info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

Ny svartjobbshärva – kopplingar till NKS

En stor svartjobbshärva nystas nu upp, där spår går till bygget av Nya Karolinska. Spindeln i nätet är företaget Glasco, som ordnat svart arbetskraft för miljoner.

Foto: Mostphotos

Glasco AB påstår sig jobba med flera olika områden inom byggbranschen. Enligt vad man angett till Bolagsverket handlar det om anläggning, golvläggning, fasadjobb och uthyrning av maskiner.

Men när Skatteverket i slutet av förra året tittade närmare på Glasco visade det sig att man hade att göra med ett suspekt bolag. Tre av styrelsemedlemmarna verkade vara målvakter.

Läs också 20 arbetare blåsta på lön på Nya Karolinska

Personerna hade falska anställningar från andra företag för att få uppehållstillstånd i Sverige och flera olika bankkonton.

Men det var inte bara styrelsemedlemmarna i Glasco som gjorde utredarna misstänksamma. Det handlade även om suspekta pengaöverföringar. I ett beslut om upptaxering från slutet av förra året syns att mängder av företag, de flesta inom bygg, betalat in pengar till Glasco AB via bankgiro. Sammanlagt rör det sig om 6,4 miljoner kronor i överföringar för 2018.

Glasco har sedan fört över pengarna till olika privatpersoner och bilhandlare. I transaktionerna är angivet ”byggmaterial”, ”verktyg” eller ”lön”. Men ingen av privatpersonerna som har fått pengar har företag; en av dem är en falsk identitet och tre är utvandrade. Och enligt vägtrafikregistret har Glasco inte alls köpt några bilar.

Det troliga är istället att pengarna har tagits ut i kontanter med hjälp av bilhandlarna och privatpersonerna. Sedlarna har sedan blivit till svarta löner.

Men vilka har då gjort insättningarna till Glasco för att få svart arbetskraft? De flesta finns inom byggbranschen och flera ställningsföretag har gjort stora insättningar. När Byggnadsarbetaren tittar närmare på företagen är det ett som sticker ut: Svarog AB, som har fört över 145 000 kronor till Glasco.

Svarog var en av underentreprenörerna som det senaste året byggde N-kvarteret på Nya Karolinska i Solna. Svarogs arbetare färdigställde stommar och monterade gips. Byggnadsarbetaren har tidigare avslöjat att många av de anställda inte fick någon lön för sitt arbete och att andra bara har fått ut en liten del av lönen. Sammanlagt blev över 20 personer lurade på pengar. Och nu tyder alltså mycket på att Svarog även har anlitat svart arbetskraft.

Ett annat företag som varit med i bygget av N-kvarteret har också fört över en mindre summa till Glasco.

Men det finns ännu en koppling mellan Glasco och NKS-bygget. En av de misstänkta målvakterna i Glasco har varit bluffanställd på samma företag som huvudmannen bakom en av de största svartjobbshärvorna i Sverige på senare år. Mannen dömdes 2017 till sex års fängelse för att ligga bakom ett upplägg som gav svarta löner för 51 miljoner kronor till olika företag. Ett av företagen i härvan var B&D Grupp, en underentreprenör i andra led åt Skanska på NKS, som betalade ut svarta löner för 14,2 miljoner kronor.

Byggnadsarbetaren har försökt nå Glasco AB.

arrow_forward Senaste nytt