit blåsta på lönen på Nya Karolinska.

Stockholms landstings fastighetsbolag Locum utför just nu om- och nybyggnader som ska bli en del av jättesatsningen Nya Karolinska (NKS) i Solna. Projektet, som kallas N-kvarteret, ska bli klart under året och bland annat ge plats för nya vårdavdelningar, bröstcentrum och dagkirurgi. Huvudentreprenör är byggföretaget In3prenör.

Läs också Byggchef rånad och skjuten – anställda låg bakom

Nu visar det sig att skattepengar har försvunnit från projektet. Byggnadsarbetare från länder i forna Sovjetunionen har det senaste året jobbat på N-kvarteret för underentreprenören Svarog. Arbetarna färdigställde stommar och monterade gips. Enligt flera samstämmiga uppgifter till Byggnadsarbetaren har många av de anställda inte fått någon lön för sitt arbete; andra har bara fått ut en liten del av lönen. Sammanlagt rör det sig om över 20 personer som har blivit blåsta.

”Chefen sa hela tiden att lönen snart skulle komma. Jag väntade och väntade men fick ingenting”, säger Archil Tkhilishvili. Foto: Johan Fyrk

Fyra av arbetarna väljer nu att berätta om hur de blev lurade på stora summor pengar på NKS-bygget.

Byggnadsarbetaren åker till NKS tillsammans med Archil Tkhilishvili från Georgien, som har gjort gipsarbeten. Archil visar vägen till N-kvarteret, där avspärrningarna är täckta av färgglada symboler på byggnadsarbetare och sjukhus. Texten ”Vi bygger för livet” pryder en av barriärerna. Archil pekar mot tegelbyggnaden inne på byggarbetsplatsen, samtidigt som han suckar djupt när han tänker tillbaka på vad som hände i somras.

– Här jobbade jag. Chefen sa hela tiden att lönen snart skulle komma. Jag väntade och väntade men fick ingenting, säger Archil.

Han visar sitt anställningskontrakt med Svarog och ett papper där han efter varje arbetsdag skrev upp hur många timmar han jobbade.

Läs också Gör prestigejobb – lurade arbetare på lön: "Riktigt dåligt"

– Titta här. Jag fick bara lön för de tre dagar jag jobbade i juni. För juli och augusti fick jag inget. Vilket bedrägeri! säger han.

Archil gick miste om 26 000 kronor, något som blev problematiskt eftersom hans inkomst till stor del försörjer hans två barn i Georgien.

Zhassulan Yessalinov från Kazakstan blev lurad på 30 000 kronor på NKS. Foto: Johan Fyrk

I en liknande knipa hamnade Zhassulan Yessalinov från Kazakstan, som bor i Tensta utanför Stockholm med sin fru och två små barn. Han berättar att han jobbade på N-kvarteret i somras men blev lurad på lön för 30 000 kronor. Det ledde till kris i familjen.

– Det var hemskt, vilken stress det var! Vi behövde betala för lägenheten och mat. Jag lånade pengar av olika personer för att klara mig och sålde min telefon, berättar Zhassulan.

Men det räckte inte. Familjen tvingades ta hjälp av Stadsmissionen för att klara det nödvändigaste.

Läs också Ny svartjobbshärva – kopplingar till NKS

Zhassulan är upprörd över hur han blev behandlad av Svarog.

– Jag jobbade in de här pengarna med mitt blod och min svett. Jag vet inte hur många gånger jag skar mig och hur många sår jag fick där. Det var usla förutsättningar. Det fanns inga nya handskar eller annan nödvändig utrustning, som bra skruvdragare, säger Zhassulan, som berättar att han trots hårt arbete blev anklagad för att dra benen efter sig.

Zhassulan och Archil skrev upp alla dagar de jobbade på NKS. Archil fick endast betalt för tre dagar i juni. De övriga dagarna jobbade de två utan lön.

– De sa att jag inte skulle få några pengar för att jag bara rökte och drack kaffe. Det är helt falska anklagelser. Dessutom röker jag inte och jag dricker inte kaffe.

32-åringen knyter nävarna och utbrister:

– De behandlade mig som en trasa, som man använder och sedan slänger i papperskorgen.

När Byggnadsarbetaren tittar närmare på Svarog är det tydligt att företaget har problem. Man har enligt Kronofogdemyndigheten skulder på nära 2,5 miljoner kronor till andra bolag och har inte betalat skatt eller andra avgifter till staten för 157 135 kronor. En tidigare styrelsemedlem i Svarog har häktats för stöld, men förundersökningen lades ner på grund av att mannen lämnat landet.

Här på N-kvarteret på Nya Karolinska jobbade Tokhir Sobirov under tre månader. Han fick bara ut en liten del av sin lön.

Andrej Ytchkuduk, som bor i Kunda i Estland, kände inte till något om Svarog när han skrev kontrakt för monteringsjobb på NKS i början av sommaren. Han hade höga förhoppningar på det nya arbetet i Sverige. Men det slutade med att han jobbade obetalt en stor del av tiden. Enligt Andrejs uträkningar är Svarog skyldigt honom 49 000 kronor.

Hur känner du efter det här?

– Hur fan ska jag känna? Jag börjar precis återhämta mig ekonomiskt. Jag var borta hemifrån i två månader och fick ingenting.

Andrej berättar att det var andra arbetare på bygget innan, som lämnade arbetsplatsen eftersom de tröttnat på att vänta på lönen.

– Det är inte bara oss som de har lurat, utan 20–30 personer till minst, vad jag vet. De flesta blev lurade före oss. Folk bara åkte iväg från bygget eftersom de inte fick några pengar.

Varför stannade ni?

– Vi jobbade och hoppades på att det skulle finnas någon form av rättvisa. Nu berättar jag om det här så att andra inte ska hamna i samma fälla.

Tokhir Sobirov från Uzbekistan bekräftar bilden av obetalda arbetare som hans kollegor ger. Men det fanns även andra som inte fick lön: arbetare som togs in på korta kontrakt och sedan kastades ut.

– Ibland kom det folk till bygget och jobbade en vecka i streck. Sedan kom en chef som kritiserade deras arbete och gav dem sparken direkt.

Här innanför, i de blivande NKS-byggnaderna, jobbade över 20 personer utan att få lön. Foto: Johan Fyrk

Själv blev Tokhir lurad genom att skriva på ett kontrakt han inte förstod.

– Det stod att jag skulle jobba 50 timmar i månaden. Men det var skrivet på svenska. Och när tre månader hade gått så sa de att jag bara hade jobbat de här 50 timmarna. Men jag hade jobbat minst fyra gånger så mycket, säger han.

Precis som de andra är Tokhir besviken över att något sådant här kan hända i Sverige.

– Jag ville jobba, betala skatt och allt skulle gå rätt till. Jag ville att det skulle finnas rättvisa men är väldigt ledsen efter det här.

Zhassulan Yessalinov blir förvånad när han får höra att han jobbat på ett bygge som betalats av skattepengar.

– De som har makten verkar vara lite för godtrogna och förstår inte vad som händer där under, hur folk lurar andra, säger han.

Byggnadsarbetaren har utan framgång sökt företrädare för Svarog. Huvudentreprenören In3prenör hänvisar till Locum.

På Locum vill man endast svara på Byggnadsarbetarens frågor via mejl, genom sin kommunikationschef Åsa Berg.

Över 20 arbetare som jobbat för underentreprenören Svarog har inte fått någon lön, eller bara delar av lönen på bygget av N-kvarteret. Hur kan det här hända?

– Vi beklagar att medarbetare på Svarog AB inte fått lön för sitt arbete. Locum har anlitat och kontrakterat företaget In3prenör för arbete på N-kvarteret på Karolinska sjukhusområdet i Solna. Svarog AB är en underleverantör till en underleverantör till In3prenör. Socialt hänsynstagande är viktigt för Locum och det är därför Locum ställer långtgående krav på socialt ansvar på våra entreprenörer. Vi kräver även att våra entreprenörer ställer motsvarande långtgående krav på sina underleverantörer.

Underentreprenören Svarog hade redan den 5 mars en ansökan om betalningsföreläggande på 2,3 miljoner kronor den 5 mars. Vilka kontroller gör ni av företagen?

– Locum kontrollerar alltid SKV4820 (offentliga uppgifter hos Skatteverket och Kronofogden) inför våra upphandlingar. Därefter gör entreprenören i sin tur regelbundna kontroller. Vi kontrollerar också alltid eventuella skatteskulder, dock inte betalningsförelägganden då de kan vara ställda med eller utan grund.

Hur ska ni se till att de här arbetarna får sina pengar?

– Om en arbetsgivare inte kan betala löner kan den så kallade statliga lönegarantin träda in i vissa fall. Dessutom kom en ny lag vid årsskiftet, Lagen om entreprenörsansvar vid lönefordringar. Därmed, för de kontrakt som Locum ingår efter årsskiftet 1 januari 2019 gäller även att om arbetstagare inte har erhållit rätt lön kan arbetstagaren vända sig till sin arbetsgivares uppdragsgivare, i flera led, hela vägen upp till den entreprenör som har avtal med beställaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 20 arbetare blåsta på lön på Nya Karolinska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig